Nosíte si suveníry z dovolenky? Toto ste asi netušili: Okrem pokuty riskujete aj problém! Aký?
14. 7. 2025, 5:50

Stačí objednávka rastliny z neovereného e-shopu, suvenír z dovolenky v podobe exotickej kvetiny alebo nevedomý výber nesprávnych druhov – a neželaný škodca je na svete. Ochrana rastlín sa preto začína pri našich každodenných rozhodnutiach. Zdravé rastliny sú nevyhnutné pre naše zdravie, bezpečné potraviny a zdravé životné prostredie.
Zdroj: hud
Zdroj: hud
Zdroj: hud
Galéria k článku
Rastliny tvoria 80 % potravín, ktoré konzumujeme, čistia vzduch, ktorý dýchame, a pomáhajú bojovať proti zmene klímy tým, že pohlcujú oxid uhličitý. Aj preto si čoraz viac ľudí vytvára doma zelené oázy – či už pestujú zeleninu na balkóne alebo si budujú kvetinové záhony v záhrade.
No spolu s rastúcim záujmom o pestovanie rastie aj riziko šírenia škodcov a chorôb. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) preto spustil tretí ročník medzinárodnej kampane #PlantHealth4Life, ktorá vychádza zo správania sa občanov Európskej únie vo vzťahu k zdraviu rastlín. Na Slovensku ju zastrešuje ministerstvo pôdohospodárstva.
Keď si rozoberieme na drobné naše národné jedlo – bryndzové halušky, tak bez zemiakov by sme ich neurobili. A zemiaky sú rastlinka. Nespravili by sme ich ani bez múky, ktorá bola predtým pšenicou, a teda rastlinou. A potom tu máme bryndzu, ktorá je od ovce. A čo žerie ovca? Trávu, čiže opäť rastlinu. A slaninka? O čom sa prasiatku sníva? Predsa o kukurici. Všade na konci je rastlina. A len keď budú rastliny zdravé, tak budeme mať dostatok jedla pre ľudí a krmiva pre zvieratá. A práve o tom je dôležitosť kampane.“
Klimatické zmeny a globálne obchodovanie s rastlinami uľahčujú šírenie nových škodcov a chorôb. Podľa odhadov OSN až 40 % celosvetovej úrody sa nevyužije pre tieto hrozby. Navyše, tieto škodlivé organizmy často nemajú v našich podmienkach prirodzených nepriateľov a dokážu vážne ohroziť polia, záhrady aj lesy. „Mnohé choroby alebo škodcovia sa dostávajú do nového prostredia dovozom rastlín a semien z iných krajín. Problém je, že navonok môže rastlina vyzerať úplne zdravo, no v skutočnosti prenáša patogény, ktoré ohrozia ďalšie plodiny či druhy," upozorňuje Marta Magdolenová z odboru rastlinnej výroby Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Prečo sa o rastliny musíme starať a zodpovedne ich vyberať a kupovať? „Pretože rastliny tvoria až 80 % potravy pre ľudí. Keď si rozoberieme na drobné naše národné jedlo – bryndzové halušky, tak bez zemiakov by sme ich neurobili. A zemiaky sú rastlinka. Nespravili by sme ich ani bez múky, ktorá bola predtým pšenicou, a teda rastlinou. A potom tu máme bryndzu, ktorá je od ovce. A čo žerie ovca? Trávu, čiže opäť rastlinu. A slaninka? O čom sa prasiatku sníva? Predsa o kukurici. Všade na konci je rastlina. A len keď budú rastliny zdravé, tak budeme mať dostatok jedla pre ľudí a krmiva pre zvieratá. A práve o tom je dôležitosť kampane,“ uviedla Magdolenová.

S otepľovaním prichádzajú aj na Slovensko druhy, ktoré tu predtým neprežili. Zároveň sa k nám škodcovia môžu dostať neúmyselne – či už cez online nákupy alebo ako suveníry z dovoleniek.
Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave (ÚKSÚP) sleduje výskyt škodlivých organizmov a kontroluje dovoz rastlín. Ak zistí výskyt nebezpečného škodcu či choroby, vydáva opatrenia na likvidáciu napadnutých rastlín. „Naším hlavným cieľom je predchádzať zavlečeniu a rozširovaniu škodlivých organizmov. Kľúčová je pritom spolupráca s verejnosťou – odporúčame nakupovať rastliny len od registrovaných predajcov, ktorí majú potrebné oprávnenia a certifikáty," vysvetľuje riaditeľka odboru ochrany rastlín ÚKSÚP Ivana Kurhajcová.
Anketa
Nosíte si z dovolenky odrezky rastlín?
Hlasovanie bolo ukončené
Lokálne druhy sú najlepšou prevenciou. „Aj doma máme krásne a zaujímavé druhy rastlín. Namiesto hľadania výnimočných rastlín za hranicami je najlepšie obrátiť sa na lokálnych pestovateľov a záhradníctva,“ radí Petra Vanková, riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy z ministerstva pôdohospodárstva. Ako dodala, tí garantujú zdravotný stav rastlín prostredníctvom rastlinných pasov a predstavujú najspoľahlivejšiu ochranu proti zavlečeniu škodcov. „Správne rozhodnutia pri nákupe rastlín a uvedomelé cestovanie sú jednoduchými, no účinnými krokmi na zachovanie zdravých potravín a životného prostredia pre budúce generácie,“ dodala Petra Vanková.
