Odborníčka VARUJE pred neandertálskou diétou. Je hitom, ale nebezpečná! Hrozí z nej rakovina!
19. 7. 2024, 18:00

Mäsožravecká diéta môže byť zdraviu nebezpečná, varujú experti. Nová antivegánska diéta spočívajúca vo výhradnej konzumácii mäsa, rýb a iných živočíšnych produktov nadobúda posledné mesiace na popularite naprieč sociálnymi sieťami, predovšetkým na TikToku.
Zdroj: Canva
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Experti však varujú, že vyškrtnutie všetkých neživočíšnych potravín môže viesť k závažným zdravotným komplikáciám, vrátane povestnej námorníckej choroby, alebo dokonca aj k rakovine. Pred nástrahami virálneho trendu varuje britská špecialistka Jane Clarková, informoval blesk.cz.
„Masožrútska diéta“, ako sa tento extrémny spôsob stravovania na sociálnych sieťach nazýva, má za cieľ eliminovať všetky sacharidy. Je inšpirovaná pravekými ľuďmi, ktorí prežívali predovšetkým na mäse. Podľa zástancov tohto alternatívneho štýlu sú potraviny s vysokým obsahom sacharidov zodpovedné za početné prípady chronických ochorení a mnoho iných zdravotných komplikácií.
Za také potraviny považujú napríklad aj ovocie a zelenina a pečivo obsahujúce vlákninu. Hoci je pravda, že prebytok sacharidov nie je zdraviu prospešný, cukry sú stále hlavným zdrojom energie pre celé telo. Ich kompletné vyškrtnutie by podľa expertky mohlo mať veľmi nepríjemné následky. „Mäso, vajcia a maslo obsahujú množstvo dôležitých vitamínov, to je pravda,“ povedala Clarková Daily Mail.
Anketa
Boli by ste ochotní kvôli svalom absolvovať neandertálsku diétu?
- áno, samozrejme11%
- nie, v žiadnom prípade88%
Hlasovanie bolo ukončené
„Avšak čo títo ‚meatflueceri' (masoví influenceri) vynechávajú, sú všetky tie ostatné živiny, ktoré z takto obmedzenej stravy nedostanete.“ Nedostatok cukru v krvi môže viesť k únave a malátnosti, dlhodobo potom k chronickému nedostatku cukru – hypoglykémiu.
Prečo je neandertálska diéta nebezpečná? Čítajte...
Mimo sacharidov je však v čisto mäsitej strave aj akútny nedostatok vlákniny. Tá v ľudskom tele pomáha tráviacemu traktu vyrovnávať sa so škodlivými látkami a štúdie naznačujú, že jej nedostatok by mohol mať súvislosť so zvýšeným výskytom rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí. „Strava s takým veľkým nedostatkom vlákniny sa prejaví vážnou zápchou. V dlhodobom meradle to nesmierne zvyšuje riziká kolorektálnej rakoviny, a navyše by to bolo extrémne nepríjemné,“ vysvetlila sestra so špecializáciou na tráviace ústrojenstvo.
Prípady tohto nádorového ochorenia sa v posledných rokoch množia medzi stále mladšími ľuďmi. Podľa výskumov to zrejme bude súvisieť so stravou s nezdravým množstvom cukru a červeného mäsa a práve s nedostatočným zastúpením vlákniny. „Zdravá výživa by mala riziká ochorenia znižovať, nie zvyšovať,“ dodala Clarková.
Okrem týchto už dostatočných nebezpečenstiev neandertálskej diéty si jej vyznávači zvyšujú aj riziko vzniku historických a už takmer odstránených ochorení. Clarková vypichla napríklad skorbut, ktorý je spôsobený ťažkým nedostatkom vitamínu C.
Choroba je známa predovšetkým vďaka pirátom a námorníkom zo 16. storočia, ktorí na lodiach nemali dostatočný prísun ovocia a zeleniny, zdroje tohto vitamínu. Medzi symptómy patria krvácajúce ďasná, vypadávanie zubov, chudokrvnosť, opuchy a bolesť kostí. Vitamín C totiž v tele pomáha tvoriť kolagén, ktorý je dôležitý v spojivových tkanivách a jeho nedostatok teda vedie k rozpadu krvných ciev.
Vysoká konzumácia cholesterolu a nasýtených tukov tiež výrazne škodí srdcu a cievam. „Dlhodobé dodržiavanie tejto diéty tiež výrazne zvyšuje šance infarktu a mŕtvice,“ uzavrela Clarková