Letušky prezradili 6 jedál, ktoré by ste v lietadle jesť NIKDY NEMALI: Číslo 4 si dal asi každý
30. 7. 2024, 18:00

Zdroj: Shutterstock
Každý typ cestujúcich - od príležitostných až po častých - má svoj názor na jedlo podávané v lietadlách, či už ho oceňuje, alebo je rozhodne proti jedlu, ktoré bolo predpripravené a potom ohrievané vo vzduchu. Čo si však o týchto jedlách myslia ľudia, ktorí ich na palube pripravujú a podávajú? Tri letušky prezradili niekoľko jedál, ktoré by nikdy nejedli počas letu, a o tých, ktoré by skutočne odporúčali.
1. Voda (ako aj káva a čaj)
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Pohár vody
Hoci balená voda je v poriadku, s vodou z vodovodu treba zaobchádzať opatrne, vysvetlila letuška Whytney, ktorá sedem rokov pracovala v jednej z najväčších amerických leteckých spoločností.
V jednej štúdii z roku 2019 bolo 11 veľkých a 12 regionálnych leteckých spoločností hodnotených z hľadiska kvality vody, pričom sa skúmali faktory ako prítomnosť baktérií E.coli alebo koliformných baktérií. Hoci štúdia neuvádzala podrobnosti o tom, ako často sa čistí potrubie u jednotlivých dopravcov, zistila, že najbezpečnejšiu vodu ponúkajú spoločnosti Alaska Airlines a Allegiant Air. JetBlue a Spirit Air sa umiestnili na posledných miestach.
„Väčšina letušiek nebude piť vodu z vodovodu, kávu ani čaj,“ povedala Whytney s tým, že posledné dve možnosti tiež zvyknú dehydrovať - ďalší dôvod, prečo sa im počas cestovania vyhýbať.
2. Orechy a praclíky
Zdroj: Shutterstock
Orechy
Aby sa ešte viac zabránilo dehydratácii, Jasmine Kingová, ktorá pracuje ako letuška od roku 2015, navrhla vyhýbať sa slaným pochutinám, ako sú orechy a praclíky.
3. Steaky
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Hovädzí steak
Hoci je to vecou osobných preferencií, niektoré letušky sa počas práce vyhýbajú konzumácii steakov pre spôsob ich prípravy. Konkrétne sú takmer vždy prepečené.

Zdroj: mh
„Ak si potrpíte na to, ako má byť váš steak pripravený, nejedzte ho v lietadle,“ povedal stevard spoločnosti Delta Air Lines menom Dennis, ktorého meno bolo zmenené, aby sa predišlo prípadným následkom u jeho zamestnávateľa.
Vo všeobecnosti platí, že jedlá ako steaky by mali byť správne tepelne upravené, aby sa predišlo akémukoľvek riziku otravy jedlom.
4. Alkohol
Zdroj: Shutterstock
Alkohol
Dehydratácia môže byť problémom aj pre cestujúcich, ktorí konzumujú alkohol. „Alkohol vo vysokej nadmorskej výške negatívne ovplyvňuje vaše telo,“ povedala Whytney s odkazom na stav známy ako hypoxia, ktorý súvisí s nízkou hladinou kyslíka v telesnom tkanive.
„Barometrický tlak v kabíne lietadla je nižší, ako je bežne,“ povedala pre HuffPost UK Clare Morrisonová, lekárka zo spoločnosti MedExpress. „Tento znížený tlak znamená, že telo ťažšie absorbuje kyslík. To môže spôsobiť závraty alebo hypoxiu. Inými slovami, nižšia hladina kyslíka v krvi znamená, že vo vzduchu sa môžete zdať opitejší ako na zemi po konzumácii rovnakého množstva alkoholu.“
A ak si dáte drink s ľadom, musíte myslieť ešte na jednu vec: Ľad bol pravdepodobne vyrobený z tej istej vody z vodovodu, ktorej sa vyhýba veľa letušiek.
5. Cestoviny, polievky, sendviče s mäsom
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Sendvič
Podľa nemeckej štúdie, ktorú si pred viac ako desiatimi rokmi objednal dopravca Lufthansy, môžu faktory, ako je nízky tlak spôsobiť, že niektoré jedlá chutia cestujúcim v leteckej doprave menej intenzívne - preto cateringové spoločnosti v leteckej doprave výrazne solia svoje jedlá.
„Cestoviny a polievky majú zvyčajne vysoký obsah sodíka,“ povedala Whytney. „Do tejto kategórie patria aj niektoré indické jedlá, pretože neobsahujú mäso, ale majú vyšší obsah soli. Akýkoľvek druh sendviča s lahôdkovým mäsom vnútri má pravdepodobne tiež vyšší obsah soli.“

Zdroj: mh
Vanessa Rissetto, registrovaná dietologička v New Jersey a spoluzakladateľka spoločnosti Culina Health, uviedla, že „pre zmeny tlaku niektorí ľudia počas letu zadržiavajú vodu, takže niečo príliš spracované alebo s príliš vysokým obsahom sodíka môže zhoršiť bolesti hlavy súvisiace s dehydratáciou, zápchu alebo únavu."
„Skúste nejaké elektrolytové tablety alebo kokosovú vodu, ktoré vám pomôžu s hydratáciou, a vyskúšajte plnohodnotné potraviny, ako je zelenina a ovocie alebo chudé bielkoviny, aby ste sa cítili čo najlepšie,“ povedala.
6. Syry
Zdroj: shutterstock
Syr
Ak si v lietadle objednáte syrový podnos v nádeji na chutný výber, budete pravdepodobne sklamaní. King povedal, že väčšina možností podávaných v lietadle sú tavené syry, ktoré si nevyžadujú chladenie. „Držte sa ďalej od syrových podnosov, pretože nie sú príliš čerstvé,“ odporučila.
Vo všeobecnosti platí, že všetko, čo potrebuje chladenie, nemusí byť pri podávaní v lietadle veľmi čerstvé, poznamenal King. Dodala, že hoci ona sama si takéto potraviny občas dopraje, neodporúča to.
Aké jedlá si na palubu nosia samotné letušky? Dozviete sa na ďalšej strane
Zároveň sa letušky podelili o niekoľko zaujímavých faktov o tomto odvetví. Vedeli ste napríklad, že väčšina jedál pre lietadlá sa pripravuje v jednej z niekoľkých cateringových spoločností a potom sa rozváža na rôzne letiská?
Podľa letušky Whytney si veľa zamestnancov nosí do práce vlastné jedlo.
Zdroj: Shutterstock
Obedár je v súčasnosti trendy.
„Zvyčajne si ľudia nosia dosť veľké izolované obedáre, v ktorých je všetko: mäso, jogurty, šaláty, ovocie a iné,“ povedala Whytney, ktorá požiadala o utajenie svojho priezviska z dôvodu ochrany súkromia.
Anketa
Jedli ste už niektoré z jedál na zozname v lietadle?
Hlasovanie bolo ukončené