Otestujte sa: Ako rozkúriť gril, obracať mäso či pripraviť steak bez chybičky?
21. 7. 2016, 12:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:46)

Zdroj: shutterstock
Sezóna grilovačiek je v plnom prúde, Slováci opekajú ostošesť. Ak sa aj vy chystáte na úlohu hostiteľa, otestujte si svoje schopnosti, aby ste sa nestrápnili.
1. Čím najbezpečnejšie a najrýchlejšie rozkúrime gril na drevené uhlie?
A. liehom
B. novinami
C. komínčekom na podpaľovanie
2. Ako dlho trvá, kým je uhlie také horúce, že môžeme grilovať?
A. 40 minút
B. 30 minút
C. 20 minút
3. Aká je ideálna teplota v strede mäsa pre stredne prepečený steak?
A. 48 až 50 stupňov
B. 52 až 54 stupňov
C. 56 až 58 stupňov
4. Aký olej sa obzvlášť hodí na marinádu?
A. olej z tekvicových semienok
B. olivový olej
C. repkový olej
5. Akým nástrojom je najlepšie obracať grilované mäso?
A. vidličkou
B. kliešťami
C. ihlicou
6. Čo musíme urobiť ako prvé, ak chceme použiť plynový gril?
A. otvoriť plynovú fľašu
B. odklopiť vrchnák
C. treba stlačiť tlačidlo zapaľovania
7. Tzatziki je obľúbená ingrediencia do grilovaného mäsa. Ktorá prísada tam však nepatrí?
A. cesnak
B. cibuľa
C. uhorka
8. Ak sú otvory grilu uzatvorené, tak potom nastane táto situácia:
A. teplota sa znižuje
B. grilované mäso chutí výraznejšie po dyme
C. teplota sa zvyšuje
9. Ako bez teplomeru zistíme, či je ryba grilovaná vcelku už hotová?
A. odpadávajú jej šupiny
B. chrbtová plutva sa dá ľahko odtrhnúť
C. unikajú proteíny
10. Čím máme potierať mäso, ktoré grilujeme na uhlí?
A. ničím
B. plzenským pivom
C. čiernym pivom
11. Ako znížime teplotu pri grilovaní na drevenom uhlí?
A. rozhrabeme uhlie
B. jednoducho počkáme
C. uhlie zhrabeme dohromady
12. Ako najlepšie servírujeme hosťom ugrilované steaky?
A. priamo z grilu na tanier
B. servírujeme ich horúce v alobale, aby sa nestratila šťava
C. najprv ich musíme nechať niekoľko minút zakryté na tanieri alebo využiť nepriame teplo na grile
13. Ak do uhlia odkvapkáva príliš veľa tuku, môže vypuknúť požiar. Čím ho nesmieme hasiť?
A. pieskom
B. vodou
C. prikrývkou na hasenie
14. Aby sme mohli začať grilovať, musí drevené uhlie:
A. blčať plameňom
B. byť na ňom vrstvička bieleho popola
C. tlieť
15. Aby nám mäso nevyschlo, každý expert na grilovanie zásadne nepridáva do marinády tieto prísady:
A. korenie
B. soľ
C. čili
16. Aká klobáska z nasledujúcich troch sa určite nehodí na grilovanie?
A. tofu klobáska
B. bockwurst (z teľacieho a bravčového mäsa)
C. syrová klobása
17. Ktorá strana hliníkovej fólie má byť pri grilovaní obrátená dnu?
A. na tom nezáleží
B. lesklá strana
C. matná strana
18. Aká má byť správne ugrilovaná hydina?
A. prepečená skrz-naskrz
B. vnútri trošku surová
C. zvonku chrumkavá
19. Ako pri grilovaní vznikajú škodliviny?
A. sú v podpaľovači grilu
B. vznikajú z dymu
C. vznikajú z tuku, ktorý odkvapkáva do uhlia
20. Aká dlhá má byť klobáska na grilovanie?
A. 9 cm
B. 7 cm
C. 11 cm
Správne odpovede:
1 C, 2 C, 3 C, 4 C, 5 B, 6 B, 7 B, 8 A, 9 B, 10 A, 11 A, 12 C, 13 B, 14 B, 15 B, 16 B, 17 C, 18 A, 19 C, 20 A