Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Otestujte sa: Ako rozkúriť gril, obracať mäso či pripraviť steak bez chybičky?

Otestujte sa pred grilovačkou, aby ste sa pred hosťami nestrápnili.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Sezóna grilovačiek je v plnom prúde, Slováci opekajú ostošesť. Ak sa aj vy chystáte na úlohu hostiteľa, otestujte si svoje schopnosti, aby ste sa nestrápnili.

1. Čím najbezpečnejšie a najrýchlejšie rozkúrime gril na drevené uhlie?

A. liehom
B. novinami
C. komínčekom na podpaľovanie

2. Ako dlho trvá, kým je uhlie také horúce, že môžeme grilovať?

A. 40 minút
B. 30 minút
C. 20 minút

3. Aká je ideálna teplota v strede mäsa pre stredne prepečený steak?

A. 48 až 50 stupňov
B. 52 až 54 stupňov
C. 56 až 58 stupňov

4. Aký olej sa obzvlášť hodí na marinádu?

A. olej z tekvicových semienok
B. olivový olej
C. repkový olej

5. Akým nástrojom je najlepšie obracať grilované mäso?

A. vidličkou
B. kliešťami
C. ihlicou

6. Čo musíme urobiť ako prvé, ak chceme použiť plynový gril?

A. otvoriť plynovú fľašu
B. odklopiť vrchnák
C. treba stlačiť tlačidlo zapaľovania

7. Tzatziki je obľúbená ingrediencia do grilovaného mäsa. Ktorá prísada tam však nepatrí?

A. cesnak
B. cibuľa
C. uhorka

8. Ak sú otvory grilu uzatvorené, tak potom nastane táto situácia:

A. teplota sa znižuje
B. grilované mäso chutí výraznejšie po dyme
C. teplota sa zvyšuje

9. Ako bez teplomeru zistíme, či je ryba grilovaná vcelku už hotová?

A. odpadávajú jej šupiny
B. chrbtová plutva sa dá ľahko odtrhnúť
C. unikajú proteíny

10. Čím máme potierať mäso, ktoré grilujeme na uhlí?

A. ničím
B. plzenským pivom
C. čiernym pivom

11. Ako znížime teplotu pri grilovaní na drevenom uhlí?

A. rozhrabeme uhlie
B. jednoducho počkáme
C. uhlie zhrabeme dohromady

12. Ako najlepšie servírujeme hosťom ugrilované steaky?

A. priamo z grilu na tanier
B. servírujeme ich horúce v alobale, aby sa nestratila šťava
C. najprv ich musíme nechať niekoľko minút zakryté na tanieri alebo využiť nepriame teplo na grile

13. Ak do uhlia odkvapkáva príliš veľa tuku, môže vypuknúť požiar. Čím ho nesmieme hasiť?

A. pieskom
B. vodou
C. prikrývkou na hasenie

14. Aby sme mohli začať grilovať, musí drevené uhlie:

A. blčať plameňom
B. byť na ňom vrstvička bieleho popola
C. tlieť

15. Aby nám mäso nevyschlo, každý expert na grilovanie zásadne nepridáva do marinády tieto prísady:

A. korenie
B. soľ
C. čili

16. Aká klobáska z nasledujúcich troch sa určite nehodí na grilovanie?

A. tofu klobáska
B. bockwurst (z teľacieho a bravčového mäsa)
C. syrová klobása

17. Ktorá strana hliníkovej fólie má byť pri grilovaní obrátená dnu?

A. na tom nezáleží
B. lesklá strana
C. matná strana

18. Aká má byť správne ugrilovaná hydina?

A. prepečená skrz-naskrz
B. vnútri trošku surová
C. zvonku chrumkavá

19. Ako pri grilovaní vznikajú škodliviny?

A. sú v podpaľovači grilu
B. vznikajú z dymu
C. vznikajú z tuku, ktorý odkvapkáva do uhlia

20. Aká dlhá má byť klobáska na grilovanie?

A. 9 cm
B. 7 cm
C. 11 cm

Správne odpovede:
1 C, 2 C, 3 C, 4 C, 5 B, 6 B, 7 B, 8 A, 9 B, 10 A, 11 A, 12 C, 13 B, 14 B, 15 B, 16 B, 17 C, 18 A, 19 C, 20 A

Vyberáme pre vás niečo PLUS