Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Odborník na potraviny šokuje: Zvýrazňovače chuti neškodia, glutaman je aj v zelenine!

Glutamany, ktorých sa väčšina ľudí stráni, sú súčasťou niektorých bežných potravín.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Dochucovadlá, zvýrazňovače chuti, éčka v potravinách, áno či nie? Niektorí ľudia z nich majú doslova fóbiu a poctivo študujú zloženie každého výrobku, aby sa im vyhli. Pravdou však je, že niektoré prídavné látky, ktorých sa tak ľudia boja, sú bežne obsiahnuté napríklad aj v zelenine.

Univerzálne zmesi na dochucovanie, ľudovo známe ako „vegeta", sú neodmysliteľnou súčasťou mnohých slovenských kuchýň. Gazdinky ich používajú do polievok, omáčok, ale aj na mäso či prílohu. Cieľom je rýchlejšie dosiahnuť finálnu chuť, na ktorú sme zvyknutí.

Väčšina dochucovadiel obsahuje prídavné látky, ako glutaman sodný, ktorý je najznámejší a najrozšírenejší, ale aj ďalšie, napríklad inozínany, guanylany, ribonukleotidy. „Všetky tieto sú schválenými prídavnými látkami a v Európskej únii majú priradené číslo E. To znamená, že boli podrobené prísnemu posúdeniu z hľadiska ich prípadnej toxicity a uznané ako vhodné pre použitie do potravín," vysvetľuje konzultant pre potravinárstvo Jozef Kerekréty.

Výsledky poslednej komplexnej odbornej štúdie, ktoré zverejnil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín v roku 2017 dokazujú, že pri normálnych množstvách glutamany nemajú nepriaznivý účinok na zdravie konzumenta – čo je 30 mg glutamanov denne na kilogram telesnej hmotnosti. Čiže 60 kg vážiaca osoba si môže dovoliť skonzumovať denne 1,8 gramu glutamanu. Treba si uvedomiť, že glutamany sú prirodzenou súčasťou viacerých bežných potravín. Bežne sa nachádzajú v zelenine, obilninách, syroch, ale napríklad aj v materskom mlieku. „Glutamany sú súčasťou tvorby bielkovín v bunkách rastlinných aj živočíšnych potravín. Aj prezreté syry, ako parmezán, rockfort a pod. alebo zrelé rajčiny, cesnak, kukurica a huby prirodzene obsahujú glutamany, preto sa používajú na dochutenie potravín," hovorí Kerekréty.

Niektorí výrobcovia dochucovadiel sa snažia svoje produkty zatraktívniť a na ich obal napíšu, že sú bez pridaného glutamanu, ale namiesto neho ako zvýrazňovač chuti použijú iné látky. Ak sa chcete vyhnúť všetkým pridaným zvýrazňovačom chuti, nenechajte sa oklamať a dobre si prečítajte zloženie dochucovadla, ktoré používate.

Existuje spôsob, ako sa pridaným zvýrazňovačom chuti vyhnúť úplne. Základom je použitie kvalitných surovín ako pomaly odchované kurča, sliepka, domáca zelenina, dlhé varenie. „Zvýrazňovače chuti sú akousi pomôckou na to, aby sme až tak dlho nemuseli čakať na tú chuť, ktorú chceme docieliť," dodal potravinový konzultant.

Ak na zdĺhavé varenie nemáte čas, siahnite po osvedčených dochucovadlách, ktoré sú vyrobené len z kvalitných prírodných surovín a nesnažia sa zakrývať prítomnosť zvýrazňovačov chuti.

Porovnanie zloženia dochucovadiel bez pridaného glutamanu viacerých výrobcov:

Zdroj: Red

Ilustračné foto.

Mohlo by vás zaujímať:

Vyberáme pre vás niečo PLUS