Reklama

Potrubím sa šíri nebezpečná legionella. V Poľsku má 14 obetí a stovky chorých. Ako je to u nás?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kde číha nebezpečná baktéria: Doma ju môžete mať aj vy!
    Reklama

    Poľskom sa šíri panika z nebezpečnej baktérie legionelly. Chorých sú stovky a zomrelo už 14 ľudí. Počet chorých ale pribúda aj na Slovensku.

    Kým pred piatimi rokmi evidoval Úrad verejného zdravotníctva niečo vyše 50 pacientov s potvrdenou legionárskou chorobou v roku 2021 ich bolo o trojnásobok viac a v roku 2022 zaznamenali 138 prípadov.

    Legionella je jeden zo štyroch najčastejších vyvolávateľov pneumónií. Legionárska choroba zvyčajne postihuje ľudí vo veku nad 50 rokov a pacientov s oslabenou imunitou. Infekcia môže prerásť aj do sepsy a multiorgánového zlyhávania a v desatine prípadov môže končiť smrťou. Nevyhnutná je preto včasná liečba,“ vysvetľuje infektológ Peter Sabaka.

    Baktérii sa darí v potrubiach a ohrievačoch vody pri teplotách vody 25 až 50 °C a najmä v dlhšie stagnujúcej vode. Človek sa môže nakaziť aj vdýchnutím kontaminovaného aerosólu napr. pri sprchovaní. Lekári, ale aj odborníci na technológie preto odporúčajú ohrievať vodu teplotou nad touto hranicou, lebo pri nej baktéria pomerne rýchlo zomiera. „Veľa domácností využíva pre prípravu teplej vody zásobníkové ohrievače vody. Ak by sme zamedzili výskytu legionelly, teplota studenej vody nemá byť vyššia ako 25 °C. Tridsať sekúnd po otvorení kohútika musí vytekať voda s teplotou 50 °C. Ak nie ste dlhší čas doma, po návrate odporúčam dezinfekciu tak, že zvýšite teplotu vody na 60 °C na 20 minút,“ hovorí Alžbeta Jendrichovská zo spoločnosti Stiebel Eltron.

    V umelom prostredí sa môže legionella rozmnožovať aj pri nesprávnej údržbe vodovodných rozvodov či zásobníkových ohrievačov. To, či sa napríklad v zásobníku na ohrev vody môže nachádzať legionella, možno zistiť aj čuchom. Baktériu v bojleri prezradí zvláštny zápach v miestnosti. „Jedným z dôvodov, kedy treba bojler skontrolovať, je napríklad dlhá doba ohrevu na požadovanú teplotu. Tá nám napovedá, že niečo nie je v poriadku,“ dodáva Alžbeta Jendrichovská.

    Prečítajte si tiež: