Máte vysoký tlak? Je to potvrdené! Stačí z jedálnička vyradiť túto jednu vec a je po probléme!
17. 11. 2023, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:35)
Bojujete s vysokým tlakom a neviete si rady čo s ním? Alebo už naň beriete aj lieky? Cesta k zníženiu krvného tlaku môže byť jednoduchá a úspešná takmer pre každého – dokonca aj pre tých, ktorí na tento zdravotný problém užívajú nejaké lieky. Čo robiť?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: PhDr. Miriam LATEČKOVÁ
Zdroj: Jess Loiterton na Pexels
Galéria k článku
Podľa novej štúdie stačí obmedziť príjem soli. „Ľudia v strednom a staršom veku znížili svoj príjem soli približne o jednu čajovú lyžičku denne v porovnaní s ich obvyklou stravou. Výsledkom bolo zníženie krvného tlaku porovnateľné s účinkom bežne užívaného lieku na vysoký tlak,“ uviedol jeden z autorov štúdie, lekár Deepak Gupta.
Výsledky výskumu vedci publikovali v odbornom časopise Journal of the American Medical Association. „Zistili sme, že 70 až 75 percent všetkých ľudí, bez ohľadu na to, či užívajú lieky na tlak, pravdepodobne klesne tlak, ak znížia množstvo sodíka v strave,“ doplnila ďalšia z autoriek Norrina Allenová.
Práve v soli sa sodík vyskytuje najviac. „Účinok zníženia sodíka v strave na pokles tlaku bol konzistentný takmer u všetkých osôb, vrátane tých s normálnym, vysokým, liečeným aj neliečeným krvným tlakom,“ doplnil Gupta. "Rovnako ako je pre väčšinu ľudí lepšia akákoľvek fyzická aktivita ako žiadna, je pre väčšinu ľudí s ohľadom na tlak lepšie obmedzenie soli," vysvetlil.
Vedci náhodne rozdelili skupinu ľudí vo veku od 50. do 70. rokov na dve časti. Jedna mala konzumovať veľa sodíka, druhá naopak málo. Po týždni si obe skupiny diétu prehodili - opäť na týždeň. Dobrovoľníkom merali tlak a celý čas im odoberali vzorky moču. Deň pred každou návštevou mali na sebe ľudia, ktorí výskum absolvovali, merač krvného tlaku a počas 24 hodín zbierali moč. Z toho potom lekári zistili, že potrava s nízkym obsahom sodíka dokázala významne znížiť vysoký tlak.
Pozitívny efekt sa prejavil u 72 percent. Podľa autorov štúdie je veľmi dôležité, že sa účinok navyše objavuje veľmi rýchlo – už za týždeň. Metóda je navyše bezpečná – na rozdiel od liečiv nemá žiadne vedľajšie účinky. „Fakt, že tlak klesol tak výrazne počas jediného týždňa je dôležitý a zdôrazňuje vplyv zníženia sodíka v strave na zdravie,“ okomentovala výskumníčka Cora Lewisová. Zásadné podľa nej je, že všetko, čo vedci zaradili do diéty s nízkym obsahom soli, boli bežne dostupné potraviny.
Ide o jednu z najrozsiahlejších štúdií, ktorá kedy vplyv sodíka v potrave na krvný tlak skúmala a ktorá sa venovala aj ľuďom s hypertenziou a tým, ktorí na ňu užívajú lieky. „Predtým sme nevedeli, či ľudia, ktorí už lieky na hypertenziu užívajú, môžu svoj tlak znížiť ešte viac redukciou sodíka,“ dodala Allenová.
Vysoký krvný tlak je hlavnou príčinou úmrtí vo svete. Môže viesť k srdcovému zlyhaniu, infarktu a mŕtvici, pretože vytvára dodatočný tlak na tepny. Ovplyvňuje schopnosť srdca efektívne pracovať a pumpovať krv. Akokoľvek ho znížiť znamená uľaviť srdcu.
Prečítajte si tiež: