Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Konečne na to prišli: Už žiaden strašiak diéty s názvom JOJO EFEKT!

Ivana Christová dlhé roky bojuje so svojou váhou. Zatiaľ neúspešne. Jojo efekt vždy zvíťazil.

Zdroj: Emil Vaško

Reklama

Trápia vás kilá navyše, vyskúšali ste viacero diét, aby ste sa opäť vrátili do pôvodnej váhy? Svoje o tom vie aj bývalá misska Ivana Christová, ktorá už dlhé roky bojuje s nadváhou. Vedci konečne zistili, prečo našu snahu schudnúť tak často pokazí nenávidený jojo efekt!

Problém s nadbytočnými kilami už roky trápia aj známe tváre. Nie je to len Ivana Christová (46), ale napríklad aj česká spisovateľka Halina Pawlowská. Váha prvej federálnej miss kolíše doslova ako na hojdačke. Prvýkrát nabrala počas tehotenstva pred vyše dvadsiatimi rokmi. Odvtedy sa jej niekoľkokrát podarilo schudnúť, no kilá sa vždy vrátili späť. Permanentné diéty, detoxikačný pobyt v Ázii, chudnutie v relácii Vila Rozborila a šport – nič z toho nepomohlo. Vždy prehrala súboj s jojo efektom.

Vyrábame si zlé baktérie

Spôsob, akým sa stravujeme počas diéty, mení aj zloženie nášho črevného mikrobiómu. Po nízkokalorickej diéte sa rodia takzvané šetriace baktérie, ktoré spomaľujú metabolizmus, a tak priberáme na váhe napriek tomu, že jeme menej. Na príčinu jojo efektu prišiel tím vedcov z izraelského Weizmannovho inštitútu.

Urobili pokus na myšiach, ktorým striedali normálne potraviny s potravinami bohatými na tuky. Obéznym myšiam sa zmenili črevné baktérie a tie ostali aj potom, čo schudli. Práve vďaka nim nabrali zhodené gramy späť.

„V mikrobióme máme baktérie rôzneho druhu. Keď jeme zle, napríklad rafinované potraviny bez vlákniny, príliš mnoho živočíšnych proteínov a saturovaných tukov, stáva sa náš mikrobióm horším a populácia baktérií, ktoré prevažujú, prispieva k zápalom a sťažuje chudnutie. Sú to takzvané šetriace baktérie,“ hovorí výživový poradca Stefano Erzegovesi z milánskej nemocnice San Raffaele.

Šetriaci mikrobióm spomaľuje metabolizmus. Preto priberáme aj vtedy, keď po skončení diéty jeme málo. Je to najmä preto, že módne diéty obsahujú príliš veľa proteínov, vďaka ktorým sa síce rýchlo chudne, no vytvárajú najhorší možný mikrobióm a ten vyvolá jojo efekt. Kým sa baktérie v našich črevách zmenia, môžu prejsť aj roky.

Ako zabrániť jojo efektu

Odborníci odporúčajú dbať na kvalitné potraviny a jesť menej. Musíte konzumovať menej rafinovaných, teda priemyselne spracovaných jedál. Vyhýbajte sa tiež proteínom a saturovaným, nasýteným tukom, ktoré sú v živočíšnych potravinách. Veľa týchto tukov je v tučnom mäse, salámach, údeninách, v masle, ale takisto ich v hojnej miere obsahuje palmový olej. Naopak, vaša strava by mala byť bohatá na ovocie a zeleninu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS