Pečeň je zázračná továreň v tele. Pomáha jej detox či ide len o marketingový ťah? Takto to je!
28. 4. 2025, 5:42
Pečeň je nenahraditeľný a zároveň jeden z našich najdôležitejších orgánov, ktorý je zodpovedný za viac ako 500 dôležitých funkcií v tele. Funguje ako filter, ktorý spracováva živiny, detoxikuje škodlivé látky a reguluje metabolizmus. Bez pečene jednoducho nemôžeme žiť. Starostlivosť o ňu ale často zanedbávame a jej význam podceňujeme. Ako by mala vyzerať strava, aby pečeň fungovala správne?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: iStock
Galéria k článku
Pečeň zohráva v našom tele kľúčovú úlohu. „Je akousi továrňou, ktorá ovplyvňuje metabolizmus cukrov, tukov a bielkovín, zaisťuje spracovanie všetkého, čo zjeme,“ hovorí internista a hepatológ Daniel Ján Havaj z Internej kliniky SZU, Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. „Pečeň prichádzajúce živiny spracováva, ukladá alebo posiela ďalej k ostatným životne dôležitým orgánom. Rovnako vytvára dôležité bielkoviny a faktory zrážania krvi. Je úložiskom pre jednotlivé stavebné prvky, vitamíny a stopové prvky. Zároveň plní dôležitú úlohu z hľadiska detoxikácie a tvorby žlče. Významne sa tiež podieľa aj na imunite a jednotlivých imunitných pochodoch,“ vymenúva procesy, za ktoré je v tele zodpovedná pečeň, doktor Havaj.
Napriek jej regeneračným schopnostiam čelí obrovským výzvam. Deje sa tak v dôsledku zmien v stravovaní a životnom štýle. Rafinované cukry, umelé sladidlá, nadbytok tukov a prídavné látky, zaplavujú pečeň a nútia ju pracovať nad rámec jej prirodzených schopností. Výsledkom je častejší výskyt steatotického ochorenia pečene spojeného s metabolickými dysfunkciami, v skratke MASLD. „Steatózy, teda ukovatenie pečene spôsobujú rôzne faktory, najmä nadhmotnosť a obezita, cukrovka, alkohol a ultraprocesované potraviny,“ hovorí hepatológ.
Ochorenia pečene postihujú 1,5 miliardy ľudí na svete a sú jednou z najvýznamnejších príčin úmrtí. „Zo štúdie uverejnenej v časopise Lancet vieme, že Slovensko drží smutné prvenstvo vo výskyte cirhózy pečene a cirhóza je najčastejšou príčinou úmrtia u ľudí vo veku medzi 25 až 54 rokov,“ približuje smutné čísla hepatológ.
Choroby, ktoré vedú k cirhóze a samotná cirhóza, sú tichým zabijakom. Môže trvať 15 až 20 rokov, kým vznikne fibróza alebo cirhóza. Pečeň nebolí a človek preto nevie, že ju má chorú, až kým sa neobjaví zmätenosť, žlté sfarbenie očí, voda v bruchu alebo krvácanie z pažeráka. Spoločným menovateľom najčastejšej príčiny ochorení pečene je stukovatená pečeň. Na základe svetových dát vieme, že postihuje asi 30 percent populácie.
“V slovenskom projekte, v rámci ktorého sme vyšetrili 4 528 pacientov sme zistili, že 48 % ľudí trpí nadhmotnosťou a 34 % obezitou. Keď sme sa na túto populáciu pozreli z pohľadu ochorení pečene u pacientov s nadhmotnosťou, malo pečeň stukovatenú 43 %, 25 % malo MASLD a asi 9 % malo už aj určitý stupeň fibrózy.“
Preto je dôležitá prevencia. Tou je vyvážená strava bohatá na zeleninu, ovocie, celozrnné obilniny, bielkoviny, ktoré majú nízky obsah tukov. K vyváženosti patrí obmedzený príjem cukrov, aj vysoko spracovaných potravín. „Sú to potraviny bohaté na tuky, cukry a soľ. Všetky podporujú vznik steatózy pečene, najmä pri ich častej konzumácii,“ hovorí docent Peter Minárik, gastroenterológ a výživový špecialista.
Vyvážená strava by mala obsahovať aj optimálny príjem soli, ktorý by nemal presiahnuť 5 gramov denne. Veľmi dôležité je udržiavanie optimálnej hmotnosti. „Obezita je významným rizikovým faktorom MASLD a v opačnom garde je možné povedať, že už päť až desaťpercentné zníženie zásob telesného tuku dokáže znížiť obsah tuku a zlepšiť funkcie pečene,“ hovorí docent Minárik.

Znížiť množstvo tuku v pečeni môže aj pravidelný pohyb, a to tak formou aeróbnych cvičení (chôdza, beh, bicykel, plávanie), ako aj pomocou silového tréningu (obe formy fyzickej aktivity znižujú akumuláciu tuku v pečeni a zlepšujú pečeňový metabolizmus). „Dôležitým faktorom životného štýlu je vylúčenie alebo obmedzenie alkoholu. Dbať treba aj na dostatok spánku a zvládanie stresu,“ dodal Peter Minárik.