O pár dní ju budete variť doma aj vy! Slovenská pochúťka sa dostala do prestížneho rebríčka
19. 12. 2023, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:39)

Zdroj: Peter Mišo
Skvelý úspech slovenskej polievky! Dostala sa na zoznam 10 najlepších v strednej Európe podľa portálu Taste Atlas. Pozrite, ktoré ju predbehli a ktorá si vybojovala prvé miesto!
Zdroj: tasteatlas.com
10. Juha sa štruklima (Chorvátsko)
Juha sa štruklima je chorvátske jedlo pochádzajúce z regiónu Zagorje. Pozostáva zo štrukli podávaného v polievke. Cesto na štrukli sa vyrába z múky, vajec, vody, octu a zo soli. Plní sa kombináciou vajec, soli a čerstvého kravského syra.
Tieto štrukli sú určené na varenie v polievke, preto by mali byť o niečo hrubšie ako bežné štrukli, aby sa počas varenia nerozpadli. Tradične sa štrukli krájajú tanierom namiesto noža. Polievka sa zvyčajne pripravuje z cibule, vody, mletej papriky a zo soli.
Zdroj: tasteatlas.com
9. Župa borowikowa (Poľsko)
Župa borowikowa je aromatická poľská polievka s hubou borowik, ktorá je známa aj ako kráľovná lesných húb. Táto polievka je obľúbená v celom Poľsku a často sa podáva na Štedrý večer. Okrem čerstvej verzie je polievka taká obľúbená, že sa dá kúpiť aj v komerčne vyrábaných baleniach s rezancami.
Zdroj: tasteatlas.com
8. Zelňačka (Česko)
Zelňačka je tradičná česká polievka z kyslej kapusty. Hoci existuje mnoho druhov tejto českej klasiky, väčšina z nich sa skladá z kyslej kapusty, zo zemiakov, smotany a z tradičného českého údeného mäsa. Táto rustikálna polievka je hustá, sýta, bohato korenená rascou a údenou paprikou a často ju nájdete na jedálnom lístku tradičných českých krčiem.
Zvyčajne sa podáva s domácim chlebom a môže sa podávať ako predjedlo alebo výdatný hlavný chod.
Zdroj: tasteatlas.com
7. Rosół (Poľsko)
Utešený rosół je tradičná poľská mäsová polievka. Aj keď najznámejšia je kuracia verzia, nazývaná rosół z kury, v krajine sa často pripravujú aj hovädzie, teľacie, morčacie alebo zmiešané mäsové vývary.
Bravčové mäso by sa nikdy nemalo používať, pretože jeho výsledkom je nepriehľadný vývar. Rosół sa zvyčajne pripravuje z mäsa, ktoré sa ponecháva na kosti, čo prispieva k celkovej chuti. Mäso sa varí na malom ohni s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú mrkva, zeler a huby.
Zdroj: tasteatlas.com
6. Kürbis Suppe (Rakúsko)
Kürbis suppe alebo tekvicová polievka je jednoduché jedlo, typické pre tradičnú burgenlandskú kuchyňu. Polievka sa zvyčajne pripravuje z nakrájanej alebo nastrúhanej tekvicovej dužiny, ktorá sa ľahko podusí so zeleninou a potom sa varí vo vode, slepačom alebo hovädzom vývare, kým všetky prísady nezmäknú.
Do polievky sa zvyčajne používajú cibuľa, cesnak, zemiaky, mrkva, pór a zeler, pričom výber korenín a dochucovadiel zvyčajne zahŕňa soľ, korenie, papriku, muškátový oriešok, rascu, kôpor a ocot. Polievka sa bežne zahusťuje múkou alebo kukuričným škrobom a po uvarení sa zvyčajne kombinuje so smotanou a pretláča, až kým nezíska hladkú konzistenciu alebo konzistenciu kaše.
Zdroj: tasteatlas.com
5. Húsleves (Maďarsko)
Táto výdatná maďarská polievka, ktorá sa tradične pripravuje z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, je základným jedlom v reštauráciách, ako aj bežným domácim pokrmom. Okrem mäsa sa do nej pridávajú rezance, koreňová zelenina a rôzne koreniny. Podáva sa vždy teplá, buď ako výživné predjedlo, alebo ako ľahký hlavný chod.
Zdroj: tasteatlas.com
4. Gulyás (Maďarsko)
Táto maďarská špecialita sa pripravuje z mäsa, tradične hovädzieho, ktoré sa dusí v bohatom vývare s paprikou, zvyčajne spolu s cibuľou, paprikou, koreňovou zeleninou, rôznymi koreninami a občas aj paradajkami (v niektorých regionálnych variantoch).
Gulyás je známe jedlo, ktoré sa teší veľkej obľube aj za hranicami Maďarska. V mnohých krajinách je toto slovo synonymom pre hustý guláš, zatiaľ čo v Maďarsku predstavuje gulyás väčšinou polievku, preto je toto jedlo známe aj ako gulyásleves (doslova pastierska polievka).
Veľmi sa podobá na pörkölt, hustý maďarský guláš pozostávajúci z mäsa, cibule a vybraných korenín, ktorý si väčšina ľudí mimo Maďarska spája so slovom gulyás (guláš).
Zdroj: tasteatlas.com
3. Kapustnica (Slovensko)
Táto slovenská polievka z kyslej kapusty je výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou, ktorá vychádza z množstva pridaných údených bravčových výrobkov, klobás a sušených húb. Kapustnica je príbuzná mnohým podobným polievkam, ktoré sa vyskytujú v celej východnej a strednej Európe, ale na Slovensku sa niekedy podáva s bryndzovými haluškami alebo so zemiakovými knedľami zmiešanými s krémovým ovčím syrom.
Anketa
Varíte kapustnicu na Vianoce aj vy?
Zdroj: tasteatlas.com
2. Česnečka (Česko)
Podľa českých ľudových predstáv je najlepším liekom na prechladnutie alebo kocovinu miska česnečky, tradičnej cesnakovej polievky. Hoci hlavnou zložkou je cesnak, do polievky sa pridávajú aj zemiaky, mäsový vývar, cibuľa a tradičné korenie, ako sú rasca a majoránka.
Tento zdravý pokrm sa zvyčajne dopĺňa strúhaným syrom a chrumkavými krutónmi a bežne sa podáva a vychutnáva ako predjedlo.
Zdroj: tasteatlas.com
1.Żurek (Poľsko)
Żurek je tradičná poľská polievka, charakteristická svojou výrazne kyslou chuťou, ktorá vzniká kysnutím chleba a ražnej múky. Polievka obsahuje aj mäso, ako sú klobásy, slanina alebo šunka, a zeleninu, ako sú zemiaky, a huby.
Hoci je v celom Poľsku veľmi obľúbená, každý región má vlastnú verziu tohto pokrmu. Niekedy sa podáva v jedlej miske z chleba, keď sa na vrch polievky bežne pridáva príloha - polovice natvrdo uvarených vajec. Żurek sa tradične pripravuje a konzumuje počas Veľkej noci.