Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Neviete, čo s jablkami? Takto si na nich pochutíte, pomôžu vám schudnúť a vylepšia pleť

Jablká sú mimoriadne zdravé, bolo by škoda, keby vyšli nazmar.

Zdroj: Matej Kalina

Reklama

Máte plnú záhradu jabĺk, zjesť ich nedokážete všetky, no nechcete, aby vyšli navnivoč? Toto skvelé ovocie môžete spracovať na množstvo spôsobov tak, aby prospeli nielen vašim chúťkam a zdraviu, ale aj kráse. Vyskúšajte niektorý z našich tipov!

Z čerstvých jabĺk si môžete urobiť pyré, detskú výživu, jablkový ocot, ale aj masku na tvár či nasušiť ich a pochutnávať si na nich namiesto kalorických maškrtiek. Vyberte si, na čo máte práve chuť.

1. Pyré z čerstvých jabĺk

Umyté jablko nastrúhajte alebo rozmixujte, pridajte med a citrón.

2. Jablková šťava

Ak máte naozaj bohatú úrodu, neváhajte a urobte si vitamínovú bombu plnú antioxidantov. Na prípravu zdravého nápoja vám stačí jednoduchý odšťavovač.

3. Zavárané jablká

Ak radi pečiete, jablká poumývajte, ošúpte, nastrúhajte, natlačte do pohárov a sterilizujte. Ak máte radšej sladšie jabĺčka, môžete pridať cukor, dať do hrnca, prevariť všetko spolu a až potom zavariť. Využijete ich nielen ako plnku do koláča, ale aj zdravú maškrtu namiesto rôznych sladkostí v zime.

4. Detská výživa

Jablká ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na mesiačiky. Vložte do hrnca, zalejte vodou a poduste tak dlho, kým nezmäknú. Ak treba, prepasírujte ich. Pridajte cukor podľa chuti a varte, až kým kaša nezhustne. Nalejte do pohárov a zavarte na pol hodiny na 100 °Celzia.

5. Sušené jablká

Jablká sušte aj so šupou. Narežte ich na kúsky, ideálne na hrúbku asi 0,5 – 0,7 milimetra. Ak nemáte doma sušičku na ovocie, môžete využiť teplovzdušnú rúru, jablká však musíte pravidelne obracať.

Pri sušení jabĺk odstráňte jadierka, no šupu nechajte. Foto: pixabay

6. Mrazené jablká

Jablká nedajte zamraziť celé, ale nakrájané. Vydržia vám aj rok, no rátajte s tým, že po rozmrazení budú mäkké a vodnaté. Zamraziť si môžete aj detskú výživu, nemusíte ju len sterilizovať.

7. Recept na jablkový ocot

1. Jablká postrúhame aj so šupou a jadierkami a dáme do skleného pohára. Zalejeme studenou vodou asi 5 cm od vrchu fľaše. Prikryjeme tanierikom. Každý deň 2-krát premiešame a po 10 dňoch šťavu precedíme cez hrubé sitko. Šťavu vlejeme späť do pohára, prikryjeme a dáme na chladné miesto. Nemiešame, neodkrývame.
2. Po 20 dňoch precedíme cez jemné sitko, nalejeme do fľaše, zavrieme a uložíme do chladničky. Ocot je hotový!
3. Na pitie je najlepší bez tepelnej úpravy, nefiltrovaný a nepasterizovaný. Každé ráno si dajte z neho jednu lyžičku, zamiešajte s 2 dl vody a vypite nalačno. Je dobrý na chudnutie, ale aj na imunitu a tiež na dochutenie omáčok či šalátových zálievok.

Jablkový ocot je skvelý pri diéte. Foto: pixabay

8. Pleťová maska proti akné

Postrúhajte jablko, pridajte 2 polievkové lyžice medu, dobre zmiešajte a rovnomerne rozotrite na tvár. Nechajte pôsobiť asi 10 minút. Potom masku dobre zmyte.

Vyberáme pre vás niečo PLUS