Netradičné recepty na váš stôl: Urobte si jablkové maslo, rýchly kompót aj diétny jedálniček!
4. 11. 2017, 19:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:11)

Zdroj: Matej Jankovič
Sezóna jabĺk je tu! Práve teraz na jeseň si môžete nakúpiť toto chutné voňavé ovocie do zásoby od našich domácich pestovateľov. Neváhajte a urobte si jablkové hody s nami!
Zdroj: archív
Zdroj: Instagram@casaviva_
Zdroj: Instagram@casaviva_
Galéria k článku

Na známom trhovisku na Miletičovej ulici v Bratislave nám Andrej (28), ktorý má s s kamarátom ovocný sad pri Zlatých Klasoch, ponúkal sladkokyslú odrodu Elena. Ide doslova na dračku, ľudia si ju objednávajú aj cez telefón či SMS. Pri kúpe si všímajte, odkiaľ jablká pochádzajú. „Na Miletičke sme len traja so slovenským tovarom,“ tvrdí Andrej.
Podľa čoho ešte vyberať? Rátajte s tým, že čím zelenšie je jablko, tým trpkejšiu má chuť, jedinou výnimkou sú zelené, no pritom sladké Golden delicious. Platí tiež, že v menších jablkách je viac vitamínov, pretože podiel šupky k dužine je vyšší. Čo s nimi, keď ich máte doma priveľa? Ponúkame vám niekoľko dobrých tipov.
Recept č. 1
Jablkové maslo
Potrebujeme: 2 kg jabĺk vhodných na varenie, 1 šálku jablčného octu, 2 šálky vody, 4 šálky cukru, soľ, 2 ČL mletej škorice, 1/2 ČL mletých klinčekov, 1/2 ČL mletého nového korenia, mletú kôru a šťavu z 1 citróna
Ako na to
1. Jablká umyjeme a pokrájame na štvrtky aj so šupkou a s jadrovníkmi. Vložíme do hrnca, pridáme ocot a vodu, prikryjeme a privedieme do varu. Potom teplotu znížime a varíme asi 20 minút, kým jablká nezmäknú, potom odstavíme z platne.
2. Horúce jablká rozmixujeme a prepasírujeme, čím ich zbavíme šupiek a jadierok. Na každú šálku jablkového pyré pridáme jednu šálku cukru a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme štipku soli, koreniny, citrónovú kôru a šťavu podľa chuti.
3. Zmes dáme do širokého plytkého hrnca s hrubým, nepriľnavým dnom. Varíme pri strednej teplote a stále miešame, aby sa jablká nepripálili a aby sa na dne hrnca netvorila krusta. Varíme 1 až 2 hodiny – kým sa neodparí všetka voda a pyré nie je husté a hladké. Hustotu otestujeme tak, že trochu dáme na chvíľu do chladničky – nesmie tiecť. Hotové jablkové maslo rozdelíme do čistých pohárov, uzavrieme viečkom a sterilizujeme.
Zdroj: shutterstock
Jablkové maslo
Recept č. 2
Rýchly kompót
Potrebujeme: 4 jablká, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice cukru, 1 celú škoricu, 3-4 klinčeky, vodu
Ako na to: Jablká ošúpte, zbavte jadierok, nakrájajte na mesiačiky. Dajte do hrnca, zalejte vodou tak, aby jablká boli tesne pod vodou. Pridajte cukor, vanilku, celú škoricu a klinčeky. Varte do zmäknutia jabĺčok. Čas varenia je asi 10 minút, ale závisí to od typu jabĺk. Cukru pridajte podľa chuti. V zime je skvelý teplý, ale dá sa jesť aj studený.
Klasický kompót
Potrebujeme: 1 liter vody, 450 g cukru a jablká
Ako na to: Jablká pokrájajte na mesiačiky. Vložte do kompótových pohárov, zalejte chladným cukrovým sirupom, zatvorte a sterilizujte asi 20 minút pri teplote 80 °C. Množstvo sirupu dajte tak, aby boli jablká zakryté.
Zdroj: shutterstock
Rýchly kompót
Recept č. 3
Sušené od babičky
Potrebujeme: jablká, cukor, cukrový sirup podľa chuti, mletú škoricu podľa chuti
Ako na to
1. Jablká nakrájame na tenké plátky. Ak sú sladké, cukor nepridávame, kyslé polejeme cukrovým sirupom. Podľa chuti posypeme škoricou. Dáme do vyhriatej rúry na 200 °C.
2. Po 20 minútach rúru vypneme, ale neotvárame, necháme sušiť niekoľko hodín. Po vychladnutí uskladníme v nepriedušných nádobách alebo priamo konzumujeme.
Zdroj: shutterstock
Sušené od babičky
Recept č. 4
Jednoduchý koláč
Potrebujeme: nastrúhané jablká, 400 g hladkej múky, 250 g masla, 1/2 prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, 2 PL mlieka, 1 vanilkový cukor, 1 škoricový cukor, 2 PL kryštálového cukru
Ako na to
1. Z múky, masla, prášku do pečiva, práškového cukru, mlieka a vajec urobíme cesto. Rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme.
2. Jednu časť prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto dáme jablká a vanilkový, škoricový a kryštálový cukor. Prenesieme druhú časť. Popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C do zlatista.
Zdroj: shutterstock
Jednoduchý koláč
Recept č. 5
Jablková diéta na 3 dni
V 100 g jabĺk je v priemere len 200 kJ, preto sú dobrým tipom na chudnutie. Vysoký obsah vlákniny sa postará aj o vaše črevá a metabolizmus. Pomôže vám zbaviť telo toxínov aj prebytočnej tekutiny a ako bonus rozžiari pleť. Diétu držte 3 dni, najviac 7 dní. Za deň by ste mali zhodiť približne 0,5 kg.
Ako na to
Raňajky: Do pol hodiny po prebudení zjedzte 1 nastrúhané jablko s lyžičkou medu a pár kvapkami citrónovej šťavy. Vždy, keď pocítite hlad, dajte si jablko. Doplniť ich môžete o jednu či dve malé mrkvy.
Obed: Vyberte si niečo ľahké, ale sýte. Napríklad šalát z jablka, mladého zeleru a nízkotučného tvrdého syra s dresingom z nízkotučného bieleho jogurtu, grahamové pečivo. Polievka má byť hustá zeleninová, ako druhý chod si dajte dusený kel, plátok ryby alebo chudého mäsa na prírodno.
Olovrant: kaleráb, reďkovky alebo nízkotučný biely jogurt
Večera: vhodná je pečená zelenina alebo tuniak vo vlastnej šťave a listový šalát, môže to byť aj omeleta z 1 vajca a 1 bielka so šampiňónmi alebo nízkotučný tvaroh s 1 nastrúhaným jablkom a hrsťou nasekaných vlašských orechov.
Recept č. 6
Čaj zo šupiek
Ako na to: Pripravíme si ho z čerstvých alebo zo sušených šupiek. Šupky z 1 jablka zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať 10 minút a potom scedíme.
Zdroj: shutterstock
Jablková diéta na 3 dni
Recept č. 7
Pleťové masky
Môžete si ich nanášať dvakrát do týždňa.
Na mastnú pleť: Rozmixujeme jablko s ovsenými vločkami a nanesieme na tvár. Necháme pôsobiť 20 minút a opláchneme vlažnou vodou.
Protizápalová: Nastrúhame 2 ošúpané jablká a zmiešame s 1 PL medu. Kašičku necháme na tvári 20 minút a zmyjeme vlažnou vodou.
Vitamínová bomba: Nastrúhané jablká zmiešame s jablčným octom. Na suchšiu pleť dáme namiesto octu biely jogurt alebo plnotučné mlieko. Pridáme ešte med a nanesieme na tvár. Po 10 minútach opláchneme.
Zdroj: shutterstock
Pleťové masky