Majú toľko céčka ako citrón, znižujú tlak, pomáhajú mozgu. Tu je 8 dôvodov, prečo jesť gaštany
21. 11. 2023, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:35)

Gaštany jedlé pochádzajú zo Stredomoria a severnej Afriky. Ich história na Slovensku korení v 13. storočí, keď ho na naše územie priniesol gróf Forgáč. Majú lahodnú, jemne sladkú chuť a sú nielen veľmi chutné, ale i bohaté na živiny, ktoré sú spojené s mnohými zdravotnými výhodami.
Zdroj: ROBO HOMOLA
Zdroj: pem
Zdroj: Instagram
Galéria k článku
Gaštany sú zdrojom vitamínu C a vitamínov skupiny B. Taktiež sú aj zdrojom minerálov ako draslík, meď a horčík. Sú spomedzi orechov jedinečne bohaté na vitamín C, hoci tepelnou úpravou sa časť jeho množstva stratí. Vitamín C a ďalšie látky nachádzajúce sa v gaštanoch pomáhajú posilňovať imunitný systém. "Gaštany dobre prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému tým, že draslík a horčík nachádzajúce sa v gaštanoch, pomáhajú regulovať krvný tlak," hovorí doktorka Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.
Konzumácia gaštanov pomáha podporovať zdravú funkciu mozgu, keďže sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré sú priamo spojené so správnym neurologickým vývojom a funkciou. Okrem toho draslík pomáha zvýšiť prietok krvi do mozgu a podporuje tým zdravie nervového systému.
Navyše sú aj dobrým zdrojom vlákniny. Vláknina obsiahnutá v gaštanoch pomáha hromadiť stolicu, uľahčuje jej prechod a tak pomáha v prevencii zápchy. "Navyše prechádza telom do značnej miery nestrávená, a tak nepridáva do stravy kalórie, pričom však prispieva k pocitu plnosti, čo môže pomôcť pri regulácii hmotnosti," tvrdí odborníčka.
Skvelou správou pre celiatikov určite je, že jedlé gaštany neobsahujú lepok. Túto zdravú a chutnú pochúťku preto môžu jesť bez obáv a obmedzení.
Môžete ich jesť pre úľavu boľavých kĺbov, pomôžu vám proti únave, uvoľňujú bolesť hlavy. Gaštany taktiež môžu pomáhať pri kontrole hladiny cukru v krvi. "Hoci obsahujú väčšie množstvo sacharidov, avšak vláknina v nich obsiahnutá zaisťuje, že telo sacharidy vstrebáva pomaly, a tým pomáha zabrániť prudkému nárastu hladiny cukru v krvi," dodala lekárka.
Avšak treba mať na vedomí, že hoci konzumácia malého až stredného množstva gaštanov môže priniesť tieto výhody, keďže predsa len gaštany sú stále zdrojom sacharidov, konzumácia príliš veľkého množstva gaštanov môže týmto zdraviu prospešným účinkom zabrániť. Preto ich jedzte s mierou.
Gaštany sú taktiež dobré pre zdravie kostí. Meď je mimoriadne dôležitá pri absorbovaní železa, ktoré je nevyhnutné pre rast a vývoj kostí a horčík je potrebný na podporu ich minerálnej hustoty.
Konzumácia gaštanov je populárna najmä v období od septembra do decembra, obzvlášť v období Vianoc. Surové gaštany obsahujú vysoký obsah trieslovín, čo môže u osôb na ne citlivých spôsobiť tráviace problémy (ako podráždenie žalúdka či nevoľnosť) alebo iné komplikácie, najmä u ľudí s ochorením pečene alebo obličiek. Preto je lepšie ich tepelne upraviť. Pečené gaštany sú u nás asi najobľúbenejšie, avšak tiež sa bežne kandizujú, varia či používajú na múku na výrobu chleba. Je možné pridať ich do šalátov, plniek, pyré, polievok či dezertov.