Jete dosť ovocia a zeleniny? Musí to byť TOĽKOTO GRAMOV! Neuveríte, čoho jedia Slováci najviac
3. 7. 2024, 18:00

Zdroj: mh
Hoci takmer 9 z 10 ľudí na Slovensku zastáva názor, že čerstvé ovocie a zelenina sú základom vyváženej stravy, v dostatočnom množstve ich konzumuje len zlomok opýtaných. Na dennej báze si tieto potraviny dopraje necelá tretina ľudí, zistil nový prieskum o konzumácii ovocia a zeleniny medzi obyvateľmi Slovenska.
Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/Michal Smrčok
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Giorgio Trovato on Unsplash
Galéria k článku
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča denne skonzumovať viac ako 400 gramov ovocia a zeleniny, a to ako súčasť zdravej výživy s nízkym obsahom tukov, cukrov a sodíka. Len malá časť ľudí na Slovensku však túto odporúčanú normu dodržiava.
Nový prieskum o konzumácii čerstvého ovocia a zeleniny zistil, že denne si tento druh potravín dopraje menej ako 1 z 3 respondentov. „Z výsledkov nášho prieskumu vyplýva, že dostatočné množstvo ovocia a zeleniny, teda 400 gramov a viac, konzumuje každý deň iba 13 % opýtaných. Najväčšia časť ľudí v prieskume, takmer až polovica, zje denne menej ako 100 gramov čerstvého ovocia a zeleniny,“ vysvetlil Marek Kravjar, hovorca BILLA Slovensko.
Anketa
Koľko jete denne ovocia a zeleniny?
- Viac ako 400 gramov 46%
- Menej ako 400 gramov 47%
- Vôbec alebo len minimálne 6%
Hlasovanie bolo ukončené
Dôvodov, prečo ľudia nekonzumujú dostatok zeleniny a ovocia, je viacero – od ceny a nedostatočných zliav na tento sortiment cez kvalitu až po čas, ktorý je potrebný na prípravu ovocných a zeleninových jedál.
Napriek spomenutým nelichotivým číslam však drvivá väčšina ľudí na Slovensku ovocie a zeleninu aspoň raz začas konzumuje. K úplnému vynechaniu týchto potravín zo svojho menu sa v prieskume prihlásilo len 7 % opýtaných.
KTORÝ DRUH OVOCIA A ZELENINY SLOVÁCI MILUJÚ A KTORÉ NENÁVIDIA? Našich favoritov si pozrite na ďalšej strane »»»
Najčastejšie si ľudia ovocie alebo zeleninu pripravujú na večeru a obed, prípadne tiež ako pochúťku „na zahryznutie“ počas dňa. Aj v tomto sortimente však existujú zákaznícke preferencie.
„Najobľúbenejším druhom zeleniny sa v našom prieskume stali rajčiny, ktoré preferujú takmer tri štvrtiny ľudí. Veľmi obľúbené sú aj uhorky a zemiaky, nasledované mrkvou a paprikou. Ak si ľudia k hlavnému jedlu pripravujú zeleninovú prílohu, najčastejšie ide o šalát. Zo sortimentu ovocia uprednostňuje najviac respondentov banány (75 %) a po nich jablká, jahody, hrozno či mandarínky,“ povedal Marek Kravjar.
Naopak, medzi najmenej obľúbené druhy ovocia patria exotické plody, ako napríklad figy, grapefruity alebo avokádo. Z ponuky zeleniny si zas len malé percento zákazníkov vyberá baklažán, kel a špargľu.
Ako najčastejší dôvod, prečo konzumujú čerstvé ovocie a zeleninu, uviedli približne dve tretiny ľudí fakt, že tieto potraviny sú zdravé a plné vitamínov či minerálov. Takmer 9 z 10 opýtaných vyjadrilo názor, že ovocie a zelenina sú základom vyváženej stravy, a že ich konzumáciou si zvyšujú imunitu aj pozitívne vplývajú na celkový zdravotný stav.