Lekár vás presvedčí: Pre toto jedzte arašidy každý deň!
22. 6. 2016, 14:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:37)

Zdroj: pixabay
Obľúbené arašidy nemajú s orechmi veľa spoločného. Tieto plody podzemnice olejnej sú totiž strukoviny rovnako ako šošovica či fazuľa. Vedeli ste, že arašidové maslo nahradí vo vašom jedálničku steak?
Toto sú tri dôvody, prečo by ste si mali dopriať hrsť arašidov každý deň.
1. Náhrada kvalitného mäsa
Arašidy sú zdrojom najkvalitnejších bielkovín. „Ak by ste si pozreli proteínové tyčinky pre športovcov, zistíte, že takmer v každej sú arašidy. Je to preto, že arašidy sú výborným zdrojom aminokyselín a veľmi kvalitných bielkovín,“ vysvetľuje známy lekár Igor Bukovský.
Chutí vám arašidové maslo? Doprajte si ho, ak v posilňovni pracujete na pevných svaloch. „Arašidové maslo je z hľadiska stavby svalovej hmoty plnohodnotným v porovnaní so steakmi,“ hovorí Bukovský.
2. Zdravý olej
Arašidový olej tiež slúži ako náhrada olivového oleja. Podľa Bukovského je to výborný tuk. „Olivový olej, avokádo a arašidy sú najlepšie zdroje kyseliny olejovej, najlepšej cis-mastnej kyseliny,“ zdôrazňuje odborník na zdravú výživu. Kyselina olejová sa používa v potravinách ako náhrada za živočíšne tuky, ktoré majú vysoký obsah škodlivých nasýtených tukov.
3. Bohaté na vitamíny
Arašidy sú zdrojom vitamínov, aj vitamínu A a B, ktorý nachádzame v dobrých zdrojoch tukov. „Arašidy považujeme za potravinu, ktorú sú oplatí pripomínať a pri každej príležitosti aj konzumovať. Pozor, nie však solené arašidy,“ pripomína Bukovský.
Ideálne je kúpiť si celé plody podzemnice olejnej a nalúskať si čerstvé arašidy. Denne si môžete dopriať aj 20 gramov. No len v prípade, ak na ne nemáte alergiu. Arašidy sú totiž silným alergénom.