Za obľúbenú pochúťku si na Vianoce priplatíme: Zdražie až o 20 percent!
4. 12. 2019, 6:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 19:36)

Zdroj: getty images
Za obľúbenú vianočnú pochúťku, bravčový rezeň, si priplatíme. Viac v obchodoch minieme aj na mäsové výrobky ako sú párky, klobásy či rôzne druhy bravčového mäsa. Môže za to jeho veľký nedostatok v Európe. Ceny sa môžu zvýšiť až o pätinu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: © StockFood

Zdroj: archív
Galéria k článku

V dôsledku prepuknutia epidémie afrického moru ošípaných v ázijských krajinách, ale už aj v Európe sa prudko zvýšil dopyt po bravčovom mäse. Spôsobuje to postupný rast jeho ceny. Podľa Zväzu spracovateľov mäsa od začiatku roka jatočne upravené bravčové polovice zdraželi takmero 45 percent.
„Súčasnú situáciu na trhu možno z pohľadu spracovateľov mäsa označiť za kritickú. Rastúce ceny bravčových polovíc ako základnej výrobnej suroviny majú zásadný vplyv na cenotvorbu výsekového mäsa i mäsových výrobkov - výrobcovia sú preto nútení premietnuť ich aj do odberateľských cien,“ uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa.
„Navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov očakávame už od začiatku decembra a to na úrovni približne 10 až 12 %, v niektorých prípadoch sa môže jednať o navýšenie ceny až o 20 %,“ upresnila Forrai.
Ani vyhliadky do budúcna nie sú priaznivé. Ceny môžu ešte viac poskočiť od budúceho roka. „Očakáva sa ešte ďalší nárast cien bravčového mäsa, pričom vniknutú situáciu spracovateľom mäsa skomplikujú od 1.1.2020 ešte aj rastúce mzdové náklady na zamestnancov a už avizované zvyšovania cien energií,“ dodáva.