Reklama

Omladnite jedlom: Týchto 5 potravín funguje namiesto plastík! Hlavne čísla 4 jedzte denne viac

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fenomén ultra spracovaných potravín zamoril aj Slovensko: Ktoré to sú?
    Zdroj: mh
    Reklama

    Jedným zo spôsobov, ako spomaliť starnutie, je vhodná strava. Ktoré potraviny majú omladzujúce schopnosti?

    Pri správnom výbere dokáže strava vyživovať pokožku zvnútra, podporiť tvorbu kolagénu a spomaliť tvorbu vrások. Podľa odborníkov na medicínu proti starnutiu sú to najmä zelenina a ovocie, morské ryby, uvádza portál Moje zdraví. Ktorých päť potravín by ste mali okamžite zaradiť do svojho jedálnička?

    Najcennejšími zložkami paradajok sú antioxidanty - betakarotén, vitamín C a najmä lykopén. Hlavnou funkciou lykopénu je oprava poškodených buniek v pokožke. Zrelé červené paradajky obsahujú viac lykopénu. Pozitívne účinky lykopénu na pokožku možno pozorovať už od 5 mg lykopénu denne, čo zodpovedá šiestim paradajkám. Na omladenie je ideálne konzumovať paradajky s olivovým olejom. Lykopén odoláva vysokým teplotám a varením sa neničí.

    Mäso mastných rýb obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny. Tie majú priaznivý účinok na pokožku. Ďalšou cennou látkou je DMAE, ktorú dermatológovia označujú ako kožné železo. Preto by sme mali zjesť 17 kg rýb ročne, čo sú dve porcie týždenne.

    Je to jedna z najsilnejších potravín proti starnutiu na svete. Je plná antioxidantov, vitamínov C a K, vápnika, vlákniny a luteínu. „Vitamín C potrebujeme na tvorbu kolagénu, čo je hlavná bielkovina v pokožke, ktorá jej dodáva pevnosť a pružnosť," vysvetľuje odborníčka na výživu Romana Kotěrová. Denne si doprajte aspoň 250 mg brokolice.

    Zdroj: Shutterstock

    4. Čučoriedky

    Čučoriedky vedci označili za druhú najzdravšiu potravinu na svete hneď po malinách. Obsahujú antokyán, ktorý pomáha posilňovať pokožku a predchádzať vráskam. Čučoriedky chránia pokožku pred stresom, znečistením, slnkom a zápalmi. Ideálne je päť deka denne.

    Zdroj: Canva

    4. Mandle

    Sú vynikajúcim zdrojom vitamínu E, ktorý je najpoužívanejšou zložkou kozmetiky proti starnutiu. „Éčko“ pomáha regenerovať kožné tkanivo, udržiavať vlhkosť v pokožke a chrániť ju pred škodlivým UV žiarením. Každý deň by sme mali zjesť aspoň hrsť mandlí. Pri konzumácii mandlí uprednostňujte tie so šupkou. Bez nej strácajú 50 % svojich antioxidantov.

    Prečítajte si tiež:

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.