Nechutný podvod potravinárov: Na toto sme mohli škaredo doplatiť!
17. 9. 2016, 8:00

Zdroj: Vlado Benko Jr., ilustračné
Na svetlo sveta sa prevalil obrovský škandál! Potravinári spolu s vedcami sa spikli a urobili vec, na ktorú mohli mnohí z nás doplatiť aj životom! Okrem hazardu so zdravím státisícov ľudí lietajú v tomto podvode storočia – ako inak – veľké peniaze!
Celé desiatky rokov sme žili v neuveriteľnom omyle! O nehorázny podvod sa postarali vedci z Harvardu, ktorí sa podľa šokujúcich odhalení dali podplatiť cukrovarníckou lobby. Na revanš mali publikovať výsledky štúdií, podľa ktorých cukor za ochorenia srdca a ciev nemôže, vinníkom sú nasýtené tuky. A tak ešte v roku 1967 vyšiel v odbornom časopise New England Journal of Medicine článok, ktorý tvrdil, že za srdcovocievne a civilizačné ochorenia môžu len a len nasýtené tuky!
Desaťročia v klamstve
Podľa The Guardian mali informácie o podplácaní získať vedci zo San Francisca. Podvodníci z Harvardu boli podľa nich dvaja a zjavne veľmi presvedčiví. Dokázali totiž prelomiť všetky prekážky, ktoré im stáli v ceste.
Prešli im dokonca aj také štúdie, ktoré presviedčali, že deti, ktoré jedli cukor, nemali v porovnaní s ich rovesníkmi, ktoré sa cukru vyhýbali, žiadnu nadváhu! Za túto „službičku“ mala Cukrovarnícka asociácia zaplatiť kúpeným výskumníkom až 48-tisíc dolárov.
O cukrovarníckom lobingu sa vie dlho, najnovšie odhalenie však ukazuje, ako hlboko do minulosti tento podvod siaha.
Na problém upozornil The Guardian.
Spochybňovali aj ostatných
Podplatení vedci mali vraj za úlohu spochybňovať aj výsledky iných štúdií, ktoré spájali cukor s kardiovaskulárnymi chorobami. Napríklad jednej vyčítali, že v experimente použili vyššie dávky cukru, ako je v strave priemerného človeka bežné. Ďalšia zase ukázala, že ak sa nahradí cukor sladkou zeleninou, výsledkom bude zníženie cholesterolu. Pododníci však argumentovali, že toto sa v živote uskutočniť nedá.
Vedci mali spochybniť výsledky štúdií, ktoré spájali cukor s kardiovaskulárnymi chorobami.
Zdroj: pixabay
Cukor – biely zabijak!
Dnes už málokto pochybuje o tom, že pod civilizačnými ochoreniami je podpísaná aj nadmerná konzumácia cukru. Potvrdila to tiež aktuálna štúdia, ktorá vyvracia všetko, čomu sme mali podľa harvardských vedcov uveriť. Hovorí jasne – za vznik kardiovaskulárnych chorôb je zodpovedný aj cukor, nielen tuky!
Ten má v mnohých prípadoch na svedomí tiež obezitu, dostalo sa mu dokonca prívlastku „najsladší toxín“ na trhu.
Maximálne denné množstvo cukru je 25 g, čo je 6 kociek.
Zdroj: pixabay
Nečudo, že Svetová zdravotnícka organizácia sprísnila odporúčané dávky konzumácie cukru. Maximálne denné množstvo je 25 g cukru, čo je 6 kociek. Obzvlášť veľký pozor by si mali dávať práve deti. Niektoré krajiny dokonca obmedzili mládeži a deťom prístup k sladeným nápojom, alebo na ne zvýšili daň.
Lekárka: Je ako droga
Veľké množstvá cukru sú v sladených nápojoch, a tým by sa deti mali vyhýbať. Cukor totiž kradne vitamín B a spôsobuje hyperaktivitu. „Samotný cukor je látka, ktorá deťom chutí. Je ako slabá droga. Chutí mi, tak chcem viac,“ upozorňuje detská gastroenterologička Mária Krajčírová.
„Sladená voda vyvoláva väčší pocit smädu. Priveľa cukru však už dieťa nemusí vybehať. Navyše, veľa cukru v tele má aj nežiaduce zdravotné následky,” varuje. Najideálnejšou tekutinou na hasenie smädu je podľa nej pitná voda.
Zdroj: pixabay
„Cukor je návykový. Keď sa dieťa naučí piť sladké nápoje, už nevypije čistú vodu. Rodičia reagujú na reklamy a kupujú deťom sladené nápoje, no nemyslia na to, že je to zlé pre ich metabolizmus a je to základ budúcich civilizačných chorôb!,“ hovorí vedúca lektorka Inštitútu zdravého života Barbora Sviežená.