Kupujete si KOLAGÉN? TOTO sú najväčšie mýty a fakty, o ktorých by ste mali vedieť!
14. 5. 2023, 7:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 15:01)
Na sociálnych sieťach ho propagujú azda všetky influencerky a svoj prvý milión na ňom zarobila aj influencerka a podnikateľka Zuzana Plačková. Kto by mal užívať kolagén, aké sú jeho účinky a je pravda, že po ňom skutočne opekniete?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: archív
Zdroj: archív
Galéria k článku
Hovädzí kolagén ľudia v lekárňach nakupujú dvaapolnásobne viac ako ten morský. Často si myslia, že je výživný najmä pre kĺby a kosti. Nie je to tak. Odborníčka a lekárnička online poradne Mojalekáreň.sk, Kamila Horníčková, vysvetľuje mýty a fakty o populárnej a jednej z najkupovanejších komodít dnešnych čias.
Morský je na krásu, hovädzí či bravčový na kĺby
V porovnaní s minulým rokom záujem o doplnky stravy s hovädzím kolagénom narástol na stránkach lekárne o 43 %. Explicitné delenie na ten pre pleť a ten na kĺby však úplne neplatí. “Kolagén hrá rolu v každej bunke nášho tela, no výživnejší je pre nás určite hovädzí či bravčový, pretože má väčšie zloženie aminokyselín ako morský. Zjednodušene to znamená, že telo si samo vyberie, čo potrebuje. U každého je to individuálne a neznamená to, že by sme morský mali začať ignorovať. Aj ten prináša pre náš organizmus benefity,” vysvetľuje Kamila Horníčková.
O ďalších mýtoch si prečítate na druhej strane >>>
Kolagén užívajú hlavne športovci a premotivované krásky
“Je jedno, či som žena s potrebou hladkej pleti alebo muž - športovec. Kolagén je nevyhnutné dopĺňať v strave a určite vhodné aj v podobe jej doplnkov zhruba po tridsiatke. Je dôležitý, samozrejme, aj v detskom veku. Avšak vo forme stravy, napríklad kvalitných domácich vývarov,” vysvetľuje lekárnička. Produkcia kolagénu u žien podľa nej po 30. roku života výrazne klesá, takže je dobré naň myslieť čím skôr. Je prospešný nielen pre zdravie a vitalitu pohybového aparátu, ale aj vlasov a pleti. Hrá veľmi dôležitú úlohu v hydratácii organizmu.
Morský je vhodnejší pre vegetariánov
Vegetariáni nejedia prevažne ani ryby, takže ak sa rozhodnú užívať kolagén ako doplnok stravy, nemusí byť práve morský prvá voľba. “Pre nich je dôležité zostaviť si jedálniček tak, aby obsahoval potrebné aminokyseliny, z ktorých si telo bude vyrábať vlastný kolagén,” hovorí Horníčková. Pri kontrole zdravého životného štýlu je možno lepšie skôr sledovať, či je daný produkt “grass fed”, teda pochádzajúci od voľne pasúcich sa zvierat. “Takýto kolagén sa považuje za najkvalitnejší a je to na výsledku naozaj poznateľné,” doplnila farmaceutka.
Prečo je kolagén taký dôležitý, nájdete na druhej strane >>>
Je dôležitý pre črevá a trávenie
Zlá nálada, chronická únava, potravinové alergie, nespavosť či depresie môžu byť spojené s problémami čriev! Kvalitný hovädzí kolagén tu zohráva veľmi dôležitú úlohu. “Stravou spôsobený syndróm priepustného čreva (Leaky gut), keď toxíny z čreva "presakujú" črevnými stenami do krvného riečišťa, veľmi dobre sa znáša práve so stravou s dostatkom kolagénu a L-glutamínu, čo sú aminokyseliny obnovujúce črevnú výstelku,” vysvetľuje lekárnička.
Kolagén ZNIŽUJE glykemický index
Je to naozaj tak. Kamila Horníčková ho opisuje ako veľmi dostupnú štiepenú bielkovinu s hodnotným výživovým aspektom, ktorá znižuje glykemický index vo výslednej potravine. Neváhajte si ho v práškovej neochutenej forme dávkovať do smoothie, kávy, jogurtu či raňajkovej kaše.
Dopĺňajte kolagén spolu s vitamínmi
Vitamín C, bielkoviny a aminokyseliny podporujú syntézu vlastného kolagénu v tele, preto netreba podceňovať ani dopĺňanie vitamínov a minerálov. Či už v prirodzenej forme, alebo výživovými doplnkami. “Veľkú rolu tu zohráva aj vitamín D. Pre správnu syntézu vitamínu D v koži sa treba slnku vystavovať pravidelne, aj keď len zopár minút. Syntézu v koži podporujú okrem stravy aj potravinové doplnky s obsahom EPA a DHA - rybí olej a krill,” vysvetľuje ďalej lekárnička.