Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ktoré ovocie je NAJZDRAVŠIE? Pozrite si rebríček podľa vedcov: Číslo 1 si mýlime so zeleninou!

Zdieľať

Reklama

Všetci to poznajú: Jedzte ovocie a zeleninu! Ale v oddelení potravín je ich na výber veľké množstvo, takže na ktoré by ste sa mali skutočne zamerať, ak chcete získať čo najviac z hľadiska výživy?

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktoré poskytuje hodnotenie výživovej hustoty na základe obsahu vitamínov a minerálov v ovocí a zelenine, je jednou z najlepších druhov zeleniny žerucha. Žerucha, korenistá zelená rastlina, ktorá rastie v sladkých vodách, získala perfektných 100 bodov, píše Delish.com Na zeleninovom zozname sú ďalej napríklad špenát (86) a kapusta (49), ako aj ďalšie základné druhy zeleniny, napríklad červenú papriku (41) a brokolicu (34).

Ale pokiaľ ide o ovocie, najzdravším ovocím je... paradajka. Áno, z botanického hľadiska sa paradajky považujú za ovocie, i keď si ju mnohí stále mýlia so zeleninou. Na stupnici CDC majú paradajky 20 bodov.

1. Paradajky

Paradajky sú plné antioxidantov, o ktorých si môžete myslieť, že majú v tele funkciu superhrdinov, pretože pomáhajú odháňať voľné radikály, ktoré spôsobujú oxidačný stres a môžu zohrávať úlohu pri vzniku rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb a iných chronických ochorení.

Paradajky sú nízkokalorické ovocie, ktoré má podobný nutričný profil ako zelenina. Podľa databázy výživových hodnôt amerického ministerstva poľnohospodárstva obsahuje 60-gramová slivková paradajka len 12 kalórií a menej ako tri gramy sacharidov. Sú tiež bohaté na dôležitú živinu lykopén, ktorá dodáva paradajkám červenú farbu. „Konzumácia paradajok a výrobkov z nich môže pomôcť chrániť vaše telo pred rakovinou a srdcovými chorobami,“ hovorí dietologička Sherri Berger, RDN, zo spoločnosti The Plant Strong Dietitian.

Poukazuje aj na štúdiu z roku 2021 v časopise Food Chemistry, ktorá zistila, že konzumácia paradajok a lykopénu pomáha predchádzať ischemickej chorobe srdca, rakovine žalúdka, rakovine prostaty a cerebrovaskulárnym ochoreniam, ktoré ovplyvňujú prietok krvi do mozgu, ako sú mŕtvica alebo mozgové aneuryzmy.

Paradajky sú tiež bohaté na vitamíny A a C, ktoré bojujú proti zápalom v tele, vysvetľuje dietologička Sara Riehm z Orlando Health. „Vitamín C je dôležitý aj pre tvorbu ciev, svalov a častí našich kostí,“ hovorí Riehm. „Vitamín A je potrebný pre zdravie očí, rast a vývoj,“ dodala.

POKRAČOVANIE ZOZNAMU NAJZDRAVŠIEHO OVOCIA NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE »»»

2. Citróny

Citróny majú veľmi vysoký obsah vitamínu C, hovorí Riehm. „Na rozdiel od väčšiny zvierat si ľudia nedokážu v tele vytvoriť vlastný vitamín C. To znamená, že sme závislí od vitamínu C, ktorý konzumujeme v podobe potravín alebo nápojov,“ podotkla.

Vitamín C môže znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení a šedého zákalu, vysvetľuje Riehm. Šťavu z citrónov možno použiť pri varení na dodanie extra chuti, zabránenie zhnednutiu jabĺk a avokáda alebo na ochutenie vody, hovorí.

Ale nepreháňajte to: Vzhľadom na kyslosť citrónovej dužiny a šťavy Riehm neodporúča konzumovať celé citróny alebo veľké množstvá neriedenej citrónovej šťavy. Kyselina môže narušiť zubnú sklovinu a spôsobiť žalúdočné ťažkosti.

3. Pomaranče

Podobne ako citróny, aj pomaranče majú vysoký obsah vitamínu C. Obsahujú tiež malé množstvo vitamínu B6, ktorý je potrebný pre zdravie mozgu, ako aj draslík, ktorý podporuje činnosť obličiek, srdca a nervov, a vápnik, ktorý potrebujete pre silné a zdravé kosti, vysvetľuje Riehm.

4. Jahody

Okrem vitamínu C obsahujú jahody aj antokyanín, fytochemickú látku, ktorá dodáva ovociu farbu a pôsobí ako antioxidant.

„Ukázalo sa, že antioxidačné vlastnosti jahôd zohrávajú dôležitú úlohu v oblasti zdravia mozgu. Chránia schopnosť mozgu myslieť a spracovávať informácie. Môžu tiež oddialiť alebo zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby,“ hovorí Riehm.

5. Limetky

Ako všetky citrusové plody, aj limetky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, hovorí Riehm. Limetky sa dajú použiť na mnoho spôsobov - na varenie, pečenie, ako ozdoba, na čo si len spomeniete.

Kyseliny v limetkách stimulujú tvorbu tráviacich enzýmov a štiav, čo zlepšuje trávenie a pomáha pri žalúdočných problémoch. Limetky podporujú vylučovanie toxínov z tela, čím pomáhajú čistiť pečeň a zlepšujú celkové fungovanie tela. Limetky obsahujú látky, ktoré bojujú proti infekciám a pomáhajú znižovať zápaly v tele.

6. Grep

Jedna dôležitá vec: Hoci sú grapefruity výživné, pred ich zaradením do jedálnička sa určite poraďte so svojím lekárom. Grapefruity a ich šťava sa môžu vzájomne ovplyvňovať s viacerými druhmi liekov, hovorí Riehm.

Anketa

Ktoré ovocie je vaše najobľúbenejšie?

Hlasovanie bolo ukončené

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.