Milujete tatársky biftek? Hygienici odhaľujú, aké pliagy môžete s týmto mäsom zjesť
3. 10. 2016, 14:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 20:14)

Zdroj: Shutterstock
Aj vy si radi pochutnáte na dobrom tataráku? Aj keď doposiaľ nebol až taký problém objednať si ho v reštauráciách, legislatíva ho u nás zakazuje už takmer desať rokov. Hygienici si vzali na mušku biftek zo surového mäsa a vajca – po ich zistení vám možno prejde chuť!
Tatarák sa u nás považuje za delikatesu, no nie každý si ho vie správne pripraviť. Ide o pokrm zo surového hovädzieho mäsa, ktoré je najemno „naškrabané“, prípadne pomleté, ochutené koreninami a podáva sa so surovým žĺtkom. Práve preto táto lahôdka predstavuje riziko nákazy rôznymi baktériami. Zákon ho zakázal už v roku 2007 s odôvodnením, že „na zabezpečenie zdravotnej neškodnosti vyrábaných pokrmov možno podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa.“
V súčasnosti si ho však môžete objednať vo viacerých reštauráciách. Pri hygienickej kontrole im hrozí pokuta od 150 až do 20 000 eur. Mnohí si tatarák pripravujú aj doma. Hygienici však varujú, že môže spôsobiť zdravotné ťažkosti ako vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je tu riziko potratov.
Tieto nákazy riskujete konzumáciou tataráku:
Tenióza
Najčastejšie sa človek nakazí požitím lariev pásomnice po konzumácii surového alebo tepelne nedostatočne upraveného hovädzieho alebo bravčového mäsa. Rizikové sú napríklad. tatárske bifteky, krvavé steaky, ale i ochutnávanie surovej sekanej, klobáskového mäsa. Z lariev sa v tenkom čreve vyvinú približne za 6 – 8 týždňov dospelé pásomnice dlhé niekoľko metrov. Ochorenie sa môže sa prejavovať bolesťami brucha, nevoľnosťou, hnačkou alebo zápchou. Ak sa z vajíčok v žalúdku vyvinie larva a prenikne do rôznych orgánov, spôsobí chronické bolesti hlavy, závraty, poruchy psychiky, bolesti oka až slepotu.
Trichinelóza
Ide o ochorenie vyvolané parazitom, ktorý sa dostáva do svalov, tzv. svalovec. Prejavuje sa žalúdočnými a črevnými príznakmi. Prameňom nákazy je najčastejšie diviačia zver, ošípané alebo požitie surového, prípadne tepelne nedostatočne upraveného mäsa z nakazených zvierat.
Salmonelóza
Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina. Infekcia sa prenesie na človeka konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely, najmä mäso a vajcia a výrobky z nich. Prejaví sa ako hnačkové ochorenie. Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby.
Listerióza
Toto ochorenie sa prejavuje vysokou úmrtnosťou. Symptómy sú podobné chrípke vrátane horúčky, bolestí svalov a gastrointestinálnych ťažkostí. Hlavným spôsobom prenosu listérií na človeka je konzumácia kontaminovaných potravín, najmä surových, či tepelne neošetrených hotových jedál, hydiny, darov mora, údených rýb, surového mäsa, surového mlieka a mliečnych produktov. Listérie sú schopné množiť sa i počas skladovania jedál v chladničke.
Escherichia coli
Tie baktérie E. coli, ktoré spôsobujú nákazu sa môžu prejaviť za 7 dní. Najprv postihnutý trpí gastrointestinálnym ochorením, ktoré sa neskôr môže prejaviť zlyhaním obličiek a môže mať fatálne následky. K nákaze dochádza prostredníctvom kontaminovaných potravín a vody, kontaktom so zvieratami, priamym prenosom medzi ľuďmi, fekálno-orálnou cestou.