Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Lekári o zelenej strave: Toto sú dôvody, pre ktoré ju máme jesť!

Doprajte si v jedálničku čo najviac zeleného.

Zdroj: pixabay

Reklama

Na Zelený štvrtok sa tradične jedia zelené potraviny a zelenina, nech je akejkoľvek farby. Naši múdri predkovia vedeli, prečo. Zelená strava je zdravá, vďaka množstvu vitamínov, minerálov a vlákniny nás chráni pred rôznymi chorobami. Prečítajte si, čo o nej hovoria skúsení lekári.

Naši odborníci sa zhodujú, že zelené potraviny sú mimoriadne zdravé. Najväčší osoh z nich máme, keď ich konzumujeme čerstvé alebo len po krátkej tepelnej úprave. Chirurg z nemocnice na Antolskej ulici v Bratislave Lukáš Mičulík a odborníčka na zdravú výživu doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc. vysvetľujú, prečo by sme mali mať jedálniček čo „najzelenší“.

Pri akých ochoreniach pomáha zelená strava?

MUDr. Lukáš Mičulík: Zelené potraviny obsahujú veľa vlákniny. Tá predstavuje prevenciu pred niektorými civilizačnými ochoreniami. Napríklad pred divertikulitídou, kardiovaskulárnymi ochoreniami, arteriálnou hypertenziou či rakovinou hrubého čreva. Navyše, zelené ovocie a zelenina majú vysoký obsah vitamínov, hlavne vitamínu C.

Doc. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc.: Zelená strava má významné miesto v prevencii chronických degeneratívnych chorôb – od obezity a cukrovky až po srdcovocievne a nádorové. Tieto potraviny majú vysokú antioxidačnú aktivitu (vzhľadom na to, že k vzniku väčšiny chronických chorôb prispievajú kyslíkové radikály), nízku energetickú a vysokú výživovú hodnotu. Viaceré štúdie potvrdili, že v populáciách, ktoré konzumujú dostatok zeleniny a ovocia (4 – 6 porcií denne), je nižšia chorobnosť aj úmrtnosť.

Ako by sa mali jesť zelené potraviny, aby sme z nich vyťažili čo najviac vitamínov?

L. Mičulík: Vzhľadom na to, že vitamín C je termolabilný, predovšetkým v surovom stave.

J. Jurkovičová: Pokiaľ je to možné, tak čerstvé a v surovom stave, vtedy sú v nich najviac zachované všetky živiny a ochranné látky. Ak je tepelná úprava nevyhnutná, mala by byť čo najkratšia a najšetrnejšia (napríklad v pare). Niektoré druhy zeleniny sú však lepšie stráviteľné a niektoré látky lepšie využiteľné po tepelnej úprave (karotenoidy, luteín, lykopén a podobne).

Môže konzumácia zelených potravín pomôcť aj pleti či pri chudnutí?

L. Mičulík: Nie priamo, ale v prenesenom význame áno. Keďže je nízkokalorická, má na chudnutie pozitívny vplyv. Pokiaľ zasýti a nahradíme ňou niektoré jedlo dňa, môžeme schudnúť. Čo sa týka pleti, aj tu je zelená strava prospešná. Súvisí to s obsahom vitamínov, ktorý zahŕňa.

J. Jurkovičová: Vitamíny a ďalšie fytonutrienty obsiahnuté v zelenine majú blahodarný vplyv aj na jednotlivé orgány. Koža je osobitne citlivá na vonkajšie vplyvy. Dostatočný prísun vitamínov a antioxidantov pomáha spomaľovať jej starnutie a zmierňovať poškodenie z vplyvov prostredia. Vysoký obsah vody v zelenine pomáha aj dobrej hydratácii pokožky. Zelenina by mala byť takisto súčasťou každej redukčnej diéty, lebo má nízku energetickú hodnotu, obsahuje veľa vody, minimum tukov, nestráviteľnú vlákninu, ktorá navodzuje pocit sýtosti a na rozdiel od ovocia obsahuje menej jednoduchých cukrov.

Vyberáme pre vás niečo PLUS