Reportéri poľskej televízie sa tajne dostali do jedného z bitúnkov v Lodži a zistili, že odtiaľto bežne exportujú aj mäso z vážne chorých kráv. Väčšina nedokázala stáť na nohách, mnohé mali zranené nohy či chrbtice, výnimkou neboli ani zvieratá s nádormi a vážnymi infekciami. Najhoršie vyzerajúce časti mäsa vyrezali a zvyšok ďalej predávali.


Podľa poľských novinárov je pre bitúnky prvoradý zisk. Praktiky, aké odhalili v Lodži, vraj nie sú ojedinelé. Údajne to robia na bitúnkoch po celom Poľsku. Predaj chorých kráv inzerujú na internete aj v miestnych novinách. Situáciou sa okamžite začali zaoberal agroministri ostatných štátov.


„Nevieme vylúčiť, že takéto mäso na Slovensku nie je,“ povedala agroministerka Gabriela Matečná. Naši inšpektori sú od prevalenia prípadu na nohách. „Od rána sa začali cielené kontroly po celom Slovensku. Sú do nich zapojené všetky regionálne a potravinové správy,“ informoval včera ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Len pre silné povahy: FOTO z poľského bitúnku 


Kontrolujú celý výrobný reťazec, od prepravcov až po obchody. V laboratóriách testujú bezpečnosť a zdravotnú neškodlivosť mäsa. A nielen teraz, po prevalení škandálu.


„Kontrolujeme dovoz tovaru, prepravcov, sklady, obchodnú sieť a ambulantný predaj, teda to, čo predávajú po dedinách. Kontrolujeme aj výrobne, ktoré používajú mäso z Poľska,“ vysvetlil šéf veterinárov.


„V laboratóriách kontrolujeme pôvod mäsa, zdravotnú bezpečnosť, biologickú kontamináciu, cudzorodé látky,“ dodal.


„Každá krajina zodpovedá za kvalitu a bezpečnosť potravín, to znamená, že úradné kontroly opäť v Poľsku zlyhali. Spotrebitelia na Slovensku by teraz vôbec nemali kupovať poľské mäso, ale slovenské,“ odporučil Bíreš.


Konzumácia takéhoto mäsa môže spôsobiť zdravotné problémy. „Závisí od toho, na čo bolo zviera choré. Môže to byť niečo infekčné, to znamená baktérie a vírusy, ktoré sú väčšinou prenosné aj na človeka, ako salmonela, E.coli,“ upozorňuje Jozef Bíreš.


Mäso môže byť znehodnotené aj tým, že zvieratá boli dlhodobo neúspešne liečené, dostávali hormóny, antibiotiká. „Tieto látky ostali v mäse a keď ho skonzumejete, látky prechádzajú do vášho organizmu. Hrozia alergie, zápaly, pokles imunity a podobne. Choré zviera nemôže mať kvalitné mäso,“ zdôraznil.