Nevyhadzujte nedojedené jedlá: Stačí 1€ a máte novú špecialitu!
8. 7. 2016, 14:15 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:41)

Zdroj: Pixabay
Ak vás trápi, že vo vašej domácnosti putuje do koša množstvo jedla, inšpirujte sa našimi receptami. Za pár centov si pripravíte ďalší chutný obed či večeru. Ušetríte nielen peniaze, ale aj čas.
Nedojedli ste zemiaky? Pripravíte si ich na veľa spôsobov. Alebo vám zostala ryža, máte doma uschnuté pečivo či kúsky mäsa? Nič nevyhadzujte! Stačí pridať pár surovín, ktoré vás vyjdú do 1 eura a vyčarujete si ďalšie chutné jedlo. Pri cene nerátame zvýšené zemiaky a ostatné potraviny, ktoré už doma máte. Šikovné gazdinky tieto recepty hravo zvládnu a za ušetrené peniaze si môžu dopriať niečo pre seba a svoju rodinu!
Zemiakové lokše
Cena: 1€
Máte: varené zemiaky alebo kašu z predchádzajúceho dňa
Pridáte: na 1 kg zemiakov ide 300 g polohrubej múky, soľ, maslo na potretie
Postup: Zemiaky popučte, dajte na pomúčenú dosku, pridajte múku, soľ a vypracujte cesto. Urobte valček, ktorý pokrájate na kusy. Každý kúsok vyvaľkajte do tvaru kruhu. Popichajte nožom a pečte na suchej panvici z každej strany. Ak vám na panvici ostane trocha múky, zotrite servítkou, aby sa nepripaľovala. Hotové lokše potrite maslom, ak máte, môžete aj kačacou alebo husacou masťou.
Granatiersky pochod
Cena: 1€
Máte: varené zemiaky zo včera
Pridáte: na 800 g zemiakov potrebujete 360 g cestovín – fliačkov, 2 väčšie cibule, soľ, mletá červená sladká paprika, olej
Postup: Na oleji speňte cibuľku, keď je hotová, pridajte papriku. Zvlášť uvarte fliačky. Zmiešajte so zemiakmi a polejte cibuľkou. Dochuťte soľou. Ako prílohu si môžete dať kyslú uhorku.
Ovocné knedle zo zemiakového cesta
Cena: 1€
Máte: varené zemiaky zo včera
Pridáte: na 600 g zemiakov potrebujete 250 g hrubej múky, 2 vajcia, soľ, maslo, práškový cukor, ovocie podľa výberu
Postup: Zemiaky postrúhajte, na doske zmiešajte s múkou, vajíčkami, soľou a vypracujte tuhšie cesto. Vyvaľkajte a pokrájajte na štvorce, do každého dajte kus ovocia, vyformujte do tvaru guľky a v osolenej vriacej vode varte 5 minút. Hotové pomastite roztopeným maslom a posypte cukrom. Môžete ich dochutiť aj makom či orechami.
Rizoto a lá čo dom dal
Cena: od 0,70 €
Máte: ryžu z predchádzajúceho dňa, prípadne zvyšok pečeného kurčaťa
Pridáte: zeleninu – mrazenú, čerstvú, konzervovanú, cibuľu, olej, soľ, korenie
Postup: Pri rizote sa fantázii medze nekladú. Ak vám zvýšila ryža, stačí udusiť zeleninu na cibuľke, primiešať do ryže a okoreniť podľa chuti. V prípade, že vám na pečenom kurčati ešte ostali kúsky mäska, oberte ho a pridajte do rizota.
Zapekané pizzové dobroty
Cena: 1€
Máte: zoschnutú bagetu (tvrdý chlebík, rožky)
Pridáte: tvrdý syr, paradajku, bazalku/oregano
Postup: Bagetu rozkrojte na polovice (chlebík na krajce), poukladajte na ňu plátky syra, na kolieska nakrájanú paradajku a posypte bylinkami. Dajte zapiecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 10 minút.
Cesnaková bageta
Cena: 1€
Máte: zoschnutú bagetu
Pridáte: 125 g masla, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice nasekaných byliniek podľa chuti (pažítku, petržlenovú vňať, bazalku).
Postup: Zmäknuté maslo zmiešajte s trochou soli, pretlačeným cesnakom a nasekanými čerstvými bylinkami. Bagetu nakrájajte na priečne plátky široké asi 2 cm, ale rez úplne nedokončite, aby bageta ostala vcelku. Do každého zárezu votrite lyžičku bylinkového masla a zvyškom potrite povrch bagety. Bagetu zabaľte tesne do alobalu a dajte zapiecť do vyhriatej rúry na 180°C na 12 minút.
Sekaná
Cena: 1€
Máte: varené, dusené pečené bravčové alebo hovädzie mäso, môžete aj pomiešať
Pridáte: na 1 kg mäsa potrebujete 2 rožky, trochu mlieka, 2 cibule, 2 vajcia, 4 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, majoránku, rascu, olej
Postup: Najprv si pomeľte mäso. Rožky nakrájajte na malé kúsky, zalejte mliekom a nechajte vsiaknuť. V mise dobre vymiešajte mäso s nasiaknutými rožkami, vajíčkami, na drobno nasekanou cibuľkou, pretlačeným cesnakom a všetkými koreninami. Masu vyformujte do tvaru bochníka a dajte na pekáč vymastený olejom. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 10 minút, potom znížte teplotu na 150 °C a za občasného podlievania pečte do chrumkava asi 40 minút.
Nechajte sa inšpirovať špagetami z tekvice na štyri spôsoby.