POROVNANIE KVALITY slovenských a rakúskych potravín. Výsledky dopadli ešte horšie!
3. 10. 2017, 8:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:05)

Zdroj: ŠVPS
Na prvý pohľad vyzerajú rovnako, no kvalita je u nás horšia! Druhý test rovnakých slovenských a rakúskych potravín opäť potvrdil, že jeme nekvalitnejšie potraviny ako naši západní susedia. V šunke či rybacích prstoch dostávame menej mäsa a viac soli, limonády pre Slovensko sladia chémiou namiesto cukrom a do syra pridávajú zemiakový škrob!
Po škandále o dvojakom druhu potravín zo začiatku tohto roku, sa potravinári rozhodli skontrolovať, či sa niečo zmenilo! „V letných mesiacoch sme preto vykonali druhú fázu testovania na 33 výrobkoch. Musím smutne konštatovať, že u polovice testovaných výrobkov sme opäť našli výrazné rozdiely,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. „Máme jednotný spoločný európsky trh a vyrábame tu občanov druhej kategórie,“

Potravinári odobrali 33 rôznych vzoriek v obchodoch na Slovensku a v Rakúsku. Potraviny nakupovali v Bratislave a Senci, v rámci západných susedov vo Viedni. Výber zamerali tak, aby pokryli čo najširší sortiment: išlo o mliečne výrobky, mäso, ryby, pekárenské výrobky, cereálie, orechy, koreniny, sladkosti či limonády.
Výrobky testovali medzinárodne uznávanými metódami, skúmali zloženie, vôňu, chuť, hmotnosti, kvalitu, aj označenie. „Výsledky sú ešte horšie ako v prvej fáze,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS).
Spomedzi 33 potravín prepadlo až 16 a len u 6 nezistili žiadny rozdiel. V prípade 11 potravín nešlo o významné rozdiely kvality. V šunke máme menej mäsa a bielkovín, zato omnoho viac soli a dusitanov. Na pizzi dostávame chudobnejšiu oblohu, limonády sladia chémiou namiesto cukru! V syre ementál bol na Slovensku pridaný škrob, kým v Rakúsku sa vôbec nenachádza.
„Nadnárodné korporácie si nás pomýlili so smetiskom potravín a my sa musíme brániť,“ uviedla poslankyňa Eva Antošová, členka výboru Národnej rady pre poľnohospodárstvo.
„Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou. Je nevyhnutné, aby v rámci jednotného trhu Európskej únie nadnárodné firmy dodržiavali deklarovanú kvalitu a nedodávali na trhy niektorých členských štátov výrobky nižšej kvality,“ dodala Matečná. Kontroly budú podľa nej pokračovať dovtedy, kým sa situácia na trhu nezmení.
Nie sme v tom sami
Na dvojakú kvalitu potravín už zareagovali aj okolité krajiny. Vo viacerých spustili testovanie, ktoré potvrdili rovnaký výsledok. Do niektorých krajín sa vyvážajú menej kvalitné krajiny. Okrem Slovenska sa to týka aj Česka, Poľska, Maďarska, Chorvátsky, Slovinska, Bulharska, Rumunska a pobaltských krajín.
Porovnanie potravín nájdete na druhej strane >>
morčacia šunka
Rakúsko: súdržná, pevná, 92% mäsa
Slovensko: rozpadávajúca sa, 75% mäsa
bravčová šunka
Rakúsko: viac mäsa a bielkovín
Slovensko: viac dusitanov
syr Brie
Rakúsko: rovnomerne porastený plesňou
Slovensko: redšie cesto, necelistvý
čierne korenie celé
Rakúsko: výraznejšia chuť aj pach
Slovensko: menej piperínu, dlhšia trvanlivosť
mrazená pizza
Rakúsko: 7 koliesok mozzarelly, viac eidamu, koktailové paradajky, paradajkový pretlak, cesnak, kajanské korenie
Slovensko: 5 koliesok mozzarelly, málo eidamu, paradajky a paradajkový koncentrát, aróma
limonáda
Rakúsko: sladená cukrom
Slovensko: osladená fruktózovo-glukózovým sirupom
rybie prsty
Rakúsko: vyšší obsah mäsa o 6 %
Slovensko: menej súdržné, horšia chuť
sušené brusnice
Rakúsko: sladká chuť
Slovensko: menej cukru
čokolády Merci
Rakúsko: v chuti cítiť použité suroviny
Slovensko: výraznejšia chuť aromatických látok
cereálie Nesquik
Rakúsko: viac kakaa, obsah vápnika
Slovensko: vyššie množstvo múky
paprika sladká mletá
Rakúsko: výrazná papriková chuť
Slovensko: málo kapsínu, horká chuť
krájaná slanina
Rakúsko: mäkká a vláčna, s bielym tukom
Slovensko: farba svaloviny, s ružovým tukom
slávky v paradajkovej omáčke
Rakúsko: slávky mäkké, rozpadávajúce sa
Slovensko: menší podiel slávok
sušené paradajky
Rakúsko: viac olivového oleja, lepšia farba a chuť
Slovensko: viac soli, menej súdržné
syr ementál
Rakúsko: lesklý povrch, pružný, vláčny
Slovensko: protihrudkujúca látka: zemiakový škrob
mrazená zelenina
Rakúsko: viac hrášku, rovnomerné zloženie zeleniny
Slovensko: bez percentuálneho zloženia