Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

POROVNANIE KVALITY slovenských a rakúskych potravín. Výsledky dopadli ešte horšie!

Na rakúskej pizzi je 7 koliesok mozarelly, zatiaľ čo na našej ich je len 5.

Zdroj: ŠVPS

Reklama

Na prvý pohľad vyzerajú rovnako, no kvalita je u nás horšia! Druhý test rovnakých slovenských a rakúskych potravín opäť potvrdil, že jeme nekvalitnejšie potraviny ako naši západní susedia. V šunke či rybacích prstoch dostávame menej mäsa a viac soli, limonády pre Slovensko sladia chémiou namiesto cukrom a do syra pridávajú zemiakový škrob! 

Po škandále o dvojakom druhu potravín zo začiatku tohto roku, sa potravinári rozhodli skontrolovať, či sa niečo zmenilo! „V letných mesiacoch sme preto vykonali druhú fázu testovania na 33 výrobkoch. Musím smutne konštatovať, že u polovice testovaných výrobkov sme opäť našli výrazné rozdiely,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. „Máme jednotný spoločný európsky trh a vyrábame tu občanov druhej kategórie,“

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fico tlačovka: Dvojaka kvalita

    Potravinári odobrali 33 rôznych vzoriek v obchodoch na Slovensku a v Rakúsku. Potraviny nakupovali v Bratislave a Senci, v rámci západných susedov vo Viedni. Výber zamerali tak, aby pokryli čo najširší sortiment: išlo o mliečne výrobky, mäso, ryby, pekárenské výrobky, cereálie, orechy, koreniny, sladkosti či limonády.

    Výrobky testovali medzinárodne uznávanými metódami, skúmali zloženie, vôňu, chuť, hmotnosti, kvalitu, aj označenie. „Výsledky sú ešte horšie ako v prvej fáze,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS).

    Spomedzi 33 potravín prepadlo až 16 a len u 6 nezistili žiadny rozdiel. V prípade 11 potravín nešlo o významné rozdiely kvality. V šunke máme menej mäsa a bielkovín, zato omnoho viac soli a dusitanov. Na pizzi dostávame chudobnejšiu oblohu, limonády sladia chémiou namiesto cukru! V syre ementál bol na Slovensku pridaný škrob, kým v Rakúsku sa vôbec nenachádza.

    „Nadnárodné korporácie si nás pomýlili so smetiskom potravín a my sa musíme brániť,“ uviedla poslankyňa Eva Antošová, členka výboru Národnej rady pre poľnohospodárstvo.

    „Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou. Je nevyhnutné, aby v rámci jednotného trhu Európskej únie nadnárodné firmy dodržiavali deklarovanú kvalitu a nedodávali na trhy niektorých členských štátov výrobky nižšej kvality,“ dodala Matečná. Kontroly budú podľa nej pokračovať dovtedy, kým sa situácia na trhu nezmení.

    Nie sme v tom sami

    Na dvojakú kvalitu potravín už zareagovali aj okolité krajiny. Vo viacerých spustili testovanie, ktoré potvrdili rovnaký výsledok. Do niektorých krajín sa vyvážajú menej kvalitné krajiny. Okrem Slovenska sa to týka aj Česka, Poľska, Maďarska, Chorvátsky, Slovinska, Bulharska, Rumunska a pobaltských krajín.

    Porovnanie potravín nájdete na druhej strane >>

    morčacia šunka

    Rakúsko: súdržná, pevná, 92% mäsa

    Slovensko: rozpadávajúca sa, 75% mäsa

    bravčová šunka

    Rakúsko: viac mäsa a bielkovín

    Slovensko: viac dusitanov

    syr Brie

    Rakúsko: rovnomerne porastený plesňou

    Slovensko: redšie cesto, necelistvý

    čierne korenie celé

    Rakúsko: výraznejšia chuť aj pach

    Slovensko: menej piperínu, dlhšia trvanlivosť

    mrazená pizza

    Rakúsko: 7 koliesok mozzarelly, viac eidamu, koktailové paradajky, paradajkový pretlak, cesnak, kajanské korenie

    Slovensko: 5 koliesok mozzarelly, málo eidamu, paradajky a paradajkový koncentrát, aróma

    limonáda

    Rakúsko: sladená cukrom

    Slovensko: osladená fruktózovo-glukózovým sirupom

    rybie prsty

    Rakúsko: vyšší obsah mäsa o 6 %

    Slovensko: menej súdržné, horšia chuť

    sušené brusnice

    Rakúsko: sladká chuť

    Slovensko: menej cukru

    čokolády Merci

    Rakúsko: v chuti cítiť použité suroviny

    Slovensko: výraznejšia chuť aromatických látok

    cereálie Nesquik

    Rakúsko: viac kakaa, obsah vápnika

    Slovensko: vyššie množstvo múky

    paprika sladká mletá

    Rakúsko: výrazná papriková chuť

    Slovensko: málo kapsínu, horká chuť

    krájaná slanina

    Rakúsko: mäkká a vláčna, s bielym tukom

    Slovensko: farba svaloviny, s ružovým tukom

    slávky v paradajkovej omáčke

    Rakúsko: slávky mäkké, rozpadávajúce sa

    Slovensko: menší podiel slávok

    sušené paradajky

    Rakúsko: viac olivového oleja, lepšia farba a chuť

    Slovensko: viac soli, menej súdržné

    syr ementál

    Rakúsko: lesklý povrch, pružný, vláčny

    Slovensko: protihrudkujúca látka: zemiakový škrob

    mrazená zelenina

    Rakúsko: viac hrášku, rovnomerné zloženie zeleniny

    Slovensko: bez percentuálneho zloženia

    Vyberáme pre vás niečo PLUS