Reklama

Nafúknuté brucho? Ani len netušíte, aké jedlá a lieky vás takto potrápia!

Bežný pocit nafúknutého brucha spôsobujú viaceré potraviny.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Medzi potraviny, po ktorých sa vám nafúkne brucho, nepatria len klasické strukoviny či kapusta. Vedeli ste o tom, že napríklad aj po žuvačke vás môže zdúvať? Potravín, po ktorých máte takéto nepríjemnosti, je oveľa viac, akoby ste si mysleli.

Príčinou nafúknutého brucha je u väčšiny z nás nesprávne zloženie stravy. Najčastejšie sa nafukuje hrubé črevo, ktoré sa ťahá pozdĺž celej brušnej dutiny a môže tlačiť pod pravým alebo ľavým rebrom. Ak dôjde k nadmernej tvorbe plynov, začne sa črevo naťahovať. „Treba si uvedomiť, že v hrubom čreve štandardne vznikajú plyny. Je to dokvasovanie. Kvasné baktérie začnú skvasovať a stravovať nestrávené zbytky a začne vznikať plyn,“ hovorí gastroenterológ Jarolím Šutka.

Môžeme to chápať ako burčiakový efekt. Keď hrozno kysne, vzniknú plynové produkty, ktoré črevá naťahujú. Plynatosť je prirodzená, no ak jej je priveľa, dostaví sa nepríjemné zdúvanie. Dá sa ho však zbaviť. „Prvým krokom sú diétne opatrenia. Upravte si stravu a počúvajte svoje telo,“ radí lekár Šutka.

Kysnuté koláče, pečivo a sladké v miere

Najčastejšie nafúknutosť spôsobujú sacharidové zložky. Keď doma robíte napríklad kysnutý koláč, kvasniciam dáte cukor, aby to nakyslo. A to isté sa deje s koláčom aj v našich črevách. Keďže sacharidy v potravinách sú primárnym zdrojom nafúknutia, nie je jedno, koľko ich zjete.

TIP: Dávajte si pozor na zvýšený príjem cukrov, sacharidov a škrobov. Čerstvé pečivo a koláče nekonzumujte vo veľkých množstvách.

Zdroj: Profimedia

Čerstvé pečivo a kysnuté koláče by ste mali jesť len v miere.


Čerstvé pečivo a kysnuté koláče by ste mali jesť len v miere.

Z bubliniek nafukuje

Minerálky, sýtené nápoje či obľúbené malinovky. Akonáhle človek pije veľa bublinkovej vody, občas sa mu grgne, zvyšok ale ide do žalúdka, potom do čriev. Tam sa ešte čiastočne uvoľňuje ďalší oxid uhličitý a vás „nafúkne“.

TIP: Bublinkové nápoje vymeňte radšej za pohár čistej vody alebo čaju.

Zdroj: Shutterstock

Bublinky zo sýtených či sladených nápojov sa dostávajú až do čriev.


Bublinky zo sýtených či sladených nápojov sa dostávajú až do čriev.

Na antibiotiká probiotikami

Nafúknuté brucho môžu spôsobiť aj kvasné dismikróby. Ak užívate antibiotiká, zničia časť črevnej mikroflóry, ktorá vás chráni. Prerastú kvasné baktérie a začnú sa problémy.

Je potrebné, aby sa črevná mikroflóra upokojila a dostala do rovnováhy.

TIP: Po antibiotikách treba doplniť probiotickú flóru, či už sú to laktobacily alebo acidofilné kultúry. Navýšte príjem probiotických mliečnych kultúr, či už acidká, jogurty, kefíry alebo priamo probiotiká.

Zdroj: Shutterstock

Antibiotiká ničia črevnú mikroflóru.


Antibiotiká ničia črevnú mikroflóru.​

Pri žuvaní nevdychujte

Ak žujete žuvačku, síce osvieži váš dych, ale zároveňprehĺtate vzduchové bubliny, ktoré môžu viesť k nafukovaniu brucha. To isté sa deje aj pri jedení a nie nadarmo platí pravidlo, že „pri jedle sa nehovorí“.

TIP: Miesto žuvačiek môžete skúsiť žuvacie tráviace enzýmy, ktoré nájdete vo väčšine obchodov so zdravou výživou. Pozor aj na nadmerné prehĺtanie vzduchu pri pití slamkou a fajčení.

Zdroj: Shutterstock

Pri žuvaní žuvačky môžete vdychovať vzduch, ktorý vás následne nafúkne.


Pri žuvaní žuvačky môžete vdychovať vzduch, ktorý vás následne nafúkne.​

Dvakrát var a raz jedz

Poznáme to všetci. Strukoviny ako šošovica, fazuľa, sója či hrach nás niekedy poriadne prevetrajú. Pri ich varení sa vyluhujú škrobové sacharidové látky, ktoré potom črevá nafúknu. Ale nemusia.

TIP: Po prvom varení strukoviny preceďte a dajte variť do druhej vody. Vtedy vás z nich už nafukovať nebude.

Zdroj: Shutterstock

Ak strukoviny uvaríte v druhej vode, nebude vás z nich toľko nafukovať.


Ak strukoviny uvaríte v druhej vode, nebude vás z nich toľko nafukovať.

Na kapustu rascou

Dnes už len málokto pripravuje kvasenú kapustu doma v súdku. Technologicky pripravená kyslá kapusta je prekyslená a nafukuje oveľa viac ako tradične pripravená, do ktorej sa pridáva aj veľké množstvo rasce.

TIP: V lekárňach dostať črevnú tinktúru, ktorá pomáha odchodu vetrov znižuje nafúknutosť. Ide o extrakt z drvenej rasce, ktorý sa ľudovo nazýva aj rascová voda.

Zdroj: Shutterstock

Tradične nakladaná kyslá kapusta nenafukuje tak ako technologicky pripravená.


Tradične nakladaná kyslá kapusta nenafukuje tak ako technologicky pripravená.

Väčšina žien trpí nafúknutým bruchom pred menštruáciou. Ak má človek ale dlhodobo pretrvávajúce problémy s nafúknutým bruchom, môže sa jednať o intoleranciu na glutén alebo laktózu. Ak sa intenzita nafúknutia zosilňuje, pridávajú sa kŕče, bolesti, hnačky, prípadne hlien a krv v stolici, ihneď navštívte lekára. Môžu signalizovať oveľa vážnejšie ochorenie ako rakovinu hrubého čreva, Crohnovu chorobu či cirhózu pečene