Neviete, čo s jablkami? Takto si na nich pochutíte, pomôžu vám schudnúť a vylepšia pleť
11. 9. 2016, 14:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 20:04)

Zdroj: Matej Kalina
Máte plnú záhradu jabĺk, zjesť ich nedokážete všetky, no nechcete, aby vyšli navnivoč? Toto skvelé ovocie môžete spracovať na množstvo spôsobov tak, aby prospeli nielen vašim chúťkam a zdraviu, ale aj kráse. Vyskúšajte niektorý z našich tipov!
Z čerstvých jabĺk si môžete urobiť pyré, detskú výživu, jablkový ocot, ale aj masku na tvár či nasušiť ich a pochutnávať si na nich namiesto kalorických maškrtiek. Vyberte si, na čo máte práve chuť.
1. Pyré z čerstvých jabĺk
Umyté jablko nastrúhajte alebo rozmixujte, pridajte med a citrón.
2. Jablková šťava
Ak máte naozaj bohatú úrodu, neváhajte a urobte si vitamínovú bombu plnú antioxidantov. Na prípravu zdravého nápoja vám stačí jednoduchý odšťavovač.
3. Zavárané jablká
Ak radi pečiete, jablká poumývajte, ošúpte, nastrúhajte, natlačte do pohárov a sterilizujte. Ak máte radšej sladšie jabĺčka, môžete pridať cukor, dať do hrnca, prevariť všetko spolu a až potom zavariť. Využijete ich nielen ako plnku do koláča, ale aj zdravú maškrtu namiesto rôznych sladkostí v zime.
4. Detská výživa
Jablká ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na mesiačiky. Vložte do hrnca, zalejte vodou a poduste tak dlho, kým nezmäknú. Ak treba, prepasírujte ich. Pridajte cukor podľa chuti a varte, až kým kaša nezhustne. Nalejte do pohárov a zavarte na pol hodiny na 100 °Celzia.
5. Sušené jablká
Jablká sušte aj so šupou. Narežte ich na kúsky, ideálne na hrúbku asi 0,5 – 0,7 milimetra. Ak nemáte doma sušičku na ovocie, môžete využiť teplovzdušnú rúru, jablká však musíte pravidelne obracať.
Pri sušení jabĺk odstráňte jadierka, no šupu nechajte. Foto: pixabay
6. Mrazené jablká
Jablká nedajte zamraziť celé, ale nakrájané. Vydržia vám aj rok, no rátajte s tým, že po rozmrazení budú mäkké a vodnaté. Zamraziť si môžete aj detskú výživu, nemusíte ju len sterilizovať.
7. Recept na jablkový ocot
1. Jablká postrúhame aj so šupou a jadierkami a dáme do skleného pohára. Zalejeme studenou vodou asi 5 cm od vrchu fľaše. Prikryjeme tanierikom. Každý deň 2-krát premiešame a po 10 dňoch šťavu precedíme cez hrubé sitko. Šťavu vlejeme späť do pohára, prikryjeme a dáme na chladné miesto. Nemiešame, neodkrývame.
2. Po 20 dňoch precedíme cez jemné sitko, nalejeme do fľaše, zavrieme a uložíme do chladničky. Ocot je hotový!
3. Na pitie je najlepší bez tepelnej úpravy, nefiltrovaný a nepasterizovaný. Každé ráno si dajte z neho jednu lyžičku, zamiešajte s 2 dl vody a vypite nalačno. Je dobrý na chudnutie, ale aj na imunitu a tiež na dochutenie omáčok či šalátových zálievok.
Jablkový ocot je skvelý pri diéte. Foto: pixabay
8. Pleťová maska proti akné
Postrúhajte jablko, pridajte 2 polievkové lyžice medu, dobre zmiešajte a rovnomerne rozotrite na tvár. Nechajte pôsobiť asi 10 minút. Potom masku dobre zmyte.