Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Obmedzujete sa v jedle a PRIBERÁTE? Páleník na rovinu: TIETO chyby robia Slováci najčastejšie!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Michal Páleník VARUJE: Ak sa vám nedarí SCHUDNÚŤ, CHYBA môže byť v TOMTO!
    Zdroj: ns
    Reklama

    Expert na výživu Michal Páleník v populárnej šou o chudnutí EXTRÉMNE PREMENY pomáhal súťažiacim so zdravým jedálničkom a s lepším životným štýlom. Akých chýb sa však najčastejšie dopúšťame pri stravovaní, ktorá nám bráni v chudnutí? Prečítajte si cenné rady odborníka!

    Mnohí z nás, ktorí sa snažia schudnúť alebo sa zdravšie stravovať, siahajú po potravinách, ktoré vyzerajú zdravo, alebo si o nich myslia, že sú zdravé. Nie všetko je tak, ako to môže vyzerať.

    Prvá vec, ktorú ľudia pri začiatku chudnutia urobia je, že vyradia pečivo, sladkosti a začínajú si pripravovať rôzne pestrofarebné druhy jedál, pridávať semienka, avokádo, vajíčka a podobné suroviny. Netreba však zabúdať na to, že avokádo je ovocie s najvyšším obsahom bielkovín a tukov.

    Opýtali sme sa preto známeho odborníka na výživu Michala Páleníka, akú chybu robia ľudia najčastejšie pri stravovaní, keď sa sťažujú, že sa im nedarí s redukciou hmotnosti.

    Často sa zamýšľame, či vyradiť, alebo obmedziť pečivo. Rada odborníka je jednoznačná.

    "Tieto dva pojmy by som diametrálne rozlíšil. Nevidím žiadny racionálny ani vedecky podložený, ani praktický dôvod vyradiť pečivo zo stravy. Pečiva sa ľudia boja. Je to však len šírenie nie úplne správnych informácií," povedal Michal pre denník Plus JEDEN DEŇ.

    Podľa neho každý odborník povie, že  vyradiť pečivo je nezmysel. "Všetko je to príjem verzus výdaj," hovorí. "Je pravda, že pečivo má trošku viac energie ako prílohy, napríklad ryža," dodáva. 100 g pečiva má podľa jeho slov maximálne okolo 200 - 250 kcal,  100 g varenej ryže obsahuje 100 kcal, 100 g zemiakov zasa 95 kcal. Pečiva by sme preto mali zjesť o niečo menej. 

     Dôležité je to, čo si na pečivo naservírujete 

    Niektorí si na pečivo natierajú maslo, iní topený syr. "Navrch si dajú prosciutto a dokonca si to polejú olejom," poukazuje Michal na nie práve "šťastné raňajky" pri chudnutí.

    "Energetický rozdiel medzi bielym pečivom a celozrnným je minimálny. Celozrnné pečivo má benefit, že ak ho človek konzumuje, nepociťuje väčší hlad, dlhšie je nasýtený a je zdravšie na imunitu," vysvetľuje Michal.

    Zdroj: TONY ŠTEFUNKO

    Na fotke Michal Páleník, expert na výživu.

    Výživový expert poukazuje na to, že 95 - 98 % pečív na Slovensku nie sú celozrnné.

    "Sú to polotovary, ktoré sú predpripravené, zmrazené, ktoré sa následne rozmrazia, dajú sa na pult, väčšinou sa do nich pridávajú aj aditíva, aby zostali chrumkavé," vysvetlil nám Páleník.

    Kvalitné pečivá majú krátku exspiráciu, napr. kváskové celozrnné pečivo. Celozrnných pečív je veľmi málo, pravdepodobnosť, že naňho narazíte, je podľa Páleníka minimálna.

    Raňajkovať ľudia zvyknú rôzne kaše, smothie, omelety, praženice, jogurty, ktoré často dopĺňajú zeleninou či ovocím. Je však jedna kombinácia, nad ktorou odborník zdvíha varovný prst!

    Čo všetko obsahuje avokádo?

    Avokádo priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu a triglyceridov. Tieto tuky spôsobujú, že avokádo má vyšší obsah kalórií. Zahŕňa však aj vysoké množstvo vitamínu E a vitamínu C, vitamínu B6, ktorý je dôležitý na správne fungovanie nervovej sústavy a na draslík, železo a horčík, píše portál zdravopedia.sk.

    Zdroj: pinterest/avoseedo.com

    Mäkšie plody avokáda treba skonzumovať ihneď, pretože sa rýchlo kazia.

    Avokádo obsahuje tiež vysoké hladiny folátu. Vzhľadom na svoje kvality sa odporúča, aby ho konzumovali ľudia, ktorí majú kardiovaskulárne problémy a choroby nervového systému.

    Prečítajte si tiež:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS