Potravinových intolerancií neustále pribúda, podľa lekárov sú preceňované: Toto je oveľa horšie
19. 11. 2023, 7:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:35)
Počet prípadov potravinovej intolerancie rastie. Upozornila na to imunoalergologička Veronika Mundoková Csibová zo synlabslovakia. Spôsobené to podľa nej môže byť množstvom konzervačných látok v strave, ale aj posunom v diagnostike. Dôležité je podľa lekárov rozoznať intoleranciu a alergiu. Len pri jednej z nich vám môže ísť o život.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: archív Z. H.
Zdroj: archiv Z.D.
Galéria k článku
"Sliznica tráviaceho traktu je neustále zapálená látkami, ktoré konzumujeme. Nevieme sa tomu vyhýbať. Nie je možné každý deň jesť čerstvú stravu bez farbív a konzervantov. Nedá sa každý deň variť. (...) Takže tých pacientov je oveľa viac," konštatovala Csibová.
Pacientom s potravinovou intoleranciou často dlho trvá, kým zistia, s akým jedlom majú problém. Príznaky sa podľa laboratórnej diagnostičky klinickej imunológie a alergológie Marcely Popovňákovej prejavujú niekoľko hodín, dní až týždňov po strete so škodlivou potravinou. Poukázala na to, že prejavy môžu byť rôzne. Ide podľa nej napríklad o dlhodobé tráviace problémy, bolesti hlavy, únavu či psychické problémy.
Ktorá intolerancia je najčastejšia?
"Z "pravých" intolerancií je najčastejšia laktózová intolerancia, ktorá je často vekom prirodzená, keďže hladina enzýmov, ktoré štiepia mliečny cukor, postupne klesá. Pri takejto pomerne jednoduchej intolerancii pomôže dodávanie enzýmu, napríklad spomínanej laktázy, alebo pri pravej histamínovej intolerancii dodávanie enzýmu DAO," vysvetlil lekár a odborník na zdravú výživu Boris Bajer.
Dajú sa intolerancie vyliečiť?
Ak ide o takzvanú sekundárnu intoleranciu - vzniknutú na podklade iného ochorenia je možné túto intoleranciu postupne vyliečiť, respektíve odtolerovať určité množstvo potravín. "Dá sa to aj návštevou skúseného nutričného špecialistu, ktorý po období určitej eliminácie, vyradenia potraviny, postupným zaraďovaním môže "natrénovať" tráviaci trakt človeka. Niekedy sa to však nebude dať a sú "intolerancie", ktoré prebiehajú ako celotelové ochorenie, napríklad celiakia, keď netoleruje človek lepok a bude to tak doživotne," dodal lekár Bajer.
Prečo vznikajú intolerancie?
"Myslím si, že obrovský problém je to, že ľudia prežívajú a filtrujú stres cez tráviaci trakt (ani o tom nevedia, že je tam nervová spojitosť) a do toho ešte jedia pod stresom, keď sa pomedzi stretnutia a deadliny v rýchlosti najedia, jedlo nepožujú a adekvátne nespracujú - nemôžu sa potom čudovať, že im často robí jedlo problém pri trávení," odpovedal expert na výživu Bajer.
"Tu prízvukujem, že žiadne krvné testy, ktoré sa propagujú, že vedia diagnostikovať intoleranciu v skutočnosti nefungujú a nie sú vhodné na diagnostiku intolerancií, čo napokon hovoria smernice asociácií gastroenterológov a imunológov," dodal lekár.
Aký je rozdiel medzi intoleranciou a alergiou? Dozviete sa na ďalšej strane »»»
Popovňáková poukázala tiež na rozdiely medzi potravinovou alergiou a intoleranciou. Pri alergii ide podľa jej slov o reakciu imunitného systému, zatiaľ čo pri intolerancii sa do reakcie zapája skôr tráviaci systém. "Prejavy alergií nastupujú hneď po kontakte s alergénom. Na rozdiel od potravinových intolerancií, ktoré sa prejavujú neskôr, niekoľko hodín, dní až týždňov po stretnutí so škodlivou potravinou," ozrejmila.
"Intolerancia je napr. na laktózu - teda vzniká na podklade enzymatického deficitu. V tomto prípade je u postihnutého nedostatok enzýmu - laktáza, ktorý rozkladá laktózu v tenkom čreve. Keďže je ho málo, laktóza sa nerozloží, prichádza do hrubého čreva, kde je skvasovaná baktériami čreva za vzniku plynu, čo spôsobuje ťažkosti. Ak ide o alergiu - napr. na bielkovinu kravského mlieka - ide o reakciu na antigén a spustenie alergickej kaskády," dovysvetlila hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.
Potravinová alergia môže v niektorých prípadoch viesť k život ohrozujúcim stavom, ktoré môžu viesť až k smrti. Najzávažnejší typ potravinovej alergickej reakcie je anafylaxia. V extrémnych prípadoch môže anafylaxia viesť k strate vedomia a zastaveniu srdca.
Podľa jej slov zatiaľ počet detí s intoleranciou rapídne nenarastá. "V každom prípade, ak má dieťa akékoľvek ťažkosti, mali by rodičia kontaktovať pediatra. V žiadnom prípade nie je vhodné, aby pred jeho návštevou vysadzovali akúkoľvek potravinu z jedálnička detí. Výrazne sa tým vie skomplikovať diagnostika. Navyše ťažkosti nemusia súvisieť s intoleranciou," dodáva pediatrička.
Prečítajte si tiež: