Reklama

SCHUDOL viac ako 60 kilogramov bez diéty! Zázrak? Nie! Aha, ako sa mu to podarilo?

Reklama

Alarmujúce čísla! Na Slovensku má nadváhu 60 až 70 percent populácie v produktívnom veku, obezitou trpí až 25 percent. Navyše podľa najnovších výskumov obezita ohrozuje pečeň rovnako ako alkohol. V rámci krajín OECD zomiera predčasne na choroby pečene najviac Slovákov, čím sme sa zaradili na smutné prvé miesto v rebríčku. Upozorňuje na to Slovenská obezitologická asociácia pri príležitosti Svetového dňa obezity.

Alarmujúce čísla! Na Slovensku má nadváhu 60 až 70 percent populácie v produktívnom veku, obezitou trpí až 25 percent. Navyše podľa najnovších výskumov obezita ohrozuje pečeň rovnako ako alkohol. V rámci krajín OECD zomiera predčasne na choroby pečene najviac Slovákov, čím sme sa zaradili na smutné prvé miesto v rebríčku. Upozorňuje na to Slovenská obezitologická asociácia pri príležitosti Svetového dňa obezity.

Obezita je chronické, recidivujúce a progredujúce ochorenie. Ide o celosvetový, nie iba slovenský problém. Najnovšie údaje totiž hovoria o 2 miliardách dospelých s nadváhou, o 800 miliónoch s obezitou a 250 miliónoch obéznych detí na celom svete.

Obezitológovia hovoria o pandémii a zhodujú sa, že liečba obezity by mala byť tímovou prácou lekára prvého kontaktu, špecialistov, chirurgov, no zahŕňa aj nutričných terapeutov, trénerov, psychológov, farmaceutov a ďalších odborníkov. „Obezitu stále vnímame ako zlozvyk, ako kozmetický problém. To však nie je pravda. Je to choroba, ktorá si vyžaduje celoživotnú liečbu. Nedá sa vyliečiť, ale dá sa kontrolovať a liečiť,“ hovorí docentka Ľubomíra Fábryová, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie. „Obezita totiž súvisí s ďalšími závažnými ochoreniami, je ich až 236, a výrazne tak ovplyvňuje kvalitu aj dĺžku života, výrazne zvyšuje kardiometabolické ochorenia, najmä riziko rozvoja cukrovky druhého typu, niektorých nádorových ochorení a v neposlednom rade aj ochorení pečene.“

Podľa lekárov totiž obezita a ochorenia pečene tvoria spojené nádoby. Najčastejšou je nealkoholová steatóza pečene, ktorá vzniká pre nadmerné ukladanie tuku v pečeni, ľudovo „stukovatenú“ pečeň, ktorá zahŕňa celý rad chorobných stavov, ktoré môžu prerásť do zápalu, k „tvrdnutiu“ a k vzniku cirhózy. „Nezriedkavým dôsledkom býva zlyhanie alebo rakovina pečene. Preto je dôležité takéhoto pacienta identifikovať a liečiť včas. Prevenciou rozvoja a liečbou obezity môžeme predchádzať rozvoju stukovatenia pečene,“ vraví hepatológ Marek Rác.

Ako teda s nadváhou bojovať? „Je dôležité zmeniť zloženie stravy, konzumovať jedlo s nízkym obsahom tukov, komplexnými sacharidmi a vysokým obsahom vlákniny, jesť viac ovocia v dopoludňajších hodinách a zeleninu počas celého dňa. Ideálne je jedávať aspoň päťkrát denne menšie porcie a vynechať konzumáciu sladených nápojov,“ priblížila docentka Fábryová. Ako dodala, držanie drastickej diéty ničomu nepomôže. Už aj zníženie hmotnosti o päť percent výrazne pomôže zlepšeniu zdravotného stavu.

A, samozrejme, dôležitý je aj pohyb. „Nedostatok pohybu prispieva k pandémii obezity a zvyšuje riziko chronických ochorení. Pravidelný pohyb je neodmysliteľnou súčasťou komplexného manažmentu obezity, ktorého základom je dlhodobá úprava životného štýlu. Zvýšenie fyzickej zdatnosti vplyvom pravidelného cvičenia je efektívnou stratégiou prevencie aj liečby obezity,“ uviedla profesorka Barbara Ukropcová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Niektoré ukazovatele obezity a s ňou spojených diagnóz, ktoré vážne ohrozujú zdravie, nemusí jednotlivec rozpoznať sám. Ak si nie je istý, základné preventívne merania mu vedia poskytnúť aj farmaceuti vo verejných lekárňach. „Výkon skríningu a prevencie obezity, ochorení pečene a ďalších ochorení spadá aj do kompetencií farmaceuta. Prednedávnom boli schválené viaceré štandardné postupy pre výkon prevencie a skríningu v podmienkach verejných lekární. Naším cieľom je postupne ich implementovať tak, aby boli preventívne merania a skríning ochorení dostupné vo všetkých lekárňach na Slovensku,“ uviedla viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Jednou z aktivít Slovenskej obezitologickej asociácie je projekt Linka obezity, ktorá bola spustená na jeseň 2023. Poskytuje telefonické konzultácie priamo s odborníkmi na manažment obezity. Dovolať sa na ňu je možné každý utorok od 17. do 20. hodiny.

Zmena návykov je navždy. A dá sa to, hovorí Igor, ktorý schudol viac ako 60 kilogramov

Igor je typickým príkladom toho, že schudnúť sa dá. So svojou váhou sa rozhodol niečo urobiť práve počas pandémie covidu v roku 2020. Vážil vtedy 146 kilogramov, pričom meria len niečo vyše 160 centimetrov. „Bolo mi jasné, že takto ďalej žiť nechcem. Začal som chudnúť po vlastnej osi. Po dvoch mesiacoch, keď som mal 141 kilogramov, som sa obrátil na docenta Petra Minárika a odborníkov z Centra pre manažment obezity z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a prešiel som na úplne nový typ životného štýlu, teda na zmenu stravovacích návykov raz a navždy,“ hovorí o svojich začiatkoch s chudnutím. „Po roku, keď som mal sto kilogramov, som bol schopný začať s kardio tréningom. Zabezpečil som si domov bicyklový trenažér a bežiaci pás, čiže pohybu som mal, koľko bolo treba,“ rozpráva. „V začiatkoch som počítal kalórie, po čase som však dostal veľkosti porcií do oka. Viem, čo jem, čo kupujem, a mám stravovacie návyky, ktoré sú udržateľné. V ničom sa neobmedzujem, jem rozumne, s mierou a mám primeraný pohyb. Chudnutie je o udržateľnom životnom štýle. Nemôžete si celý život niečo odopierať, lebo potom nežijete dobrý a spokojný život.“

A výsledok? Po štyroch rokoch má Igor 80 kíl, nemá jojo efekt, pohyb a jedlo sú pre neho rutinou. „Chudnutie nie je krátkodobá výzva, je to zmena života. A aby bola úspešná, je potrebná aj podpora rodiny, ktorú som ja mal a mám. Mám úžasnú manželku, ktorá ma podporovala a podporuje,“ vraví Igor. Ako dodáva, dnes si bez výčitiek dá aj čokoládu či pizzu. Lebo vie, že ak je to raz za čas, nič sa nestane.

Prečítajte si tiež:

Vyberáme pre vás niečo PLUS