Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

KÁVA nad ZLATO! Je čím ďalej drahšia, tak si dajte aspoň kvalitnú! Ako ju rozoznáte?

Reklama

Za obľúbenú kávu si priplatíme! Európska únia totiž schválila nové nariadenie, ktorým chce bojovať proti odlesňovaniu a zabrániť klčovaniu lesov aj v prospech poľnohospodárskych plodín. Farmári, ktorí chcú s kávou naďalej obchodovať, musia do konca roka preukázať, že ich kávovníky rastú na parcelách, ktoré nepodliehajú odlesňovaniu. Toto nariadenie však môže poriadne zamávať s cenou kávy. Ako sa to dotkne nás?

Farmári budú musieť mapovať polia digitálne a dokázať, že sú v súlade so „zelenou vlnou“, ktorú Únia pretláča do pravidiel na trhu. „Európska únia si uvedomuje, že ku klimatickým zmenám výrazne prispieva odlesňovanie. To pokračuje najmä v dôsledku rozširovania poľnohospodárskych plôch,“ vysvetľuje Ingrid Ludviková, vedúca tlačového oddelenia a hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Zdroj: archív

Ingrid Ludviková vysvetľuje opatrenia EÚ, ktoré majú dopad aj na pestovanie a cenu kávy.

Predajcovia kávy hovoria, že sa preto ocitnú v zložitej situácii. „Sú rôzne možnosti, ako sa dostať k zelenej káve. Najideálnejší je priamy obchod s farmárom, ale sú aj distribučné spoločnosti obchodujúce so zelenou kávou. Ďalšou možnosťou je nákup v prístavoch, kam káva prichádza po mori v kontajneroch,“ vysvetľuje expertka Martina Lacová z pražiarne Coffee Sheep.

Zdroj: Shutterstock

Kávu obľubujú starší aj mladší.

Zároveň upozorňuje, že na cenu kávy vplýva viacero faktorov. „Základ tvoria náklady farmára na vypestovanie kávovníkov, množstvo kávovníkov, cena energií, náklady na proces spracovania, klimatické zmeny, aktuálny politický stav v krajine a požiadavky trhu,“ vymenúva.

Koľko vypijeme kávy

Káva je druhý najpopulárnejší nápoj na svete – prvenstvo si dlhodobo drží voda. Denne sa na svete vypije cca 2,25 miliardy šálok kávy.

Zdroj: archív

Praženie kávy ovplyvňuje jej chuť.

Nariadenie Únie však nepovažuje za tragické pre konečného spotrebiteľa, situáciu komplikuje farmárom. „Zdražovanie kávy je nevyhnutnou súčasťou trhového mechanizmu. Cena stále mierne stúpa, ale nemyslím si, že to bude mať veľký dosah na dopyt po káve. Určite sa z nej nestane ekonomicky nedostupný artikel,“ hodnotí Lacová.

Ako rozoznať kvalitnú kávu? Čítajte na ďalšej strane! >>>

Keď si už máme dať drahšiu kávu, nech aspoň stojí za to! Odborníkov sme sa pýtali, ako rozoznáme tú naozaj kvalitnú. „Mala by byť zrnková, teda nemletá. Nemala by byť staršia ako tri mesiace od praženia. Najdôležitejšie sú senzorické vlastnosti: vzhľad, chuť, vôňa. Stupeň praženia je tiež veľmi dôležitý, ale to už závisí od preferencie zákazníka,“ vysvetľuje Martina Lacová.

Zdroj: Martina Holúbková

Ako hovorí Martina Lacová, každý si musí nájsť tu svoju kávu.

Práve praženie veľmi vplýva na chuť a kvalitu kávy. Každá pražiareň na to ide po svojom. „My pražíme kávu na rôzne stupne a profily. Potom vyberieme najvhodnejšie, ktoré dajú vyniknúť potenciálu danej kávy. Až potom ju balíme a ide k zákazníkovi,“ objasňuje Lacová. „Od praženia po mletie a konzumáciu by mal uplynúť minimálne týždeň,“ dodáva expertka.

Cena za šálku

Aktuálne stojí šálka espressa od 1 eura do 4 eur. Odborníci predpokladajú, že zdražieť by mohla o 5, maximálne o 10 percent v priebehu polroka.

Zdroj: Shutterstock

Káva je druhý najobľúbenejší nápoj na svete.

Arabica a robusta sú najvyhľadávanejšie druhy. Arabica má pestrejšiu a bohatšiu chuť, ale vyššiu kyslosť. Obsahuje viac olejov a cukrov ako robusta, ktorá je horkejšia, má viac kofeínu a je lacnejšia.„Pri káve platí, že koľko ľudí, toľko chutí. Niekto preferuje acidnejšie, kyslejšie kávy, iný sladké klasiky. Treba ochutnávať a nájsť tú svoju šálku kávy,“ dodáva Martina Lacová.

Anketa

Pijete kávu?

Hlasovanie bolo ukončené

Vyberáme pre vás niečo PLUS