V potravine našli obrovské množstvo silného ALERGÉNU: Máte TOTO v chladničke aj vy?
17. 5. 2023, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 15:01)
Na potravinu inšpektorov upozornil zákazník. V jej zložení našli množstvo alergénu. Ak ste výrobok kúpili aj vy, radšej ho nekonzumujte.
Zdroj: ŠVPS
Zdroj: ŠVPS
Zdroj: ŠVPS
Galéria k článku
Na základe podnetu spotrebiteľa vykonala RVPS Rožňava v predajni Kaufland SR, v. o. s., Šafárikova 114/4200, 048 01 Rožňava odber vzorky výrobku Steaky z tuniaka - hlbokozmrazený, glazúrovaný, bez kosti, 250 g. Krajina pôvodu výrobku je Vietnam.
"V analyzovanej vzorke bol zistený prekročený obsah histamínu," uviedla Štátna veterinárna a potravinová správa. Histamín je biologicky aktívna látka, nachádzajúca sa v mnohých živých organizmoch. Je prítomný v niektorých baktériách, rastlinách (napr. pŕhľava dvojdomá) či v jede hmyzu (osy a včely). Niektoré potraviny majú prirodzene vysoký obsah histamínu. Patria sem staršie a fermentované potraviny a alkohol (najmä červené víno). Niektorí ľudia sú na histamín v potravinách citlivejší viac ako iní. Vtedy sa môže prejaviť ochorenie známe ako histamínová intolerancia.
U ľudí sa histamín nachádza takmer vo všetkých tkanivách. Je súčasťou obranného systému tela. Ukladá sa predovšetkým v granulách žírnych buniek. Len čo sa histamín uvoľní z týchto granúl, vyvolá v tele rôzne účinky. Patria medzi ne: kontrakcia hladkého svalstva pľúc, maternice a žalúdka; dilatácia krvných ciev (ktorá zvyšuje priepustnosť a znižuje krvný tlak); stimulácia sekrécie žalúdočnej kyseliny a zrýchlenie srdcového rytmu. Histamín tiež slúži ako neurotransmiter, ktorý prenáša chemické správy medzi nervovými bunkami.
Histamín tiež prispieva k generalizovaným alergickým stavom, ako je anafylaxia (závažná a často smrteľná reakcia po vystavení sa antigénu, s ktorým sa už predtým telo stretlo).
"Dodaná vzorka vo vyšetrovanom ukazovateli nie je v súlade požiadavkami Nariadenia Komisie o mikrobiologických kritériách pre potraviny," dodali potravinoví inšpektori.