Reklama

V potravine objavili nebezpečnú baktériu: Hrozí ochorenie listerióza! Tento výrobok nejedzte

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tieto potraviny sú bezpečné aj po dátume minimálnej trvanlivosti
    Zdroj: mh
    Reklama

    V nebezpečnom mäsovom výrobku našli baktériu, ktorá môže vyvolať vážne ochorenie. Ak ste tento výrobok kúpili aj vy, nejedzte ho, nie je vhodný na konzumáciu.

    Štátna veterinárna správa (SVS) nariadila stiahnuť z predaja cesnakový kabanos obsahujúci listérie od výrobcu Poľnohospodárska a .s. Krucemburg s dátumom výroby 19. 2. 2024 a dátumom spotreby 6. 3. 2024.

    „Vyšetrenie v Štátnom veterinárnom ústave Jihlava odhalilo v produkte baktériu listeria monocytogenes. Výrobok bol preto vyhodnotený ako nevhodný na ľudskú spotrebu. Spotrebitelia, ktorí ho majú doma, by nemali kabanos konzumovať a môžu ho vrátiť v mieste nákupu," uviedol hovorca Petr Vorlíček.

    Výrobcovi krajská veterinárna správa nariadila zákaz uvádzania výrobku do obehu, jeho sťahovanie a pozastavenie výroby. „Výrobca tiež musí vykonať mimoriadnu sanitáciu, odber vzoriek a sterov, výroba bude umožnená až po splnení nariadených opatrení," dodal Vorlíček.

    Baktérie listeria monocytogenes môžu spôsobovať ochorenie zvané listerióza. Do ľudského organizmu sa môžu dostať napríklad prostredníctvom nevhodne ošetrených či skladovaných potravín.

    Zdravý jedinec sa obvykle s nízkymi dávkami listérií vyrovná bez problémov. Nebezpečenstvo však môžu tieto baktérie predstavovať pre osoby s oslabenou imunitou, starších ľudí, deti a tehotné ženy. Množeniu baktérií je možné v prípade potravín živočíšneho pôvodu predchádzať správnym skladovaním potravín. Tu je najmä dôležité dodržiavať dátum spotreby a skladovať potraviny pri teplotách odporúčaných výrobcom. Baktérie potom spoľahlivo likviduje dostatočná tepelná úprava potravín.

    Prečítajte si tiež:

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.