Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ľudia, tomuto neverte! 8 najväčších omylov v stravovaní podľa Igora Bukovského

Expert na výživu Igor Bukovský vyvracia najčastejšie mýty v stravovaní.

Zdroj: Shutterstock, Vlado Benko Jr.

Reklama

Robíte, čo môžete a tie kilá stále nie a nie dole? Existujú stovky diét a na internete je množstvo „zaručených“ právd, čo máte jesť a čomu sa vyhýbať. Nedajte sa nachytať. Doktor na výživu Igor Bukovský vyvracia tie najčastejšie fámy, ktorým ste možno uverili aj vy!

Omyl č. 1. Smoothie je dobré na chudnutie

Ovocie a zeleninu by sme mali požuť.

Zdroj: archív

Ovocie a zeleninu by sme mali požuť.

Fakt: Populárne smoothie nie je riešením, ak chcete schudnúť. „Vlastne len mechanicky rozbijeme ovocie a uvoľníme cukor, ktorý sa do nášho tela potom vstrebe oveľa rýchlejšie,“ vysvetľuje Bukovský. Ak rýchlo získanú energiu hneď nespotrebujeme, uloží sa vo forme tuku. Ovocné šťavy sú škodlivejšie ako konzumácie čerstvých plodov. „Keď však ovocie hryzieme, náš tráviaci trakt ho musí spracovať mechanicky a cukor sa tak uvoľňuje pomalšie,“ hovorí expert na výživu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rozhovor - Igor Bukovský kontroverzne o potravinách

    Omyl č. 2. Mali by sme jesť 5-krát denne malé porcie

    Zdroj: archív

    Najhoršie je zobkanie medzi jedlami, napríklad koláčik za obedom.

    Fakt: „Pre malé deti, desiata a olovrant je v poriadku, ale pre dospelých to už v poriadku nie je,“ hovorí Bukovský. „Kedysi sa jedávalo trikrát za deň. Výskum ukazuje, že pre nás je veľmi ťažké rozložiť si jedlo do šiestich malých porcií tak, aby sme neprekročili denný súčet pôvodných troch jedál,“ vysvetľuje Igor Bukovský. „Takéto časté jedenie znemožňuje, aby v našom organizme prebiehalo čistenie tráviaceho traktu,“ upozorňuje odborník. Zabudnite na poobednú kávičku s koláčikom.

    Omyl č. 3. Nikdy nesmieme vyhladnúť, inak zjeme viac

    Zdroj: archív

    Žalúdok sa medzi jedlami potrebuje vyčistiť.

    Fakt: Jesť by sme mali až keď nám začne škvŕkať v bruchu. „Odborne sa to volá migrujúci motorický komplex a sú to veľmi silné motorické kontrakcie, ktoré sa začínajú v žalúdku a očisťujú celé tenké črevo, všetko vytlačia do hrubého čreva. Toto sa musí stať po každom jedle, až vtedy sme pripravení znovu jesť,“ radí expert na výživu.

    Omyl č. 4. Ovocie a zeleninu by sme mali konzumovať v surovom stave

    Zdroj: archív

    Niektorá zelenina je lepšia varená.

    Fakt: Aj vy ste už počuli o tom, že pri spracovaní ovocia a zeleniny pri vyššej teplote, napríklad varením, sa z nich vytrácajú dôležité enzýmy? Odborník na výživu Bukovský to vyvracia. „Mnohé dôležité látky zo zeleniny a z ovocia sa lepšie vstrebávajú po ich tepelnej úprave. Z vareného špenátu získa telo 5-krát viac železa ako zo špenátu surového a z dusenej mrkvy najmenej 3-krát viac kartenoidov ako z mrkvy surovej,“ uviedol.

    Omyl č. 5. Tmavé pečivo je zdravšie

    Zdroj: archív

    Tmavé pečivo nemusí byť aj zdravé.

    Fakt: „Na pečive nie je dôležitá farba, ale jeho zloženie. Keď nemáte možnosť pozrieť si zloženie, tak dôležitá je štruktúra a konzistencia. Môže byť ten kus pečiva akokoľvek hnedý, ak je na druhý deň alebo za pár hodín gumený, tak viete, že je z bielej múky a je len zafarbený," hovorí Igor Bukovský. Celozrnné pečivo a chleby by sa mali droliť a oveľa dlhšie si zachovávať prirodzenú konzistenciu. Z kvalitného celozrnného pečiva si nemôžete spraviť guličku z chleba, ako sa to dá z bieleho rožku.

    Omyl č. 6. Na kosti je dobré mlieko

    Zdroj: archív

    Mlieko vraj na kosti nepomáha.

    Fakt: „Vo všetkých krajinách, kde je najväčšia spotreba mliečnych výrobkov na svete, nachádzame väčší výskyt zlomenín v dôsledku aj možno konzumácie mlieka. Nikdy žiadna štúdia nepreukázala, že by konzumácia mliečnych výrobkov zlepšovala tvrdosť kostí,“ varuje Bukovský. Naopak, spôsobuje to, že kosti narastú dlhšie, preto sú dnes ľudia vyšší a tie kosti sú potom krehkejšie. Ak si chcete dopriať dostatok vápnika, naservírujte si sušené slivky. „Štúdie preukázali, že 10 až 12 sušených sliviek denne významne zlepšilo ženám kostnú štruktúru oproti tým ženám, ktoré slivky nejedli,“ hovorí lekár.

    Omyl č. 7: Ráno pite citrónovú vodu

    Zdroj: archív

    Citrónová voda je síce dobrá, ale zázraky nečakajte.

    Fakt: „Citrónová voda a jej účinky sa veľmi, veľmi preceňujú. Po prvé preto, že ak si vytlačíte šťavu z polovice citróna do pohára vlažnej vody, tak obsah vitamínu C je tam veľmi malý. Zhruba na úrovni 2 - 3 miligramov. Pri dennej potrebe okolo 80 - 120 miligramov v tej odporúčanej dávke, je to veľmi málo," tvrdí Bukovský. „Nikdy nebolo preukázané, že by takáto kyslá citrónová voda zvyšovala metabolizmus, podporovala chudnutie, riešila obličky a všetky tieto fámy a mýty," povedal odborník.

    Omyl č. 8: Večer by sme už vôbec nemali jesť

    Zdroj: archív

    Jesť môžete aj večer, len nie tesne pred spaním.

    Fakt:„Nie som zástancom striktných odporúčaní. Moja dobrá rada: Jedzte tak, aby ste šli spať vždy trochu hladní. Aby sa vám v noci mohol naštartovať migrujúci motorický komplex (čistenie tráviaceho traktu, pozn. redakcie), aspoň v noci, pretože inak je naozaj ohrozené zdravie čriev a celého tráviaceho traktu,“ odporúča Bukovský. Dôležité je aj zvýšiť príjem vlákniny. Bez nej nebudú v našom čreve žiť tie správne baktérie.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS