Matovičova NOVINKA začne čoskoro platiť: Ak chcú podnikatelia nižšiu DPH, musia spĺňať TOTO!
17. 12. 2022, 19:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:44)

Podpora áno, ale len dočasne a nie pre všetkých! Tak by sa v skratke dala zhrnúť pomoc v ťažkých časoch pre podnikateľov v gastre a domácom turistickom ruchu. Tí sa zhodujú, že ide o ďalšiu „atómovú bombu“ ministra financií Igora Matoviča, ktorá ich z biedy nevytrhne.
Zdroj: TONY ŠTEFUNKO
Zdroj: archív
Zdroj: TONY ŠTEFUNKO
Galéria k článku
Po znížení sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) volá gastronomický sektor už dlho. Parlament nakoniec schválil zníženie DPH z 20 na 10 percent, ale len na tri mesiace od januára do marca 2023. Okrem reštaurácií a stravovacích služieb sa to bude týkať aj lyžiarskych vlekov, akvaparkov či športovísk.
„Vzhľadom na aktuálnu situáciu na trhu s energiami sa navrhuje zaviesť na obdobie od 1. januára do 31. marca 2023 zníženú sadzbu DPH vo výške 10 % zo základu dane," konštatoval predkladateľ návrhu.
Podnikatelia z gastro však spokojní nie sú, keďže parlament nedal celý sektor „do jedného vreca“. Znížená DPH bude síce platiť na jedlá a nápoje, avšak musia byť vydané obsluhou, a konzumované v priestoroch prevádzky, v ktorej je toaleta, a je v nej tiež potrebné umývať riad.
Ak sa bude dodávať iba jedlo či nápoj napríklad cez donášku, ich DPH bude podliehať základnej sadzbe 20 percent. „Je to čisté svinstvo. Je to absolútne neférové voči druhým podnikateľom, ktorí tiež boli zavretí a štát im nijako nepomohol. Štát nám len podkopáva nohy. Podľa mňa ide o diskrimináciu,“ sťažuje sa Iveta (54), ktorá pracuje ako vedúca v cukrárni na Miletičovej ulici v Bratislave. A nie je sama.
„Vôbec ma to neprekvapilo. Myslím si, že je to ako počas celej pandémie. Nijako ma neprekvapili, ani nesklamali. Je to rovnaká situácia, ako nám „pomáhali" celý čas. Zase sme mohli niečo dostať, trochu sa stabilizovať, no vyjdeme z toho naprázdno,“ hovorí majiteľ stánku s bagetami na Račianskom mýte Dušan (44).
Článok pokračuje na nasledujúcej strane »»»
Aj keď má novinka od Matoviča platiť už od januára, čo je o niekoľko dní, mnohí podnikatelia o nej ani len netušia. „Prvýkrát o niečom takom počujem teraz od vás. Zdá sa mi to také, že gastro sektor mal veľmi blízko k tomu, aby sa veci zlepšili, hoci aj málo, no miesto dôvodu na oslavu zrazu dostal poriadny preplesk. Nie je to fér voči tým prevádzkam, ktorých sa novela netýka,” posťažovala sa nášmu denníku pekárka Jana (60) z Bratislavy.
Minister financií sa na celú situáciu, na rozdiel od podnikateľov, pozerá úplne inak. „Cieľom tohto návrhu je dočasná podpora gastro sektora, ktorý je nielenže postihnutý aktuálnou negatívnou situáciou, ale patril aj medzi najviac zasiahnuté sektory počas pandémie COVID-19," odôvodnil predkladateľ.
Prvotný zámer bol pred zimnou sezónou pomôcť lyžiarskym vlekom, avšak po tvrdej kritike návrhu hnutia Sme rodina, ktorého šéf Boris Kollár podniká v tomto biznise, sa návrh rozšíril aj na časť gastra.
Na bufety, donášky, stánky, v ktorých je výdaj cez okienko alebo streetfoodové prevádzky, sa však akosi zabudlo. V praxi to teda môže vyzerať tak, že ak si na lyžiarskom svahu v bufete kúpite čaj, bude zdanený 20 percentami, avšak, ak si ho objednáte vo vedľajšej reštaurácii s obsluhou, podnik si zaň bude účtovať DPH iba 10 percent. Podobne to bude aj s jedlami.

V praxi tiež hrozí, že ak má reštaurácia aj donášku, bude platiť dvojakú DPH, teda 10 percent z jedál skonzumovaných v reštaurácii a 20 percent z doručených donáškou, čo môže spraviť rozdiel aj jedno euro.
Článok pokračuje na nasledujúcej strane »»»
Donáškové služby však už teraz tušia, že v mnohých prípadoch to spôsobí oveľa viac problémov ako úžitku. „Zníženie základnej sadzby DPH pre gastro sektor sme podporovali dlhodobo, bolo by však efektívnejšie, keby sa k nemu pristúpilo napríklad v letnom období, keď sú najvyťaženejšie mesiace pre reštaurácie. Zimné mesiace sú naopak atraktívne práve pre donášku. Otázka cenotvorby je skôr na samotné reštaurácie, predpokladáme však, že dočasná dvojitá DPH im môže značne skomplikovať účtovníctvo,“ uviedla komunikačná manažérka spoločnosti Wolt Jana Jarošová.
Kritikou nešetril ani tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ). Martin Hošták. „Nepochybne to má potenciál pomôcť dotknutým subjektom v čase krízy, avšak pokiaľ majú politici alebo vláda záujem pomôcť gastro sektoru, cestovnému ruchu a celému tomuto odvetviu, tak si to žiada systémovejšie a koncepčnejšie riešenia. Môže to pomôcť, aj keď je to len krátkodobé. Avšak je potrebné si uvedomiť, že odvetví, ktoré potrebujú pomoc je viacero, a ak by sme takto pristupovali ku každému, tak príjmy verejných financií by boli ohrozené, čiže nepovažujem to za systémové riešenie,“ povedal.
Zdroj: TASR/ Dano Veselský
Martin Hošták.
Okrem toho kritizuje aj dvojaké cenníky, ktoré môžu gestro prevádzky ponúkať svojim zákazníkom. „To je jeden z príznakov nekoncepčnosti, áno potom vznikajú takéto nezodpovedané otázky, že či budú dvojité cenníky, kto a ako to bude kontrolovať a môže byť množstvo nezrovnalostí a chaosu okolo toho. Chaos v účtovníctve, aj náročne to administratívne odkontrolovať pre Finančnú správu, aby sa nepodvádzalo. Je tam množstvo otvorených otázok, ktoré stále nemáme zodpovedané a nevieme, ako to bude v praxi. To, že to nie je pre všetkých, vnímam ako nespravodlivosť,“ dodáva.