Manuál označovania potravín: Takto spoznáte pravé domáce!
20. 5. 2016, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 8:49)

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/Matej Kalina
Oravská, gazdovská, slovenská, pravá... Názvy ako tieto doslova kričia na zákazníkov z obalov potravín. Často však ide len o marketing, a ak výrobca uvedie správne krajinu pôvodu, tak je všetko v rámci pravidiel. No čo ak ste dostali chuť naozaj na pravú slovenskú zo Slovenska? Vtedy sa budete musieť pozrieť na obal bližšie. Pozor! Ani všetky nálepky nehovoria o domácom pôvode potravín. Tu je návod, ako sa vyznať v označovaní.
Krajina pôvodu
Zákazníci, ktorí uprednostňujú skutočne slovenské výrobky, mali by si na obaloch všímať krajinu pôvodu.
Oválna nálepka
Potraviny živočíšneho pôvodu – mäso, mäsové výrobky, mlieko, musia mať v označení oválnu veterinárnu značku so skratkou SK.
Vyrobené na Slovensku
Toto dobrovoľné označenie informuje o krajine, kde sa potravina vyrobila, teda, že sa výrobný proces uskutočnil na Slovensku. Suroviny však nemusia pochádzať zo Slovenska.
Značka kvality SK
Takto označená potravina musí obsahovať aspoň 75 % surovín domáceho pôvodu. Na Slovensku musia prebehnúť aj všetky fázy výrobného procesu.
Značka kvality SK GOLD
Ide o nadstavbu klasickej značky kvality SK, ktorá sa udeľuje slovenským výrobkom s nadštandardnou kvalitou.
Slovenská potravina
Dobrovoľné označenie je určené pre jednozložkové potraviny ako mäso (bravčové, hovädzie, ovčie, kozie), hydinu, ryby, vajcia, med, ovocie, zeleninu a zemiaky. Zaručuje, že sú naozaj slovenské a kvalitné. Dohliada na to Štátna veterinárna a potravinová správa SR.
Chránené označenie pôvodu
Získajú tie potravinové výrobky, ktoré sa musia vyrobiť, spracovať a upraviť v danej zemepisnej oblasti.
Chránené zemepisné označenie
Získajú ho výrobky, ktorých povesť či vlastnosti sú úzko spojené s výrobou v danej zemepisnej oblasti. Aspoň 1 fáza výroby, spracovania či úpravy sa robí v danej oblasti.
Zaručená tradičná špecialita
Musia sa vyrábať v súlade so stanovenou špecifikáciou. Názvy výrobkov zaručujú tradičný charakter, pokiaľ ide o zloženie či spôsob výroby.