Náš test: Aká klobáska či špekáčik sú najlepšie na gril párty?
7. 8. 2015, 14:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:14)

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/Matej Kalina
Otestovali sme klobásky a párky určené na grilovanie. Ako to dopadlo? Ani jeden z výrobkov nedostal jednotku. Čo chýbalo obľúbeným letným opekačkám?
Šéfkuchár reštaurácie Leberfinger v bratislavskej Petržalke Ján Duda pre nás otestoval štyri produkty od rôznych výrobcov. Následne ohodnotil ich kvalitu a oznámkoval. Hodnotil ako v škole, jednotka je najlepšia známka, päťka najhoršia. Tu sú výsledky.
Tauris Zipser gril klobása
Najlepšia domáca - známka 2
hmotnosť: 300 g
cena: 1,89 €
cena za 1 kg: 6,30
obsah mäsa: bravčové a hovädzie mäso minimálne 85 %
obal: jedlé kolagénové črevo
Čas grilovania: po 4 minúty z každej strany
Názor šéfkuchára: „Chuťovo dobré, na reze pekne pomleté mäso, po ugrilovaní sú šťavnaté, klobásky majú menej mastného mäsa, obal je primeraný, nepukal počas grilovania.“
Rakúsko Greisinger Mini slaninové párky
Najlepšie zahraničné - známka 2
hmotnosť: 250 g
cena: 2,59 €
cena za 1 kg: 10,36 €
obsah mäsa: bravčové mäso 62 %, syr 20 %
obal: neuvedený
Čas grilovania: po 2 minúty na každej strane
Názor šéfkuchára: „Spojenie syra, slaniny a mäsa vytvorilo zaujímavú, dobrú chuť. Párky nie sú príliš slané. Plusom je, že sú obalené v slanine. To im drží štruktúru. Syr je po ugrilovaní tekutý, no nevyteká. Na reze po ugrilovaní sú pekné.“
Mecom Gril párty, pikant klobásky
Presolené, pritenké - známka 3
hmotnosť: 190 g
cena: 1,89 €
cena za 1 kg: 9,94 €
obsah mäsa: bravčové mäso 74 %
obal: hovädzie kolagénové črevo
Čas grilovania: po 3 minúty na každej strane
Názor šéfkuchára: „Klobásky sú príliš tenké na gril. Hrúbkou sa hodia pre deti, ale sú prislané aj pre dospelého. Zaujímavé, že pikantnosť, ktorú avizuje výrobca na obale, vôbec necítiť. Štruktúra - teda rez nie je nič moc. Po rozkrojení vidíme biele oká a je ich veľmi veľa. Je to bravčová bielkovina? Plusom je, že sú po ugrilovaní šťavnaté.“
Česko Hasičská vypékačka, Láďa grileman
Prepadák testu - známka 4
hmotnosť: 450 g
cena: 2,99 €
cena za 1 kg: 6,64 €
obsah mäsa: bravčové mäso 63 %, hovädzie mäso 9 %, teda dokopy 72 %
obal: neuvedený
čas grilovania: po 3,5 minúty na každej strane
Názor šéfkuchára: „Prepadák. Už po rozbalení vôňa nebola vábna. Rez ukázal, že majú veľa mastného mäsa. To, že do klobások pridali celú a nie pomletú rascu, celkom pokazilo výrobok.“
Test špekáčikov
Obľúbené špekáčiky otestovali u susedov v Česku. Z ich produktov sme vybrali tie, ktoré sa predávajú aj u nás. Čo ukázal test denníka Blesk? Ukázalo sa, že sa dajú kúpiť aj špekáčiky takmer na výbornú. Najlepšie dostali známku jedna mínus. Najhoršie zase tri mínus. V čom boli plusy a v čom mínusy hodnotených výrobkov?
Pikok Tradičné špekáčky
Chutné - známka 1 -
cena za kg: 4,00 €
cena za balenie: 2,40/600 g
podiel mäsa: 26 % hovädzieho, 54 % bravčového
celkové hodnotenie: Obsah mäsa je menší ako uvádza etiketa. Test zistil 70 % mäsa. Podľa etikety by mali mať 80 %. Sú bez škrobu, farbív a zvýrazňovačov chutí a vôní. Obsahujú viac chudého mäsa. Surové boli chutné, ale bolo cítiť vyšší podiel bravčového mäsa. Na reze surového produktu bolo vidno glejovku z hovädziny. Po ugrilovaní majú príjemnú vôňu a sú veľmi dobré.
Špekáčky pre skautíkov Kostelecké uzeniny
Dosť slané - známka 2 -
cena za kg: 5,47 €
cena za balenie: 2,95 €/540 g
podiel mäsa: 62 %, presný pomer hovädzieho a bravčového nie je uvedený
celkové hodnotenie: Obsahujú viacej mäsa, ako uvádza etiketa. Test zistil nad 70 % mäsa. Okrem škrobu a zvýrazňovačov chutí a vôní obsahujú aj farbivo. Sú dosť slané. Plusom je, že obsahujú viac chudého mäsa. V surovom stave sú celkom dobré a pevné, ale dosť slané. Po ugrilovaní boli ešte viac slané ako v surovom stave.
Špekáčky Kostelecké uzeniny
Priemerné - známka 3
cena za kg: 4,15 €
cena za balenie: 1,66 €/400 g
podiel mäsa: 10 % hovädzieho, 40 % bravčového
celkové hodnotenie: Majú viac mäsa, ako uvádza etiketa. A to až nad 70 %. Okrem škrobu je v zložení uvedený aj zvýrazňovač chuti a vône. Neobsahujú však farbivo. Slané sú dosť. Obsahujú viacej chudého mäsa. V zložení prekvapí ryžová vláknina. V surovom stave voňajú príjemne za údeninou. Chuťovo sú však priemerné. Po ugrilovaní boli nedobré. Pôsobia ako lacný variant špekáčikov.
Clever špekáčky Kostelecké uzeniny
Gril ich vylepšil - známka 3 -
cena za kg: 3,69 €
cena za balenie: 2,36 €/640 g
podiel mäsa: 10 % hovädzieho, 40 % bravčového
celkové hodnotenie: Mäsa mali viac, ako uvádza etiketa. Obsahujú škrob a zvýrazňovač chuti a vône, ale sú bez farbív. Sú viac slané a majú menej chudého mäsa. Výrobca do nich pridal nepochopiteľnú zložku - ryžovú vlákninu. Ako surové chuťou ani vôňou nenadchli. Boli mäkké a tuk majú pomletý na malé kúsky. Po ugrilovaní a rozrezaní z nich vytekalo veľa vody. Chutili však o trochu lepšie ako surové.
Tipy od profesionála
Šéfkuchára Jána Dudu, ktorý robil niekoľko rokov v Rakúsku, sme sa opýtali, ako správne grilovať klobásky a párky.
■ Zásada číslo jeden je, že vždy musíme mať rozpálený gril. Nikdy žiadnu potravinu nedávame na studený alebo slabo rozohriaty gril.
■ Ak grilujete na lávových kameňoch, treba si ich dopredu nahriať na 200 až 250 stupňov a pozvoľna grilovať.
■ Pozvoľné grilovanie je veľmi dôležité. Potrebujeme totiž dosiahnuť, aby bola vrchná vrstva klobásky opečená, chrumkavá, ale vnútri musia byť klobásky a párky šťavnaté.
■ Počas grilovania klobásky a párky otočíme.
■ Pozor si dajte na uloženie potravín na grile. Platí, že tie potraviny, čo sú uložené v strede grilu, budú najskôr ugrilované. Respektíve, tie treba otočiť ako prvé. V strede grilu je najvyššia teplota.
■ Čas, ako dlho grilovať, závisí od hrúbky a štruktúry konkrétneho výrobku. Tiež od toho, či obsahujú nejaké pridané suroviny.
■ Pozor si dajte na klobásky, párky obalené v slanine. Tie netreba grilovať dlho, lebo slanina rýchlo zhorí.