OTESTUJTE SA: Naozaj viete čítať značky na obale potravín?
23. 2. 2017, 19:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:23)

Zdroj: profimedia
Na obaloch a etiketách potravín nájdete okrem písomných informácií o zložení výrobkov množstvo ďalších značiek a čísel. Čo znamenajú malé piktogramy a kódy? Prezradia vám, či je výrobok naozaj kvalitný alebo ho radšej nedať do košíka?

Zdroj: autorka

Zdroj: archív

Zdroj: autorka
Galéria k článku
Po porovnaní slovenských a rakúskych potravín, ktoré minulý týždeň zverejnila Štátna veterinárna a potravinová správa, sa rozprúdila búrlivá diskusia. Slováci nadávajú na rozdielnu kvalitu potravín v obchodoch u nás a za hranicami. Podľa čoho nakupovať a ako sa vyznať v rôznych symboloch a označeniach výrobkov? Zorientujte sa s pomocou Jarmily Halgašovej, riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska.
EAN kód
- jedinečný čiarový kód, ktorý sa prideľuje pre každý výrobok
- obsahuje číslo výrobcu a číslo výrobku
- prvé tri čísla boli určené pre konkrétny štát, napr. 858 pre Slovensko, no už to neplatí striktne
Pokračovanie na ďalšej strane
Oválna veterinárna značka
- musí byť na všetkých produktoch živočíšneho pôvodu ako mäso, mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky
- obsahuje skratku krajiny pôvodu a veterinárne číslo podniku
- pre Slovensko je skratka SK
Pokračovanie na ďalšej strane
Označenie vajec
kombinácia čísel a písmen znamená
- prvé číslo označuje spôsob chovu nosníc: 0 ekologická poľnohospodárska výroba, 1 chov vo voľnom výbehu, 2 chov na podlahe, 3 chov v obohatených klietkach
- kód krajiny - pre vajcia zo Slovenska platí SK
- identifikačné číslo prevádzkarne so skratkou okresu, v ktorom sa nachádza
Pokračovanie na ďalšej strane
Ekologické poľnohospodárstvo
- označenie pre produkt, ktorý je výsledkom ekologického poľnohospodárstva a pre potravinu vyrobenú z ekologických poľnohospodárskych zložiek - je to BIO potravina.
- BIO potraviny obsahujú najmenej 95 % zložiek pochádzajúcich z ekologického poľnohospodárstva s osvedčením o ekologickom pôvode.
Pokračovanie na ďalšej strane
Zelený bod
- medzinárodne registrovaná ochranná známka, ktorá spotrebiteľov informuje, že spoločnosť participuje na rozvoji systému Zelený bod, ktorého cieľom je podpora triedeného zberu. Systém bol založený v Nemecku, kde primárne platí, pre ostatné členské štáty EÚ nie je táto známka povinná
- používateľ Zeleného bodu je zaradený v systéme nakladania s odpadom
Pokračovanie na ďalšej strane
Recyklovateľný obal
- značka, ktorá znamená, že obal možno zhodnotiť. Súčasťou značky je označenie materiálu, z ktorého je obal vyrobený. Označenie vychádza z legislatívy EÚ, v SR je na dobrovoľnej báze.
Pokračovanie na ďalšej strane
FSC
- ochranná známka na označenie ekologického obhospodarovania lesov
- nájdete ju na obaloch niektorých výrobkoch z papiera, viacvrstvových obaloch s obsahom kartónu
Pokračovanie na ďalšej strane
Odpad
- označenie podľa legislatívy EÚ smernice o obaloch a odpade z obalov, ktorá znamená, že spotrebiteľ po vyprázdnení obalu ho má dať do smetného koša, do zbernej nádoby
- používa sa niekoľko rôznych druhov košov bez rozdielov významu
Pokračovanie na ďalšej strane
Iné informácie
- dobrovoľné označenie v súlade s legislatívou EÚ, ktoré informuje, že
- obalový materiál môže prísť do kontaktu s potravinou
Pokračovanie na ďalšej strane
Zistite, odkiaľ pricestovali
Ak chcete poznať pôvod potravín, všímajte všetky informácie na obale.
Vo všetkých štátoch Európskej únie platí jednotná legislatíva pre označovanie potravín. „Nariadenie o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom určuje spôsob, ako označovať potraviny vrátane veľkosti písma, ako aj povinné údaje. Ak chce spotrebiteľ vedieť viac o pôvode potraviny, mal by si všímať všetky informácie uvedené v označení,“ radí Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Znakom, že potravina bola vyrobená na Slovensku, je dobrovoľné označenie Značka kvality SK, Slovenská potravina alebo Vyrobené na Slovensku.
Pokračovanie na ďalšej strane
Na obale potravín v predajni aj v e-shope sa povinne musia uvádzať niektoré údaje. Okrem názvu potraviny sa z obalu musíte dozvedieť aj tieto informácie
- zoznam zložiek
- alergény alebo látky spôsobujúce neznášanlivosť
- množstvo určitých zložiek alebo kategórií zložiek
- čisté množstvo potraviny
- dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby
- všetky osobitné podmienky skladovania
- meno alebo obchodný názov a adresu prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, ktorým je aj výrobcau, so sídlom v EÚ
- krajina pôvodu, určené prilegislatívou pri čerstvom, chladenom alebo mrazenom mäse sa musí uvádzať, kde bolo zviera chované, zabité aj delené
- návod na použitie – v prípade, ak by bez neho bolo náročné potravinu použiť,
- obsah alkoholu (v prípade objemu alkoholu nad 1,2%),";i:10;s:176:"výživové údaje, teda energetická hodnota, množstvo tukov, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli,obsah tukov, sacharidov, bielkovín, soli