Odborník na med: Pri jeho skladovaní by ste nikdy nemali robiť TÚTO CHYBU, inak stratí účinky!
25. 12. 2021, 7:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 6:54)
Prišiel čas medovníčkov, medoviny aj horúceho čaju s medom. Čo však o tomto tekutom zlate naozaj viete a aký druh doma používate? O tom, ktorý med je najlepší, ako ho správne skladovať, ktorý má najlepšie účinky na zdravie či dokonca pomáha regenerovať pečeň, sme sa rozprávali s odborníkom na medy Jurajom Majtánom z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied.
Zdroj: Robo HUBAC
Zdroj: Robo HUBAC
Zdroj: Robo HUBAC
Galéria k článku
V obchodoch zoženieme veľa rôznych druhov medov. Ako sa medy delia?
- Rastliny, z ktorých včely zbierajú základ pre med (nektár alebo medovica), určujú to, ako med bude chutiť, akú bude mať vôňu či farbu a či bude kryštalizovať rýchlejšie alebo pomalšie. Poznáme dva hlavné druhy medov: kvetový med - z nektáru kvetov - a medovicový, pri ktorom včely zbierajú takzvanú medovicu. Kvetové medy majú svoje podskupiny podľa toho, z akej rastliny nektár prevažuje - agátový, repkový, slnečnicový, lipový - alebo či ide o med kvetový viacdruhový.
V čom sa líšia okrem chuti?
- Tieto medy majú medzi sebou veľké rozdiely. Okrem iného sa líšia v pomere fruktózy a glukózy, čo predurčuje rýchlosť kryštalizácie. Majú výrazne rozdielne farby, ktoré závisia od množstva a typu polyfenolických látok pochádzajúcich z rastlín. Medovicové medy majú vysoký obsah týchto látok, naopak, repkové ich majú podstatne menej.
Ktorý med je najchutnejší? Ktorý druh ľudia najviac kupujú?
- Aký med je najchutnejší, to je veľmi subjektívne. Medy sa vo svojej chuti veľmi líšia a každému chutí niečo iné. Najcennejším medom z hľadiska senzorických vlastností sú jednodruhové medy. Vysoko hodnotenými sú medovicové medy, ktoré však nebývajú každý rok.
Prečo nie?
- Spomínaná medovica ako základ medovicového medu je sladká lepkavá tekutina bohatá na jednoduché cukry, ktorá sa v určitom ročnom období vyskytuje na lístí a ihličí rôznych stromov, ako napríklad lipy, javory, buky, smreky, jedle či borovice. Na to, aby bolo v danom období dostatok medovice, musí byť premnožený hmyz, ktorý sa živí šťavou z rastlinných pletív a prebytok cukrov z rastlinnej šťavy svojím tráviacim ústrojenstvom vylučuje. Pre včielky, ale aj pre človeka je však najlepšia voľba viacdruhový med, ktorý je pestrý vo svojom zložení.
Anketa
Máte radi med?
Ktorý druh by sme mali požiť do medovníkov a ktorý je najviac vhodný do medoviny?
- Do medovníkov je vhodný skôr tekutý a tmavší druh medu ako med skryštalizovaný. Na prípravu medoviny sa používajú rôzne druhy medov a podľa toho sa medovina aj rozdeľuje na svetlú a tmavú. Niekedy sa používajú na výrobu medoviny okrem medu aj rôzne byliny, čo ovplyvňuje aj výslednú chuť medoviny.
Ak som alergik, ktorý druh medu by som si mal vybrať?
- Najvhodnejším pre alergikov je spomínaný medovicový med. Musí však ísť o čistý 100 % medovicový med, ktorý nie je zmiešaný s medom z nektáru a neobsahuje peľové zrná. Ak je však spotrebiteľ alergický na včelie bielkoviny, nemal by konzumovať žiaden med.
ROZHOVOR POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE: Aké má med zdravotné účinky, ako ho správne skladovať a ktorý druh je prospešný pre pečeň? »»»
Ktorý z medov má najlepšie zdravotné účinky?
- Z hľadiska funkčnosti a biologických vlastností medov a ich antibakteriálnej aktivity z nášho prostredia sú medy medovicové, lipové, slnečnicové a kvetové zmiešané medy, ktoré sú často nedostatočne hodnotené a zaslúžia si viac pozornosti. Nedá sa však povedať, že každý z týchto medov je vždy najlepší. Látky podieľajúce sa na zdravotných účinkoch medov sú citlivé na teplotu a pravdepodobne aj na svetlo. Preto je dôležité, ako med skladujeme.
Ako ho teda správne skladovať?
- Mal by byť v tme, mimo slnečného svetla, a musíme dbať, aby nebol vystavený vyšším teplotám. Najdlhšie si svoje zdravotné účinky zachová, keď je uskladnený v chladničke, čo spôsobí akési “zakonzervovanie“ jeho biologických účinkov. V chladných podmienkach med rýchlo skryštalizuje, čo medu nijako neškodí, nesmieme ho však zahrievaním rozpúšťať.
V čom je med lepší ako cukor?
- Med je komplexná potravina a na rozdiel od rafinovaného cukru (sacharóza) obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Vo všeobecnosti sa skladá z fruktózy a glukózy, ktorých množstvo sa v jednotlivých druhoch medov líši, vody a minerálov ako železo, vápnik, draslík a horčík a, samozrejme, bielkovín a enzýmov. Vďaka vysokému obsahu fruktózy je med sladší ako biely cukor, avšak má stredný glykemický index. A niektoré druhy s prevahou fruktózy dokonca nižší.
Odporúčate teda nahradiť cukor medom?
- Netreba zabúdať, že med má stále vysoký obsah kalórií a príliš veľká konzumácia medu nie je dobrá. Nie som zástancom totálneho nahradenia bieleho cukru medom. Med je vzácny prírodný produkt a funkčná potravina a je potrebné sa k nemu tak aj stavať. Celosvetovo je vyšší dopyt po mede ako ponuka, a preto preferujem skôr kvalitu na úkor kvantity a neplytvanie kvalitným medom.
ROZHOVOR POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE: Na čo je dobrý tzv. pastovaný med a ktorý druh je prospešný pre pečeň? »»»
Čo znamená, keď je med pastovaný?
- Pri medoch, ktoré rýchlo kryštalizujú (obsahujú viac glukózy alebo peľových zŕn), aby med úplne nestvrdol, ale zostal vláčny, sa pristupuje k pastovaniu. Pastovanie medu je technologický proces, počas ktorého sa v chlade spustí tvorba kryštálov, ktoré sa následne mechanicky rozdrvia. Tento prístup medu nijako neubližuje.
V obchode sme našli aj med s materskou kašičkou. Na čo je dobrý takýto med?
- Pastovaný med je vhodnou formou na kombináciu medu s rôznymi bylinnými extraktmi alebo obohatenie s inými včelími produktmi, ako sú napr. materská kašička, peľ či propolis. Takto obohatený med môže mať vyšší biologický potenciál a blahodarnejšie pôsobiť na imunitu. Napríklad obohatenie medu s kyselinou askorbovou, t. j. vitamínom C, spôsobí zvýšenie antibakteriálnej aktivity medu, čo sa nám podarilo preukázať aj v našom vedeckom výskume. Obohatenie medu s včelím peľom či pergou (natrávený peľ) môže blahodarne pôsobiť na regeneráciu pečene a aktiváciu pečeňových buniek.