Reklama

ODBORNÍCI Táto CHOROBA skráti život až o 16 rokov! Má ju asi pol milióna Slovákov. Toto pomôže!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Michal Páleník: Toto jedzte a vaša cukrovka bude pod kontrolou
    Reklama

    Pandémia 21. storočia alebo aj choroba z blahobytu. To sú dve najčastejšie označenia pre veľmi časté, ale aj najzávažnejšie civilizačné ochorenie, ktorým je diabetes mellitus 2. typu, ľudovo cukrovka. Počet chorých celosvetovo narastá, len na Slovensku je oficiálne takmer 350 tisíc diabetikov, avšak podľa odhadov odborníkov ich celkový počet prekračuje pol milióna.

    A aj keď úspešná liečba diabetu závisí najmä od životného štýlu a stravovania pacienta počas celého roka, leto je obdobie, ktoré pre diabetikov prináša mnohé výzvy. Záleží len od jednotlivca, či ich dokáže využiť vo svoj prospech alebo naopak. „Je potrebné redukovať počet jedál na tri, vyhýbať sa konzumácii polotovarov, sladených nápojov, nadbytku ovocia, nadmernému príjmu živočíšnych tukov či jedlám pripravovaným smažením, pražením, grilovaním. Dôležitý je tiež výber správnych zdrojov potravín s uprednostnením prírodných nespracovaných produktov,“ vysvetlil prezident Slovenskej diabetologickej asociácie, docent Emil Martinka.

    Dôležité je aj dodržiavanie pitného režimu. „Takmer 90 percent diabetikov predstavujú starší ľudia, ktorí majú zvyčajne nadváhu, ale iné pridružené ochorenia a, navyše nepociťujú smäd. To môže byť v lete problém,“ hovorí výživový poradca Michal Páleník. A prichádza aj s riešením. „Pacientom, ktorí odmietajú tekutiny alebo majú problém zapamätať si, že sa potrebujú napiť, odporúčam konzumáciu potravín bohatých na vodu. To je predovšetkým zelenina a ovocie. Možno ste ani netušili, že taký šalát alebo uhorka, to je takmer čistá voda s minimom sacharidov,“ približuje možnosti Michal Páleník.

    Ak sa diabetikovi žiada sladké, ideálne sú jahody a červený melón. „To sú ovocia, ktoré majú obrovský podiel vody, minimálny podiel cukru a zároveň je tam nejaká forma vlákniny. Ale, samozrejme, treba piť aj čistú vodu či minerálky, tekutiny môžeme doplniť aj polievkami.“ Ako ale upozornil, na niektoré ovocie si treba dať pozor. Takým je napríklad banán či hrozno.

    Pokiaľ ide o stravu, neplatí, že treba jesť päťkrát denne. Ideálna strava je tri razy za deň a správne rozdelenie taniera. „Ak si predstavíme tanier, tak približne tretinu by mali tvoriť sacharidy, teda zemiaky v šupke, celozrnná ryža, pohánka, či celozrnné pečivo. Zemiaky sú zo všetkých príloh vo varenom stave a v šupke ideálne, majú najmenej energie,“ hovorí odborník na výživu. Druhú tretinu by mali tvoriť bielkoviny. „Tretia tretina by mala byť zelenina,“ vraví. Ako upozornil, tuk by na tanieri nejako zásadne nemal byť, mal by tvoriť maximálne 10 percent v podobe orechov, avokáda, tučných rýb.

    Pacientom pomáhajú najmodernejšie lieky. Dostane ich každý? Viac...

    Väčšia slovenských diabetikov má cukrovku druhého typu. A pre nich je tu nová liečba. „V nových štandardných postupoch máme k dispozícii moderné antibiabetiká. ktoré dokážu riešiť súčasne viacero navzájom prepojených zdravotných problémov: znížiť hladinu cukru v krvi, znížiť krvný tlak i hmotnosť, predchádzať srdcovocievnym i celkovým úmrtiam, znížiť srdcovocievne príhody, potrebu hospitalizácie pre srdcové zlyhanie a spomaliť zhoršenie obličkového ochorenia,“ vysvetlil docent Zbynek Schroner, hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre odbor diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy.

    „Diabetes musíme začať liečiť od začiatku intenzívne pomocou moderných liekov. Ak sa intenzifikácia liečby oddiali o rok, riziko infarktu, srdcového zlyhávania, cievnej mozgovej príhody, sa zvýši o viac ako 50 %,“ upozornila predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti, docentka Viera Doničová.

    Len nedávno schválilo ministerstvo zdravotníctva revidovanú verziu štandardných terapeutických postupov, ktoré sa týkajú komplexného manažmentu diabetikov 2. typu. Cieľom tohto odborného a pre lekárov záväzného dokumentu, ktorí sa pripravoval osem rokov, je, aby mal každý diabetik 2. typu prístup k účinnej liečbe najmodernejšími liekmi.

    Docent Emil Martinka radí: Na čo by si mal dať diabetik v lete pozor, čítajte...


    - Nejesť potraviny, ktoré vyžadujú a zvyšujú hladinu inzulínu, ktoré nežiaduco vplývajú na črevnú mikrobiótu a ktoré v organizme indukujú zápal, rezistenciu na inzulín a oxidačný stres.

    - Nejesť päť až šesťkrát denne.

    - Dávať si pozor na sladené nápoje (vrátane prírodných štiav aj umelých sladidiel).

    - Obmedziť príjem živočíšnych tukov vrátane mliečnych tukov.

    - Obmedziť príjem margarínov, snackov, smažených jedál…

    - Pozor na vysoký príjem soli (negatívne vplýva na črevnú mikriobiótu a krvný tlak).

    - Vyhýbajte sa polotovarom a príprave jedla smažením, pražením, grilovaním.

    - Doprajte si pohyb v podobe prechádzok, dostatok spánku a vyvarujte sa stresu.

    Prečítajte si tiež: