Zmiešajte korenie, ktoré má v doma každý so soľou. Zmes zatočí... S čím? A ktoré korenie to je?
29. 4. 2025, 17:45

Bobkový list obsahuje okrem aromatických silíc (kde hlavnú zložku tvorí cineol a eugenol) aj flavonoidy, triesloviny a alkaloidy.
Cineol má antiseptické účinky, čo znamená, že môže brániť rastu niektorých mikroorganizmov.
Eugenol zasa disponuje antimikrobiálnymi vlastnosťami a je prítomný aj v iných druhoch korenia, ako sú klinčeky, škorica či bazalka.
Flavonoidy pomáhajú bojovať s oxidačným stresom v tele a majú antioxidačný potenciál.
Triesloviny zas pôsobia sťahujúco a chránia tkanivá, pričom môžu pomáhať v boji proti nepríjemným zápalom.
Vďaka týmto látkam je bobkový list považovaný nielen za korenie na dochutenie jedál, ale aj za prírodného pomocníka pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Popíjanie čaju z bobkového listu môže podporiť trávenie a mnohí ho odporúčajú i pri redukčnej diéte na podporu metabolizmu.