Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Na Slovensko dovážajú falšovaný med zo zahraničia: Takto zistíte, ktorý je kvalitný!

Nezáleží na tom, či je med riedky alebo hustý. Kvalitný skôr či neskôr scukornatie.

Zdroj: Pixabay, Ilustračné

Reklama

Nie je med ako med. Slovensko síce patrí v produkcii tejto potraviny medzi špičku, no nestíhame pokryť dopyt. Preto na náš trh prichádza aj med zo zahraničia. A mnohé poháre sú, bohužiaľ, falšované. Ako odhalíte, či je med kvalitný?

V súčasnosti väčšina produktov na našich stoloch pochádza z obchodných reťazcov. „Toto tekuté zlato, ako ho mnohí nazývajú, je, žiaľ, šiestou najčastejšie falšovanou a znehodnotenou potravinou v Európskej únii. Celosvetový nedostatok medu a zvýšený dopyt po ňom len zvyšuje frekvenciu výskytu falšovaných medov,“ povedal Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie SAV, ktorý sa venuje výskumu medu.


„Spotrebiteľ má len málo možností, ako znížiť riziko kúpy falšovaného alebo znehodnoteného medu. V prvom rade sa treba vyhýbať medom, pri ktorých nie je známy ich zreteľný pôvod, ako napríklad 'zmes medov z krajín EÚ' a mimo EÚ,“ odporučil Majtán.


Najlepším rozhodnutím pre spotrebiteľa je kúpa medu od overeného včelára vo svojom okolí. Takzvaní „hobby“ včelári nemajú dôvod falšovať med a svoju produkciu predajú hneď v ten rok ako med vytočia. Starnutím med nestráca len na chuti, ale aj na svojom pozitívnom zdravotnom účinku.


„Z dôvodu každoročnej nižšej produkcie medu a vysokého dopytu po tejto komodite môžeme predpokladať, že frekvencia falšovania medu bude narastať,“ povedal Juraj Majtán.


Naši vedci teraz vyvíjajú spôsob ako odhaliť pančovaný med. „Jedným z vedeckých cieľov laboratória apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie SAV je identifikácia nových markerov kvality a vývoj rýchlych kvalitatívnych testov, ktoré by odhaľovali falšované medy,“ vysvetľuje odborník.

Mohlo by vás zaujímať:


Keďže med sa používa aj ako zdravotnícka pomôcka pri hojení rán,experti sa zamerali aj na jeho širšie použitie v modernej medicíne.

Aj toto prezradí kvalitu medu

Nie je dôležité, či je med hustejší, alebo redší. Ak je poctivý, skôr či neskôr skryštalizuje, je to známka jeho pravosti, kvality a plnohodnosti. Ak med scukornatie, je to znak, že v ňom nie je chémia.

Vyberáme pre vás niečo PLUS