Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nevyhadzujte potraviny po záruke: Takto zistíte, či sú naozaj pokazené!

Potraviny po záruke nemusíte hneď vyhodiť. Poradíme, ako zistíte, či sú naozaj pokazené. Ilustračné foto

Zdroj: JULIUS DUBRAVAY

Reklama

Riadite sa dátumom spotreby? Nie vždy musí byť určujúci. Ak by ste cestoviny s dvojročnou zárukou skonzumovali deň po expirácii, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám nič nestane. Poradíme, ako zistíte, či sú potraviny naozaj pokazené.

Dátumy spotreby na obaloch potravín sú len odhadom odborníkov, kedy by sa mohli pokaziť. Nemusíte ich však hneď hádzať do koša. Zväčša sa len výrobca nechce dostať do problémov a tak dá radšej skorší termín.


Rada pre ochranú prírodných zdrojov v Amerike upozorňuje ľudí, aby zbytočne neplytvali jedlom. Portál Science uverejnil skvelé triky, ako zistíte čo ešte môžete zjesť a čo už radšej vyhodiť.

Pokazené vajce vo vode vypláva navrch.

Zdroj: Pixabay

Pokazené vajce vo vode vypláva navrch.

1. Vajíčko vypláva


Škrupina vajca má póry, ktoré sa vekom rozširujú a dostáva sa do nich malé množstvo vzduchu. Ak vajce ponoríte do vody a ono vypláva, vtedy už patrí do koša.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Pixabay

12. Jogurt skladujte v chladničke, no maximálne tri týždne.


2. V jogurte bude voda


Uzavretý téglik jogurtu by mal vydržať od jedného do troch týždňov. Chránia ho živé kultúry, ktoré slúžia ako prírodný konzervant. Akonáhle začínajú odmuierať, v jogurte bude viac tekutiny. Ak na povrchu jogurtu zbadáte vodu, netreba sa doňho púšťať. Niekedy sa navrchu tiež vytvorí pleseň.

Zdroj: shutterstock

Olivový olej stratí svoju špecifickú chuť.


3. Olivový olej stratí vôňu


Dobrý olivový olej by mal byť voňavý, ovocný a chutiť ako olivy. Pokiaľ olej stratí svoju špecifickú vôňu, už to má za sebou. Pokazený dokonca často smrdí ako motorový olej či lepidlo.

Mäso môže zmeniť farbu a nemusí byť pokazené.


4. Hovädzina bude slizká


Neuvarená hovädzina, ktorá sa pokazila, bude mať nepríjmený zápach a bude slizká na dotyk. Naopak, zmena farby nijako nemusí vplývať na to, že mäso už prešlo dátumom spotreby.

Zdroj: Shutterstock

Keď listy zožltnú, starnú.


5. Zelenina zožltne


Zelenolistá zelenina zmení svoju farbu na žltkastú. Niektoré sa ešte dajú zachrániť. Oberte zožltnuté časti rastliny a namočte ju do studenej vody tak na 10 až 15 minút.

Zdroj: Pixabay

Rybacie mäso začne po čase smrdieť.


6. Rybacina smrdí


Ak ste si kúpili čerstvú rybu, mali by ste ju skonzumovať do 36 hodín. Pokazená ryba je charakteristická typickým rybacím zápachom a má sliznatú dužinu s hrubým, klzkým povlakom.

Zdroj: Shutterstock

Chlieb má veľa pórov, preto sa v ňom môže šíriť pleseň.


7. Chlieb splesnivie


Pokiaľ na chlebe či inom druhu pečiva zbadáte pleseň, v žiadnom prípade nejedzte ďalší krajec. Aj keby ste žiadnu nevideli na zvyšku bochníka. Ide o to, že chlieb má póry, cez ktoré sa pleseň rýchlo množí. Na druhej strane strvrdnutý chlieb ešte nemusí byť zlý. Pleseň na to, aby prežila potrebuje vlhkosť. Zo suchého chleba si môžete urobiť krutóny alebo pečivo použiť na strúhanku.

Zdroj: foto David Duducz

Ovocie zmäkne a zošúverí sa.


8. Ovocie zmení štruktúru


Ak ovocie zmäkne alebo má zrnitú textúru, je to znamenie, že by ste ho už nemali jesť. Ďalšie varovné príznaky sú extrémne zblednutie, zápach alebo vráskavý povrch, ktorý sa odlupuje.

Mäso používané v studenej kuchyni zmení tvar aj zápach.


9. Šunky či salámy zmenia pach aj štruktúru


Zapáchajúce mäso studenej kuchyne pravdepodobne napadla baktéria. Takisto nejedzte údeninu, šunku či salámu, ktoré stvrdli. Pokiaľ ste ich kúpili priamo z pultu v obchode, skonzumovať by ste ich mali do troch dní.

Mäkké syry sa kazia skôr ako tvrdé.


10. Pokazený syr páchne ako kyslé mlieko


Syry podliehajú skaze rýchlo najmä vtedy, ak ich skladujeme vo vlhkom prostredí. Pozor najmä na zápach. Skôr sa pokazia mäkké a rýchlo zrejúce syry.

Vyberáme pre vás niečo PLUS