Odporúčaná denná dávka zeleniny je približne 30 g, no naša skutočná spotreba je len polovičná a teda na úrovni 15 g. „Priamym dôsledkom nízkej spotreby vlákniny je narastajúci počet onkologických ochorení, konkrétne hrubého čreva a konečníka,” varuje vedúci lektor Aliancie výživových poradcov Vladimír Klescht.
Práve v tomto letnom období jej máme skutočne neúrekom, tak neváhajte a urobte niečo pre svoje zdravie. Každá zelenina pôsobí na konkrétnu časť nášho tela ako balzam. Stačí si len vybrať. Tipy, ktoré sme pre vás vybrali, sú zo stránky www.byliny.sk.
Brokolica
Pomôže: Posilní vám srdce, svaly a nervy. Znižuje riziko vzniku rakoviny a je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa. Má vysoký obsah anti-oxidačného betakaroténu a vitamínov C a E.
Tip: Jedzte raz týždenne 20 dg povarenej brokolice s cesnakom. Asi 1 – 3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko rakoviny.
Mrkva
Pomôže: Znižuje cholesterol, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak a redukuje riziko rakoviny pľúc. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou.
Tip: Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy. Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dni je veľkou detoxikačnou terapiou pečene.
Toto vás naštartuje do dňa: Rýchle drinky aj do práce
Paprika
Pomôže: Vitamín C v paprike neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.
Tip: Jedzte ju preventívne každý deň. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj- až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.
Paradajky
Pomôžu: Povzbudzujú apetít a zažívanie. Brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáhajú pri liečení rôznych porúch trávenia. Obsahujú antioxidanty, množstvo vitamínu E, vitamín C a betakarotén.
Tip: Preventívne pijete 1 pohár paradajkovej šťavy 3x denne minimálne 3 týždne.
Reďkovka
Pomáha: Pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obsahuje vitamíny C a B.
Zdravie z prírody: Objavte silu letných byliniek
Tip: Jedzte ju surovú, pokojne môžete každý deň. Odporúčaná dávka je 1 – 2 kg ročne.
Šalát
Účinky: Kyselina listová a vitamín B zlepšujú činnosť mozgu, pamäť, koncentráciu a spánok. Povzbudzuje trávenia a činnosť pečene. Má upokojujúce účinky.
Tip: Denne zjedzte 150g. Ak chcete získať čo najviac živín, vyberte šalát, ktorý má viac vonkajších zelených listov. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listami rýchlo strácajú vitamín C a kyselinu listovú.
Zeler
Pomôže: Používajú sa všetky časti vrátane semien. Vňať je bohatá na vitamíny a minerály. Éterické oleje a sedanolid majú povzbudzujúci účinok na zažívacie orgány. Betakarotén neutralizuje voľné radikály. Kálium reguluje krvný tlak a krvný obeh. Uľahčuje zbaviť sa stresu. Vďaka bohatému obsahu draslíka upokojuje nervy a zlepšuje celkový stav. Je tiež vynikajúcou zložkou redukčnej diéty.
Tip: Najlepšie je jesť ho surový. 150 g pokrýva štvrtinu dennej potreby kália. Zelerové listy sa dajú dobre sušiť a dlho si uchovávajú svoju vôňu.