Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nerobte chyby pri mrazení potravín: Takto si vychutnáte voňavé bylinky a sviežu brokolicu aj v zime!

Nie každá zelenina patrí do mrazničky. Cibuľu rozhodne nemrazte, karfiol áno.

Zdroj: pixabay.com

Reklama

Pri spracovaní pozbieranej úrody zo záhrady a ukladaní do mrazničky sa neunáhlite. Nie všetky druhy zeleniny a ovocia je vhodné zamraziť. S naším pomocníkom to hravo zvládnete.

Najjednoduchšie je to s hráškom či kukuričnými klasmi. Tie stačí po zbere vložiť do mikroténového sáčka a do mrazničky. Viac práce budete mať s brokolicou, mrkvou či karfiolom.

Aby ste zachovali ich sviežu farbu, pred zmrazením sa oplatí dať si námahu s blanšírovaním. Vďaka tomuto krátkemu spareniu vo vriacej vode sa zlikvidujú mikroorganizmy a dosiahnete intenzívnejšiu chuť i farbu zeleniny.


Blanšírovať môžete karfiol, mrkvu aj fazuľové struky.
Zdroj: pixabay

Ružičky brokolice a karfiolu vložte na minútu do vriacej vody, vyberte a okamžite ich schlaďte studenou, najlepšie ľadovou vodou. Nechajte odkvapkať a ukladajte do sáčkov alebo plastovej dózy.

Rovnako postupujte aj pri mrkve, ktorú treba očistiť a nakrájať na kúsky s veľkosťou podľa toho, čo ich plánujete použiť do polievky alebo ako prílohu k mäsu. Tým istým spôsobom zamrazíte aj fazuľové struky.

Dva triky na bylinky

Trochu zložitejšie je to s bylinkami. No zelenú petržlenovú vňať, kôpor či bazalku môžete aj v zime vybrať z mrazáku bez toho, aby stratili svoju farbu či vôňu. Potrebujte na to len nádobku na ľadové kocky.

Nasekané bylinky nasypte do formy na ľadové kocky a zalejte vodou. Nechajte zmrznúť a potom vložte do sáčku. Ak budete potrebovať bylinky, jednoducho si jednu kocku vyberiete.


Mrazené bylinkové kocky sa vám v zime budú hodiť.
Zdroj: archív

Druhou možnosťou je zaliať nasekané bylinky nie vodou, ale olivovým olejom. Takto zamrazené kocky môžete v zime hodiť rovno do polievky, omáčky alebo použiť na zeleninový šalát.

Ako zamraziť ovocie

Vytriedené ovocie, ešte v celku, so všetkými stopkami, lístkami a kôstkami poriadne opláchneme v studenej vode. Dáme odkvapkať na čistú kuchynskú utierku. Až po vyschnutí plody očistíme od stopiek, rozkrojíme, prípadne odkôstkujeme. Takto predídeme zbytočnému nasiaknutiu vody, ktorá by počas mrazenia narušila štruktúru ovocia.


Krehké maliny najprv predmrazíme a až potom dáme do sáčka.
Zdroj: pixabay

Vysušené, očistené a odkôstkované ovocie poukladáme na tácku vedľa seba a dáme rýchlo predmraziť pri teplote mínus 26 až mínus 23 stupňov približne na jednu hodinu. Až takto predmrazené plody môžeme zabaliť do mikroténových vrecúšok alebo nádobiek.

Označíme dátumom mrazenia a uskladníme v mrazničke pri teplote približne mínus 13 stupňov.

Ako zmrazujete ovocie, zeleninu či bylinky vy? Svoje osvedčené tipy nám pošlite na adresu plustip@7plus.sk.

Vyberáme pre vás niečo PLUS