Od pestovateľov kávy sa k nám dostávajú len voňavé kávové zrná. Šupky, v ktorých sú obalené cenné zrnká, si väčšinou nechávajú. Tamojší farmári nimi kŕmia dobytok. Určite mu to prospieva.

Kávové šupky totiž obsahujú množstvo cenných látok. Preto ich ľudia začali sušiť a používať, a to hneď na niekoľko spôsobov. Čaj z kávových šupiek je voňavý a chutí ako karamel.

Veľký diétny hit: Správne počítajte a schudnete aj z tučných jedál!

„Pripravuje sa klasicky, šupky zalejete horúcou vodou a  necháte 10-15 minút vyluhovať. Potom precedíte. Zvykne sa dochucovať pomarančovou šťavou, ktorá zvýrazní sladkosť," vysvetľuje Peter Ondrejka z pražiarne kávy Green Plantation.

Nechutí vám v horúčave káva? Skúste čaj z kávových šupiek

Unikátny čaj má karamelovú chuť a príjemnú vôňu.
Zdroj: mt

Pravda o pitnom režime: Vypočítajte si, koľko tekutín by ste mali vypiť každý deň

Čaj obsahuje veľké množstvo anioxidantov a aj kofeín, no v menšej miere ako káva. „Pre ľudí, ktorí nepijú kávu, to môže byť prvý krok k tomu, aby začali vyhľadávať a piť dobrú kávu," dodáva odborník.

Čaj z kávových šupiek je dostupný aj na Slovensku. Kávové šupky sú vzácne a z krajín, kde sa pestuje káva, sa vyvážajú len v obmedzenom množstve. Farmári ich používajú ako ekologické hnojivo a krmivo pre dobytok. Z usušených kávových šupiek sa dokonca pripravuje aj múka, z ktorej sa pečie bezlepkové pečivo.