Ak si na mäse kurčaťa všimnete tenké biele prúžky, znamená to, že kura malo chorobu svalov. Je to podobná diagnóza ako svalová dystrofia u ľudí. Takéto mäso síce nie je jedovaté, no jeho kvalita je veľmi pochybná. Čím viac bielych pásikov, tým je mäso tuhšie, drevnatejšie.

Ako však zistíme, či si v obchode kupujeme kvalitné kurča? Podľa Únie hydinárov Slovenska si treba všímať najskôr farbu kuraciny, ktorá má byť ružovkastá. Ak ho kupujete balené, obal nesmie byť narušený. Sledujte tiež pôvod kuraciny: na našich chovateľov sa vraj môžeme spoľahnúť, čo sa však o kurencoch z dovozu nedá vždy povedať.

„Chcem ubezpečiť, že naše veľkochovy spĺňajú všetky vysoké štandardy EÚ vrátane welfear podmienok, ktoré sú prísnejšie, ako kdekoľvek vo svete,“ tvrdí Ľubomír Urban z Únie hydinárov.

Veľké kuracie škandály

S dovážanou hydinou sa spája množstvo škandálov. Vo vlastnom záujme si preto zistite, odkiaľ mäso pochádza.V brazílskych kuracích prsiach odhalili v minulosti antibiotiká. Poľské kurčatá mali zas salmonelu. Navyše vlani v apríli odhalili na Morave kuracinu z Poľska s nepovolenými polyfosfátmi, ktoré zadržiavajú v mäse vodu. A v marci objavili v Poľsku biovajcia s vysokým obsahom rakovinotvorných dioxínov.

Chémia v kurčatách

Choroba svalov sa najčastejšie vyskytuje u kurčiat, ktoré chovatelia dopujú steroidmi, hormónmi, aby rýchlejšie rástli, prípadne im k tomu pomáhajú genetickou manipuláciou. Cieľ je jasný: čo najskôr urobiť z kuriatka veľké kura, ktoré môže ísť na pulty obchodov.

Steroidy: Tieto hormóny pomáhajú kurencom rýchlejšie rásť. Problém je, že v mäse zostanú aj po porážke. Výskumy potvrdili, že u človeka môžu zvýšiť riziko rakoviny kože.

Antibiotiká: Môžu sa používať iba na liečebné účely, niektorí špekulanti ich však ako prevenciu pridávajú aj do krmiva. Nadopované mäso síce nie jedovaté, no môže spôsobiť, že naše telo si vytvorí odolnosť proti antibiotikám. Keď ochorieme, tieto lieky nám už nezaberú.

Organický arzén: Podporuje rast kurčiat a chráni ich pred črevnými ochoreniami. Organický arzén nie je toxický, no veľmi rýchlo sa môže premeniť na jedovatý anorganický arzén. Vtedy hrozí zvýšené riziko vzniku onkologického ochorenia.

Chlór: Chovatelia v USA bežne dezinfikujú kurčatá chlórom. Tamojší inšpektori pritom tvrdia, že chlór sa na celom svete používa ako dezinfekčný prostriedok pri spracovaní potravín.