Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Odborníčka radí ako sa vyhnúť chorobám: Jednoduchá zmena stravy vám zaručí zdravie

Namiesto citrusov jedzte jablká!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Dni sú čoraz chladnejšie a upršanejšie. Veľmi rýchlo prechladneme, organizmus je viac zaťažený. Ale aj angínam a chrípkam sa možno vyhnúť. A dokonca to ani nie je príliš zložité. Stačí zmeniť stravu. Výživová poradkyňa Zdena Havettová vytypovala niekoľko potravín, ktoré sú účinnou prevenciou proti jesenným chorobám.

Nie každé ovocie je vhodné

Z jedálneho lístka vynechajte v tomto období citrusové ovocie a banány. Tropické plody nepatria do prirodzenej stravy Stredoeurópanov. Sú plné vody, ktorá ochladzuje organizmus. Preto sú veľmi vhodné pre obyvateľov tropických pásiem, ktorí žijú celý rok v teple, ale nie sú dobré pre naše chladnejšie podnebie. Radšej jedzte jablká a hrušky.

Vitamínová bomba


Foto: Shutterstock

Je to jednoznačne kyslá kapusta. Je v nej dokonca viac vitamínu C ako v čerstvej. Šťava z kyslej kapusty má priaznivé účinky na črevnú mikroflóru. Obsahuje probiotické baktérie mliečneho kvasenia, ktoré zabraňujú množeniu škodlivých a hnilobných mikroorganizmov. Aktivuje funkciu čriev a vylučovanie toxických látok.

Kyslá kapusta má veľké množstvo minerálnych látok, ako je draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík, a ďalšie stopové prvky. Vďaka vitamínom významne podporuje našu obranyschopnosť a imunitu.

Ideálne potraviny na jeseň a zimu


Foto: Shutterstock

Kapusta a kel vám dodajú viac vitamínu C ako väčšina citrusov. Mali by ste ich konzumovať čo najviac. Do stravy zaraďte aj karfiol a brokolicu. Nemali by ste ich príliš dlho tepelne upravovať, stačí krátke varenie alebo dusenie. Ideálna je ich príprava v pare.

Raňajkové kaše sú úžasné


Foto: Shutterstock

Zlepšia nám trávenie a zahrejú nás počas chladných dní. Pripraviť si ich môžete z pšenových, ovsených alebo pohánkových vločiek, ktoré zalejte horúcou vodou, pridajte sušené ovocie a hrsť nasekaných orechov. Takáto kaša má vysoký obsah vlákniny a naštartuje metabolizmus.

Zázrak menom kuzu koreň


Foto: Shutterstock

Je novinkou v zdravej výžive. Ide o škrob získaný z koreňa japonského vínneho kríka. Tento veľmi tvrdý a divý koreň má nesmiernu energiu. Kuzu posilňuje, reguluje trávenie a je veľmi ľahko stráviteľný. Ak na vás útočí choroba, uvarte si čo najskôr čaj z kuzu. Je veľmi vhodný pri celkovom vyčerpaní organizmu, akútnych črevných problémoch, prechladnutí a pomáha znížiť teplotu.
Cena 50-gramového balenia je 3,99 eura.

Takto si urobíte zdravý čaj kuzu


Foto: Shutterstock

Rozpusťte čajovú lyžičku koreňa kuzu v troške studenej vody. Ďalšiu vodu pridávajte po lyžičkách a stále miešajte, aby sa všetky kúsky kuzu rozpustili. Potom pridajte šálku vriacej vody, prípadne horúceho čaju a opäť dobre premiešajte.
Čaj pite:
● pri teplotách (nie vyšších ako 38 °C)
● pri bolestiach hlavy
● pri prechladnutí a chrípke

Vyberáme pre vás niečo PLUS