Na Slovensku môžu čoskoro chýbať základné potraviny: Nekúpite chlieb ani rožky! Dôvod ŠOKUJE
16. 1. 2023, 14:54 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:48)
Chrumkavé pečivo sa môže už onedlho stať luxusnou záležitosťou. Bez zásahu vlády pri cenách energií hrozí nedostatok chleba a pečiva, tvrdí Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). O koľko im zvýšili faktúry?
Zdroj: Partners group
Zdroj: JULIUS DUBRAVAY
Zdroj: Miro Miklas
Galéria k článku
Výšky faktúr, ktoré momentálne dostávajú malí a strední pekári, cukrári a cestovinári, sú štvor- až desaťkrát vyššie než minuloročné. Podľa predsedu predstavenstva zväzu Milana Lapšanského hrozí v dôsledku novoročného šokového nárastu cien elektrickej energie priam historická vlna zatvárania malých a stredných pekární.
„Zároveň máme informácie, že niektoré obchodné reťazce začínajú rušiť ‚pece na dopekanie mrazených polotovarov’, pretože náklady na ich prevádzku vysoko presahujú ceny hotového čerstvého pečiva zo skutočných slovenských pekární. Kombinácia tejto situácie môže spôsobiť, že na Slovensku vznikne bezprecedentný nedostatok základných potravín, ako sú chlieb a pečivo, a ďalší nárast dovozu,“ uviedol. SZPCC o tom informoval v tlačovej správe.
Pekárenská výroba nedokáže fungovať bez plynu a elektrickej energie. Mechanizmus kompenzácií cien elektrickej energie na rok 2023 však dosiaľ nebol zverejnený, a to napriek jednoznačným deklaráciám predsedu vlády a ministra financií a napriek tomu, že vláda podmienila podporu pre podniky schválením štátneho rozpočtu.
SZPCC požaduje bezodkladné zverejnenie kompenzačných schém. Žiada tiež, aby boli čo najskôr spustené a aby boli vytvorené ďalšie formy pomoci pre malé a stredné podniky.
Podľa Lapšanského by si politici, ktorí sú momentálne poverení riadením štátu, mali uvedomiť, že hoci je pre nich aktuálnou prioritou udržanie sa pri moci a stanovenie termínu predčasných volieb, stále ich platia podnikatelia a obyvatelia štátu.
„Ich pracovný kontrakt trvá. Ak sa nebudú venovať riešeniu energetickej situácie malých a stredných podnikov, ktoré tvoria väčšinu zo všetkých pekární, cukrární a cestovinární Slovenska, vytvárajú obrovský problém nielen v zásobovaní obyvateľstva základnými potravinami, ale aj skokovým nárastom nezamestnanosti v regiónoch,“ povedal.