Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nové vedecké štúdie prekvapili: Z mliečnych výrobkov schudnete!

Mlieko pomáha vstrebávať tuky a je dôležitým zdrojom vitamínu D a draslíku.

Zdroj: archív

Reklama

Pohár mlieka, jogurt a kúsok syra prispievajú k tomu, aby sme boli od malička štíhli a nestali sa obéznymi ani v neskoršom veku. Okrem toho, deťom pomáha rásť, ženám bojovať s nadváhou a mužom predlžuje život. Kvôli mýtom je však u nás konzumácia tejto tradičnej potraviny na historickom minime.

Napriek tomu, že vápnik v mlieku je najbohatším zdrojom vitamínu D, pomáha vstrebávať tuky v tele a naštartovať metabolizmus, mnoho ľudí si mylne myslí, že sa z neho priberá. Aj keď za minulého režimu bola u nás konzumácia mlieka obľúbená, všetko sa zmenilo po roku 1989. „Mlieko je potravina, ktorá je pre obyvateľov Strednej Európy prirodzenou a typickou súčasťou každodenného jedálneho lístka. Jeho zníženou, alebo dokonca NEkonzumáciou sa ukracujeme o hodnotné a kvalitné zložky potravy, ktoré sú pre zdravý ľudský organizmus a jeho fungovanie nenahraditeľné“, hovorí prof. MUDr. Štefan Hrušovský, internista, hepatológ a gastroenterológ.


Pred rokom 1990 bola spotreba mliečnych výrobkov 240 kg za rok. Dnes je to už len 160 kg na osobu.

Mlieko znižuje tuk v tele

Vedci mali údáje o 46 tisíc tínedžeroch z rôznych krajín. Sledovali ich tri roky a dospeli k záveru, že pravidelná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov znižuje riziko nadváhy či obezity o 38 percent v neskoršom veku. Okrem toho, deti ktoré jedia veľa mliečnych výrobkov, majú tiež menej telesného tuku a to nezávisle od toho, aká je ich ďalšia strava. Závery desiatich štúdií o súvislosti medzi mliečnymi výrobkami a telesnou hmotnosťou uverejnil časopis European Journal of Clinical Nutrition.

Udrží váhu na uzde

„Presný mechanizmus pôsobenia proti obezite nie je známy, ale vápnik a proteíny, na ktoré sú mliečne výrobky bohaté, môžu mať rozhodujúci vplyv,“ vysvetľuje epidemológ a expert na výživu Ka He z Indianskej univerzity v americkom Bloomingtonu.

Vápnik pomáha k odbúravaniu tuku uloženom v tukových bunkách. „Proteíny zvyšujú metabolizmus, podporujú pocit sýtosti a naviac prospievajú k udržaniu svalovej hmoty,“ vysvetľuje odborník. Mliečne výrobky naviac obsahujú látky, ktoré sú dôležité pre vybudovanie kostnej hmoty ako je vitamín D a draslík. Nielen, že by sme ich nemali z našej stravy vylúčiť, ale práve naopak, mali by sa na našom stole objavovať pravidelne.


Deti by denne mali prijať aspoň 2 porcie mliečnych výrobkov denne.
Zdroj:
archív

Deťom pomáha rásť, ženám prekonať menopauzu

V detstve lekári odporúčajú dve 125-gramové porcie mlieka alebo jogurtu denne, v dospievaní až tri porcie denne, pretože sa utvára kostná „rezerva“ pre budúcnosť.

Podľa švédskej štúdie už jedna porcia mliečnych výrobkov denne u žien vo veku od 40 do 50 rokov, môže obmedziť na začiatku menopauzy riziko nadváhy o 30 percent.

Mužom predlžuje život

Podľa francúzskej štúdie, ktorá sledovala mužov nad 45 rokov takmer pätnásť rokov, mliečne výrobky patria medzi pokrmy, ktoré predlžjú život. Ten, kto pije veľa mlieka, má o 39 percent nižšie riziko úmrtia na najrôznejšie choroby.

Vyberáme pre vás niečo PLUS