Obľúbená príchuť syrov a chipsov dostane stopku! Ničí vraj ľudskú DNA, zistili vedci!
25. 2. 2024, 16:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:46)

Máte radi potraviny s údenou príchuťou? Čoskoro si na nich už možno nepochutíte. Čaká ich zásadná zmena. Blíži sa zákaz takzvaného tekutého dymu, ktorý mnohým potravinám dodáva obľúbenú údenú arómu. Podľa odborníkov totiž môže ničiť DNA.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: chacha.com
Zdroj: theprovince.com
Galéria k článku
Prvé náznaky, že by tekutý dym mohol byť škodlivý pre zdravie, sa objavili už v roku 2009. Od roku 2012 preto došlo k sprísneniu podmienok testovania, ktoré musia aromatické látky uvedené na trh Únie pravidelne podstupovať, píšu tvnoviny.sk.
Tekutý dym sa používa napríklad na ochucovanie chipsov, syra, dochucovanie slaniny, v niektorých polievkach či hotových pokrmoch. Varovanie pred týmito príchuťami vydal už vlani v novembri Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). Podľa neho môžu byť tieto látky genotoxické, to znamená, že môžu poškodzovať DNA.
Ako upozornil napríklad írsky úrad pre bezpečnosť potravín, v minulom roku bolo na európskom trhu desať takýchto látok. V súčasnosti je ich ale už len osem. U dvoch z nich si totiž ich výrobcovia nezažiadali o predĺženie povolenia a od 1. januára sa tak jedlo s nimi nesmie predávať.
O nepredĺžení povolenia dymových aróm sa hovorí už od vlaňajška. Napríklad web Food Compliance pred zákazom varoval už na konci novembra. Podľa portálu dTest už je ale naozaj blízko a do platnosti by mal vstúpiť na začiatku marca.
Neznamená to však ale, že od tohto dátumu všetky produkty s tekutým dymom zmiznú. Výrobcom by mal byť totiž daný čas na zmenu zloženia a dopredania zásob. Na pultoch obchodov tieto potraviny môžu byť aj roky.