Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nosíte si suveníry z dovolenky? Toto ste asi netušili: Okrem pokuty riskujete aj problém! Aký?

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako pestovať zeleninu aj na balkóne a na čo si dať pozor?
    Reklama
    Logo Plus JEDEN DEŇLogo Plus JEDEN DEŇ

    Stačí objednávka rastliny z neovereného e-shopu, suvenír z dovolenky v podobe exotickej kvetiny alebo nevedomý výber nesprávnych druhov – a neželaný škodca je na svete. Ochrana rastlín sa preto začína pri našich každodenných rozhodnutiach. Zdravé rastliny sú nevyhnutné pre naše zdravie, bezpečné potraviny a zdravé životné prostredie.

    Rastliny tvoria 80 % potravín, ktoré konzumujeme, čistia vzduch, ktorý dýchame, a pomáhajú bojovať proti zmene klímy tým, že pohlcujú oxid uhličitý. Aj preto si čoraz viac ľudí vytvára doma zelené oázy – či už pestujú zeleninu na balkóne alebo si budujú kvetinové záhony v záhrade.

    No spolu s rastúcim záujmom o pestovanie rastie aj riziko šírenia škodcov a chorôb. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) preto spustil tretí ročník medzinárodnej kampane #PlantHealth4Life, ktorá vychádza zo správania sa občanov Európskej únie vo vzťahu k zdraviu rastlín. Na Slovensku ju zastrešuje ministerstvo pôdohospodárstva.

    Keď si rozoberieme na drobné naše národné jedlo – bryndzové halušky, tak bez zemiakov by sme ich neurobili. A zemiaky sú rastlinka. Nespravili by sme ich ani bez múky, ktorá bola predtým pšenicou, a teda rastlinou. A potom tu máme bryndzu, ktorá je od ovce. A čo žerie ovca? Trávu, čiže opäť rastlinu. A slaninka? O čom sa prasiatku sníva? Predsa o kukurici. Všade na konci je rastlina. A len keď budú rastliny zdravé, tak budeme mať dostatok jedla pre ľudí a krmiva pre zvieratá. A práve o tom je dôležitosť kampane.“

    — Marta Magdolenová

    Klimatické zmeny a globálne obchodovanie s rastlinami uľahčujú šírenie nových škodcov a chorôb. Podľa odhadov OSN až 40 % celosvetovej úrody sa nevyužije pre tieto hrozby. Navyše, tieto škodlivé organizmy často nemajú v našich podmienkach prirodzených nepriateľov a dokážu vážne ohroziť polia, záhrady aj lesy. „Mnohé choroby alebo škodcovia sa dostávajú do nového prostredia dovozom rastlín a semien z iných krajín. Problém je, že navonok môže rastlina vyzerať úplne zdravo, no v skutočnosti prenáša patogény, ktoré ohrozia ďalšie plodiny či druhy," upozorňuje Marta Magdolenová z odboru rastlinnej výroby Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

    Prečo sa o rastliny musíme starať a zodpovedne ich vyberať a kupovať? „Pretože rastliny tvoria až 80 % potravy pre ľudí. Keď si rozoberieme na drobné naše národné jedlo – bryndzové halušky, tak bez zemiakov by sme ich neurobili. A zemiaky sú rastlinka. Nespravili by sme ich ani bez múky, ktorá bola predtým pšenicou, a teda rastlinou. A potom tu máme bryndzu, ktorá je od ovce. A čo žerie ovca? Trávu, čiže opäť rastlinu. A slaninka? O čom sa prasiatku sníva? Predsa o kukurici. Všade na konci je rastlina. A len keď budú rastliny zdravé, tak budeme mať dostatok jedla pre ľudí a krmiva pre zvieratá. A práve o tom je dôležitosť kampane,“ uviedla Magdolenová.

    Zdieľať

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Prečo by sme si nemali nosiť z dovolenky odlomené rastlinky?

      S otepľovaním prichádzajú aj na Slovensko druhy, ktoré tu predtým neprežili. Zároveň sa k nám škodcovia môžu dostať neúmyselne – či už cez online nákupy alebo ako suveníry z dovoleniek.

      Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave (ÚKSÚP) sleduje výskyt škodlivých organizmov a kontroluje dovoz rastlín. Ak zistí výskyt nebezpečného škodcu či choroby, vydáva opatrenia na likvidáciu napadnutých rastlín. „Naším hlavným cieľom je predchádzať zavlečeniu a rozširovaniu škodlivých organizmov. Kľúčová je pritom spolupráca s verejnosťou – odporúčame nakupovať rastliny len od registrovaných predajcov, ktorí majú potrebné oprávnenia a certifikáty," vysvetľuje riaditeľka odboru ochrany rastlín ÚKSÚP Ivana Kurhajcová.

      Anketa

      Nosíte si z dovolenky odrezky rastlín?

      Hlasovanie bolo ukončené

      Lokálne druhy sú najlepšou prevenciou. „Aj doma máme krásne a zaujímavé druhy rastlín. Namiesto hľadania výnimočných rastlín za hranicami je najlepšie obrátiť sa na lokálnych pestovateľov a záhradníctva,“ radí Petra Vanková, riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy z ministerstva pôdohospodárstva. Ako dodala, tí garantujú zdravotný stav rastlín prostredníctvom rastlinných pasov a predstavujú najspoľahlivejšiu ochranu proti zavlečeniu škodcov. „Správne rozhodnutia pri nákupe rastlín a uvedomelé cestovanie sú jednoduchými, no účinnými krokmi na zachovanie zdravých potravín a životného prostredia pre budúce generácie,“ dodala Petra Vanková.

      Zdieľať

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ako si na záhrade nevypestovať problém a užívať jej krásu?

        Vyberáme pre vás niečo PLUS